Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Gebruikersavatar
Oude.Wilg
Berichten: 454
Lid geworden op: 09 nov 2018, 19:48

Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Oude.Wilg » 27 nov 2018, 14:35

Beste mensen is het mogelijk om je natuurlijke gevoel terug te krijgen net als de dieren.
Deze vraag omvat heel veel.

Deze dingen onder ander op je gevoel doen en vinden.
In het vinden van voedsel.
Drinken, zouten, genezing, oriënteren, naar een plek of land gaan wat goed voor je is, het aanvoelen van omstandigheden en te weten hoe te handelen.
Dier hebben zoveel wat ik graag ook zou willen hebben, hoe kunnen we dat terug vinden, weer één met de natuur worden.
Kunnen we dat als mens nog?

Wie heeft nog iets van dat natuurlijke.
En kan ons verder helpen.


Mvg,
De Oude.Wilgen.

Gebruikersavatar
Martin Outdoors
Berichten: 2057
Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
Locatie: Waar ik vanavond slaap.

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Martin Outdoors » 27 nov 2018, 14:54

Ik heb nooit een dier iets zien zouten of een pleister ergens op zien plakken . ;D

Ik denk dat de mens nooit meer zo dicht bij de natuur kan en wil zijn . Er zijn er maar weinig zoals ik die af en toe zonder slaapzak e.d. het bos in gaat om te slapen en dan nog heb ik spul mee om het comfortabel te hebben zoals een metalen mok of pannetje en een waterfilter om zeker te weten dat ik geen buikloop krijg en mijn kostbare natuur tijd spendeer terwijl ik me niet lekker voel.

Dus tja ik denk dat niemand het natuurlijke gevoel terug krijgt of nooit gehad heeft. Wel genieten we allemaal hier van de natuur allemaal op ons eigen manier en dat is prima en ik denk dat de mensen tijdens het genieten het dichtst bij dat natuurlijke gevoel komen :-)

Ik kan het natuurlijk totaal mis hebben natuurlijk maar dit is mijn mening op dit moment :DGebruikersavatar
arjuna
Berichten: 538
Lid geworden op: 26 jan 2016, 20:46

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor arjuna » 27 nov 2018, 17:27

Er is meerdere vragen die vooraf moet worden gesteld
waar komt de vraag, vandaan en wat is je referentiekader?.

En de vraag die je stelde als laatste wie mag ,,ons ,,zijn

KoenGebruikersavatar
Meatloaf
Berichten: 992
Lid geworden op: 15 feb 2012, 19:00
Locatie: Betuwe
Contacteer:

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Meatloaf » 27 nov 2018, 17:47

Ik denk dat er nog wel mensen zijn die dit hebben. met name de stammen in afrika, op eilanden en zuid amerika, die niet tot nauwelijks contact hebben met "de buitenwereld" leven nog altijd zoals ze vroeger deden.

Zodra de westerlingen zich met een stam bemoeien denk ik wel dat die stam binnen 100 jaar al genoeg is vergeten om nog te overleven zoals ze daarvoor deden. het is wel een onomkeerbaar proces vrees ik, want wie durft er in deze tijd nog zonder smartphone/telefoon de natuur in te gaan, zonder mes, firesteel/aansteker, tarp en moderne kleding.ook mensen van die stammen komen ermee in aanraking, zien de voordelen en willen niet meer zonder.Gebruikersavatar
Martin Outdoors
Berichten: 2057
Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
Locatie: Waar ik vanavond slaap.

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Martin Outdoors » 27 nov 2018, 18:11

Tja meatloaf dat zit in de natuur van de mens ;D ;D ;DGebruikersavatar
Oude.Wilg
Berichten: 454
Lid geworden op: 09 nov 2018, 19:48

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Oude.Wilg » 27 nov 2018, 23:13

Meatloaf schreef:Ik denk dat er nog wel mensen zijn die dit hebben. met name de stammen in afrika, op eilanden en zuid amerika, die niet tot nauwelijks contact hebben met "de buitenwereld" leven nog altijd zoals ze vroeger deden.

Zodra de westerlingen zich met een stam bemoeien denk ik wel dat die stam binnen 100 jaar al genoeg is vergeten om nog te overleven zoals ze daarvoor deden. het is wel een onomkeerbaar proces vrees ik, want wie durft er in deze tijd nog zonder smartphone/telefoon de natuur in te gaan, zonder mes, firesteel/aansteker, tarp en moderne kleding.ook mensen van die stammen komen ermee in aanraking, zien de voordelen en willen niet meer zonder.

Ja Meatloaf dat is aan één kant mooi de mensen die nog van de natuurlijk leven die hebben nog dat gevoel, en nauwelijks contact hebben met de buitenwereld en nog leven nog altijd zoals ze vroeger deden.
Als kleine jongen had ik al die dromen, en dat is nooit helemaal weg gegaan, en wil de draad hier weer wat oppakken.


Mvg,
De Oude.Wilgen.

Gebruikersavatar
Cobber
Berichten: 475
Lid geworden op: 04 jan 2015, 20:27
Locatie: Top of the North

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Cobber » 05 dec 2018, 09:31

Terug naar de natuur...waarom vind iedereen hier dat leuk. Omdat het maar even duurt en we weer gaan naar de supplementen, ,of lees moderne wereld.
Ga maar eens een tijdje in de natuur leven..niks mis mee. Maar eten vinden en niet genoeg vinden dus honger lijden...
Dan leef je al gauw als de natuur..Het harde bestaan van overleven.

Dit is een fulltime baan. Robinson Crusoe had het er druk mee....maar al doende leert men.Roely
Berichten: 1170
Lid geworden op: 26 aug 2012, 12:40

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Roely » 05 dec 2018, 12:13

Terug naar de natuur.. Welke natuur. De bossen met amper wat rondlopend wild, met zeer sterk eenzijdige flora. Voornamelijk door inmenging van de mens en verschuiving naar productie bos.

Maar niet getreurd, het natuurgevoel is instinctief aanwezig nog bij velen. Kwestie van herontdekken en door ontwikkelen. Je hebt wel wat extra basis kennis nodig om een en ander te waarderen, wat de natuur ons bied.

Het helpt inderdaad om alleen met een mes of zo sober mogelijk het bos in te gaan. Je loopt op tegen een berk, je denkt Hee vuur, lepeltje snijden. Je ziet bramen, Hee eten en touw. Je houd de bewolking, het weer en de zon in de gaten, dan weet je hoe snel en wat voor een shelter je moet bouwen. Je neemt je rust om te luisteren naar de geluiden om je heen. De weinig dieren die er nog wel zijn verraden heel veel van wat er zich in jouw omgeving afspeeld. Enz enz

Kijk als je met je hoofdlampje op je kop, en je oordopjes in, in het bos in je tentje kruipt. Ben je wel in de natuur, maar dan is de afstand te groot. Om je natuurbeleving en je instincten te triggeren.

Ikzelf ga het bos in en begin vanaf moment 1 met verzamelen. Van bruikbaar afval tot tondel. Dan bekijk ik de vegetatie voor een mooie verblijf plek. Zijn er genoeg bruikbare bomen aanwezig. Is de grond bezaait met mos. Dat ligt lekker zacht maar is bv tering vochtig. Kan ik hier op de grond of juist er vanaf gaan slapen. Wat heb ik nodig. Spot ik onderweg een hazelaar, neem ik wat hout mee, voor bij het vuur pijl en boog of een wandelstok te snijden enz.

Dus ikzelf ga de bossen in en kijk voortdurend naar de lucht, de bomen om me heen en naar de grond waar ik op loop. Zie zo of het wel of geen vriendelijke omgeving is. Kijk naar slaap plekken van de reeën, die vermijd ik Ivm teken. Kijk naar de wildwissels en plaats mijn shelter ergens netjes aan de zijlijn. Niet dat snachts vanalles door mijn kampje passeert . Zie aan de ontwikkeling van planten en vruchten iets van de bodem ontwikkeling en hoe vochtig dat deel kan zijn. Dus dat is aardig instinctief ik communiceer met de bomen die vertellen mij de windrichting, waar de zon voornamelijk is, of en welke dieren ik kan verwachten. Ik communiceer met de dieren, die verraden waar er eten is of water en vooral ook vertellen ze mij als er iets of iemand in aantocht is.

Je zal verbaasd zijn, hoe goed je in het donker kunt zien, hoe scherp je gehoor ineens is en wat je allemaal kunt ruiken. Je ruikt gewoon wanneer er regen op komst is, je voelt de onrust die als een golfbeweging door het bos gaat als er een indringer is. Maar dan moet je wel zorgen dat jij niet de indringer bent met kunstlicht neon tent, en een lekker parfummetje ;D

Have funRoely
Berichten: 1170
Lid geworden op: 26 aug 2012, 12:40

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Roely » 05 dec 2018, 13:06

Ow vergeet ik bijna het belangrijkste.
Het begint allemaal met respect voor de natuur en nederigheid.


En terzijde.mijn persoonlijke mening.. . Leave no trace is wel heel basic, probeer vooral juist om onderweg in Nederland bijvoorbeeld wat prunis en rododendrons eruit te trekken, ring eens een Amerikaanse eik. Leg boomschors en takkenbossen tactisch weg als schuilplaats voor insecten, hagedissen en kleine knaag/dieren. Stek/zaai eens een eetbare plant uit binnen hetzelfde gebied. Heb je hout nodig probeer de keuze bewust te maken en maak meteen ruimte voor een nevenstaande andere soort.

Ik ben met heel veel mensen de bossen in geweest, bij de gemiddelde ontbreekt het vooral aan Kennis en Rust, waardoor men niets ervaart of waarneemt.

Anekdote :ik zit naast iemand op een boomstam, hij zegt :ik heb nog geen dier gezien. Waarop ik zei ik zie er nu wel 100. Ik wijs de mieren aan lopend over dezelfde boomstam. De pissebedden tussen de schors, de eekhoorn drie bomen verder, een vogel boven in de boom, een spin hangend tussen zijn benen, een rups kruipend over zijn schouder... Ja zei die oké, als je het zo steld.Gebruikersavatar
Roel
Berichten: 2103
Lid geworden op: 10 apr 2010, 19:58

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Roel » 05 dec 2018, 19:04

@Roely, een mooi betoog, ik zou enkel "nederigheid" willen veranderen in dankbaarheid, nederigheid is niet nodig als je dankbaar bent voor wat je in de natuur kunt vinden om te leven.Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 1118
Lid geworden op: 14 jul 2015, 16:34

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Tim » 05 dec 2018, 22:48

Ha,

Het zou goed zijn, als we gedwongen worden natuurlijk te leven.

95% sterft binnen 3 maanden en van het overige kan de AOW leeftijd naar 32.

;D ;D ;D

Tim


The planet doesn't care about us, infact, it will be happy when we're gone!

Roely
Berichten: 1170
Lid geworden op: 26 aug 2012, 12:40

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Roely » 06 dec 2018, 13:42

@Roel, ik snap wat jij bedoeld, maar ik vind toch dat sommigen veel te arrogant de natuur ingaan. Die zijn inderdaad dankbaar dat ze een bepaalde boom herkennen en kunnen vinden, maar hakken deze zondermeer om. Dan ben je geen natuurmens maar een slopert uit de stad. Dan zijn ze dankbaar dat ze eetbare paddenstoelen vinden, maar plukken ze allemaal. Dat deel bedoel ik. Daar is nederigheid gepast, ze zijn niet allemaal voor jou hoeveel honger je ook hebt, je moet er ook achter laten voor een ander en om het uit te laten sporen zodat er volgend jaar ook weer nieuwe groeien. In de natuur is niets vanzelf sprekend. Daar komt ook de nederigheid om de hoek kijken.

@tim... ; :'( ik ben 49.
;D als mensen solo zouden gaan heb je gelijk, mijn ervaring echter met mensen die nooit in de natuur waren geweest. Bleek toch opvallend hoeveel toepasbare vaardigheden er in zo'n groep zat. Sterker nog, ik heb zelfs nog veel geleerd van mensen die nooit in het bos kwamen, terwijl ik jarenlang er dagelijks vertoefde.

Aldus stel dat we in flora en fauna 100 jaar terug in de tijd zouden kunnen, denk ik dat 95% het wel overleefd. Gebrek aan kennis en vaardigheden gaat razendsnel. Grootste probleem zou dan overpopulatie worden. Gaan we elkaar weer uitmoorden zoals vroeger.
BTW in de huidige natuur, stel dat ik vandaag vertrek betwijfel ik, of ik het zelf wel drie maanden vol ga houden. Tja als ik Limburg in trek en tussendoor wat appels uit de boomgaarden weg kan jatten, mischien.Gebruikersavatar
Oude.Wilg
Berichten: 454
Lid geworden op: 09 nov 2018, 19:48

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Oude.Wilg » 06 dec 2018, 15:13

Roely schreef:Terug naar de natuur.. Welke natuur. De bossen met amper wat rondlopend wild, met zeer sterk eenzijdige flora. Voornamelijk door inmenging van de mens en verschuiving naar productie bos.

Maar niet getreurd, het natuurgevoel is instinctief aanwezig nog bij velen. Kwestie van herontdekken en door ontwikkelen. Je hebt wel wat extra basis kennis nodig om een en ander te waarderen, wat de natuur ons bied.

Het helpt inderdaad om alleen met een mes of zo sober mogelijk het bos in te gaan. Je loopt op tegen een berk, je denkt Hee vuur, lepeltje snijden. Je ziet bramen, Hee eten en touw. Je houd de bewolking, het weer en de zon in de gaten, dan weet je hoe snel en wat voor een shelter je moet bouwen. Je neemt je rust om te luisteren naar de geluiden om je heen. De weinig dieren die er nog wel zijn verraden heel veel van wat er zich in jouw omgeving afspeeld. Enz enz

Kijk als je met je hoofdlampje op je kop, en je oordopjes in, in het bos in je tentje kruipt. Ben je wel in de natuur, maar dan is de afstand te groot. Om je natuurbeleving en je instincten te triggeren.

Ikzelf ga het bos in en begin vanaf moment 1 met verzamelen. Van bruikbaar afval tot tondel. Dan bekijk ik de vegetatie voor een mooie verblijf plek. Zijn er genoeg bruikbare bomen aanwezig. Is de grond bezaait met mos. Dat ligt lekker zacht maar is bv tering vochtig. Kan ik hier op de grond of juist er vanaf gaan slapen. Wat heb ik nodig. Spot ik onderweg een hazelaar, neem ik wat hout mee, voor bij het vuur pijl en boog of een wandelstok te snijden enz.

Dus ikzelf ga de bossen in en kijk voortdurend naar de lucht, de bomen om me heen en naar de grond waar ik op loop. Zie zo of het wel of geen vriendelijke omgeving is. Kijk naar slaap plekken van de reeën, die vermijd ik Ivm teken. Kijk naar de wildwissels en plaats mijn shelter ergens netjes aan de zijlijn. Niet dat snachts vanalles door mijn kampje passeert . Zie aan de ontwikkeling van planten en vruchten iets van de bodem ontwikkeling en hoe vochtig dat deel kan zijn. Dus dat is aardig instinctief ik communiceer met de bomen die vertellen mij de windrichting, waar de zon voornamelijk is, of en welke dieren ik kan verwachten. Ik communiceer met de dieren, die verraden waar er eten is of water en vooral ook vertellen ze mij als er iets of iemand in aantocht is.

Je zal verbaasd zijn, hoe goed je in het donker kunt zien, hoe scherp je gehoor ineens is en wat je allemaal kunt ruiken. Je ruikt gewoon wanneer er regen op komst is, je voelt de onrust die als een golfbeweging door het bos gaat als er een indringer is. Maar dan moet je wel zorgen dat jij niet de indringer bent met kunstlicht neon tent, en een lekker parfummetje ;D

Have fun

Mooi geschreven Roely,
Kinderen zullen ook graag naar je luisteren, als je hun dingen verteld.
Het zou heel mooi zijn als mensen meer het gevoel van dieren terug zou kunnen krijgen, zij weten wat ze kunnen eten en wat niet, als ze zich niet lekker voelen weten ze welke kruiden begroeing moeten eten, ook hebben ze jodium nodig en weten zouten mineralen te vinden.
Ook kunnen veel dieren grote afstanden afleggen zonder kompas en landkaarten.

Zelfs huisdier kunnen honderde kilometers afleggen om vervolgen het huis terug te vinden en het wonderwel goed hebben overleeft.

Kat loopt drieduizend kilometer naar oude huis | NU - Het ... - NU.nl
https://www.nu.nl/opmerkelijk/.../kat-l ... -huis.html
8 nov. 2011 - AMSTERDAM - Een kat heeft in Australië meer dan 3000 kilometer gelopen om terug naar huis te keren.


Mvg,
De Oude.Wilgen.

Boomknuffelaar
Berichten: 120
Lid geworden op: 28 nov 2018, 10:08
Locatie: LWD

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor Boomknuffelaar » 06 dec 2018, 15:48

Er bestaat al enige tijd het sterke wetenschappelijke vermoeden dat ook katten op magnetisch veld navigeren net als walvis(achtigen) en vogels.
Hoe die velden waargenomen worden is nog onbekent maar het lijkt mij dat als katten dat kunnen waarnemen, een donkere doos tijdens de reis daar weinig aan veranderd en de kat in kwestie niet alleen zijn weg terug weet te vinden maar ook de afreis ‘volgt.’
Vermoed word dat bv walvissen als bij de geboorte over een dergelijke kaart beschikken.

Zo’n kaart zou ik ook wrl willen....


”Worrying”, is usin’ your emagination, to create something you don’t want!!

Gebruikersavatar
arjuna
Berichten: 538
Lid geworden op: 26 jan 2016, 20:46

Re: Kan een mens het natuurlijke gevoel terug krijgen

Berichtdoor arjuna » 06 dec 2018, 19:57

Nog steeds is de vraag uit welk standpunt is dit gesprek en waar komt het vandaan.
En vooral wat is natuurlijk gedrag van een mens?
In de natuur zitten, in een stad lopen en vogels zien of op een Yoga mat jezelf ontdekken.
Of de bossen afstruinen op zoek naar een eetbare plant en die met een biertje en een vuurtje opeten.
In je hangmat onder een tarp

Koen