Nettiquette en uitleg modereren

Gebruikersavatar
michiel
Berichten: 1171
Lid geworden op: 20 jan 2011, 09:34
Locatie: Noord-Brabant

Nettiquette en uitleg modereren

Berichtdoor michiel » 31 jan 2014, 22:37

Op het internet gelden, net als in ons leven offline, omgangsvormen die ervoor zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen.

Jullie, de leden, zijn verantwoordelijk voor je eigen en het plezier van anderen op dit forum. Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wil worden.

Uitleg van het moderatorteam naar de leden

Omdat we modereren voor jullie, de leden en vaak vrienden, vinden we het gepast om uit te leggen waarom en hoe we modereren.

Op dit forum ondersteunt het moderatorteam de leden om een prettige en open sfeer te creëren. Het moderatorteam bestaat uit vrijwilligers, leden én mensen net als alle andere leden. En inderdaad; ook wij worden geraakt door kwetsende opmerkingen, tirades en eisen om ons te verantwoorden. En inderdaad; het komt voor dat we bedreigd worden. Voor de meeste mensen onbegrijpelijk, maar het gebeurt.

Wij, de moderatoren, modereren alleen als het noodzakelijk is. We toetsen onderling of modereren nodig is en op welke wijze we ingrijpen.

Het moderatorteam bestaat uit mensen als jullie. Soms is de opinie dat moderatoren geen leven hebben, macht halen uit modereren, etc. We zijn gewone mensen. We zijn geen haantjes en we beleven geen plezier aan het uitoefenen van macht.

We passen geen censuur toe, maar modereren zodra we vinden dat bepaald gedrag niet gepast is.

Het doel van modereren is het leesbaar houden van het forum en het ondersteunen van een prettige sfeer.

We modereren op dit forum omdat we vinden dat alle leden zich op hun gemak moeten voelen om de informatie en kennis op dit forum met plezier te lezen en in de praktijk te brengen.

Onaangepast gedrag hoort niet thuis op dit forum.

We modereren zo open en duidelijk mogelijk. Mocht het gebeuren dat je het niet eens bent met een moderatie, dan zijn we bereid om uit te leggen waarom we hebben gemodereerd.

Besef hierbij wel dat ieder contact een moderator 15 tot 30 minuten kost aan eigen vrije tijd. We kunnen niet iedere moderatie voorzien van uitleg, daarom gebeurt het dat modereren soms onrechtvaardig voelt. Dit is niet de bedoeling maar een vervelend gevolg van modereren.

De moderatoren nemen ook als lid deel aan het forum. Om duidelijk onderscheid te maken wanneer we als lid of als moderator posten, modereren we in blauwe tekst. Deze kleur tekst is voor het onderscheid en duidelijkheid voorbehouden aan het moderatorteam.

Netiquette

Hieronder staan de omgangsvormen, Netiquette (samenvoeging van etiquette en internet), waar de moderatoren op toetsen als we modereren.

Negatief posten/gedrag
Wat: schelden, gedrag uitlokken, kwetsen, beledigen, pesten, etc.
Waarom: dit gedrag past niet op het forum en wordt direct verwijderd. Soms met uitleg per pm of in het topic, meestal zonder.
Mogelijke oplossing: denk na voordat je post, tel tot 100, post niet als je (te veel) gedronken hebt.

Citeren
Wat: De citaatknop alleen gebruiken als het noodzakelijk is en waarde toevoegt aan je post.
Waarom: de citaat-knop kopieert een bericht volledig in een nieuwe post. Dit levert meestal dubbele en overbodige informatie op. Het resultaat is een onleesbaar en langdradig topic, het gevolg is een topic dat niet wordt gelezen.
Mogelijke oplossing: refereer met een '@' naar een ander lid of haar/zijn post. Voorbeeld '@ HJ: mooie shelter gemaakt, man. Was ie waterdicht?' in plaats van het hele reisverslag met foto's te kopiëren met de citaatknop.

On topic posten
Wat: alleen reageren op het onderwerp van de topicstarter.
Waarom: topics worden snel onvolg- en onleesbaar als leden afwijken van het onderwerp van de topicstarter. On topic posten levert een interessant en levendig topic op. Bedenk voordat je post of je bijdrage interessant is voor andere lezers.
Mogelijke oplossing: alleen on topic posten :-)

Topic kapen
Wat: een gerelateerd onderwerp invoegen in een bestaand topic heet kapen.
Waarom: het onderwerp van een topicstarter is leidend in een topic. Met het invoegen van nieuw onderwerp, gerelateerd of niet, verwaterd het oorspronkelijke onderwerp. Dit is niet respectvol naar de topicstarter.
Mogelijke oplossing: een gerelateerd onderwerp in nieuw topic starten en zo nodig een verwijzing plaatsen in het topic van het andere lid.

Wat zeggen anderen over Nettiquette?

Wikipedia over Nettiquette
Laatst gewijzigd door michiel op 19 mei 2015, 16:28, 1 keer totaal gewijzigd.


Brousse - handgemaakt, voor outdoor

You are free to choose, but you're not free from the consequence of your choice.

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Oude.Wilg en 3 gasten