Kwal
- jenniskens
- Berichten: 6064
- Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
- Locatie: Venray
- Contacteer:
Kwal
Niet zo Bushcraft misschien maar ik was er van onder de indruk.
Vandaag met mijn dochter een boot duik gemaakt.
Kwamen we op het eind deze jongen van 3/4 meter lengte tegen.
Vandaag met mijn dochter een boot duik gemaakt.
Kwamen we op het eind deze jongen van 3/4 meter lengte tegen.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: Kwal
[quote="Snow"]
Zijn ze eetbaar?
[/quote]
Kwallen zwemmen al zo’n 500 miljoen jaar rond in zo’n beetje alle zeeën ter wereld. Er zijn vele soorten maar slechts 12 soorten in de klasse “schijfkwallen” worden gegeten. Favoriet in China is bijvoorbeeld de Rhopilema esculentum (sand jellyfish) en in Amerika de Stomolophus meleagris (cannonball jellyfish). De bolle, parachute-vormige kop wordt van binnen schoon geschraapt en een paar weken onder een gewicht in een mengsel van zout en aluin gelegd om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken.
Zijn ze eetbaar?
[/quote]
Kwallen zwemmen al zo’n 500 miljoen jaar rond in zo’n beetje alle zeeën ter wereld. Er zijn vele soorten maar slechts 12 soorten in de klasse “schijfkwallen” worden gegeten. Favoriet in China is bijvoorbeeld de Rhopilema esculentum (sand jellyfish) en in Amerika de Stomolophus meleagris (cannonball jellyfish). De bolle, parachute-vormige kop wordt van binnen schoon geschraapt en een paar weken onder een gewicht in een mengsel van zout en aluin gelegd om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
-
- Berichten: 3217
- Lid geworden op: 21 jan 2013, 22:39
- Contacteer:
Re: Kwal
eetbare kwal maakte me toch wel nieuwsgierig dus met de tekst van 'eens pans hobby kok'even door gegoogled, en post hier dan ook de rest van de tekst die ik zo gevonden heb...
Hoe te gebruiken?
Voordat je gedroogde kwal kunt eten wordt die minstens 6 uur in koud water geweekt. Vervang het water tussentijds twee keer. Knijp de kwal goed uit en snijd of knip in sliertjes. Serveer het als verkoelende appetizer met een pittige dressing of in een salade met knapperige groenten zoals komkommer en wortel en wat reepjes kip of eend en een dressing van sojasaus, zwarte rijstazijn en sesamolie. Soms wordt de kwal eerst 30 seconden geblancheerd in net niet kokend water en daarna teruggekoeld en evengoed ook weer koud gegeten. Kwal Salade (Lange Muur) Je kunt ook pakjes met kant-en-klare sliertjes kwal kopen, die spoel je alleen even af en zijn meteen klaar voor gebruik. Beide soorten zijn lang houdbaar. Kwal smaakt niet echt ergens naar, hooguit een beetje ziltig, het gaat om de structuur (en de dressing). Je zou je kunnen verbeelden dat het supercrunchy noodles zijn. Mooi homogeen, dus geen rare stukjes en zeker niet glibberig. Goed te doen.
Die dingen smaken dus naar niks als je er al die rest niet bij hebt. als bushcrafter heb je gelukkig veel bij je maar ik weet niet of ik eraan zou beginnen als survival food. in ieder geval niet zolang mijn hersens de baas zijn over mijn maag en niet andersom
Kwal salade... hmmmm valt het onder de veggie foods
Je kunt ze kant-en-klaar kopen dat is me nog nooit opgevallen bij de toko.. ik zal de volgende keer eens vragen... of ik ze dan ook ga koen .... eerder niet !
Hoe te gebruiken?
Voordat je gedroogde kwal kunt eten wordt die minstens 6 uur in koud water geweekt. Vervang het water tussentijds twee keer. Knijp de kwal goed uit en snijd of knip in sliertjes. Serveer het als verkoelende appetizer met een pittige dressing of in een salade met knapperige groenten zoals komkommer en wortel en wat reepjes kip of eend en een dressing van sojasaus, zwarte rijstazijn en sesamolie. Soms wordt de kwal eerst 30 seconden geblancheerd in net niet kokend water en daarna teruggekoeld en evengoed ook weer koud gegeten. Kwal Salade (Lange Muur) Je kunt ook pakjes met kant-en-klare sliertjes kwal kopen, die spoel je alleen even af en zijn meteen klaar voor gebruik. Beide soorten zijn lang houdbaar. Kwal smaakt niet echt ergens naar, hooguit een beetje ziltig, het gaat om de structuur (en de dressing). Je zou je kunnen verbeelden dat het supercrunchy noodles zijn. Mooi homogeen, dus geen rare stukjes en zeker niet glibberig. Goed te doen.
Die dingen smaken dus naar niks als je er al die rest niet bij hebt. als bushcrafter heb je gelukkig veel bij je maar ik weet niet of ik eraan zou beginnen als survival food. in ieder geval niet zolang mijn hersens de baas zijn over mijn maag en niet andersom
Kwal salade... hmmmm valt het onder de veggie foods
Je kunt ze kant-en-klaar kopen dat is me nog nooit opgevallen bij de toko.. ik zal de volgende keer eens vragen... of ik ze dan ook ga koen .... eerder niet !
- jenniskens
- Berichten: 6064
- Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
- Locatie: Venray
- Contacteer:
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: Kwal
Kwal smaakt niet echt ergens naar, hooguit een beetje ziltig.
waar ken ik die smaak toch van ;)
waar ken ik die smaak toch van ;)
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315