Damhert met vlek

Jagen, waarnemen
Gebruikersavatar
Alder
Berichten: 478
Lid geworden op: 22 apr 2014, 09:07
Locatie: Utrecht

Damhert met vlek

Berichtdoor Alder » 18 feb 2017, 20:51

Beste mensen,
Wij hadden vandaag de bijzondere ervaring een jong overleden damhert te vinden. Het dier zag er nog goed uit. Het vlees wilde ik niets mee doen, dat vertrouwde ik niet. De huid wilde ik niet verloren laten gaan, die ben ik gaan verwijderen, al had ik daar geen ervaring mee. Is goed gelukt, hij ligt nu in het zout. Alleen had het dier een groenblauwe vlek op de zijde. Zie de foto. Het zit ook wat op de huid.
Kan iemand me zeggen wat dit is? Zou dit iets met de doodsoorzaak te maken hebben, of is dit later ontstaan door de ontbinding? Ik ben erg benieuwd.
Groeten, Alder
AfbeeldingVlek op DamhertGebruikersavatar
Alder
Berichten: 478
Lid geworden op: 22 apr 2014, 09:07
Locatie: Utrecht

Re: Damhert met vlek

Berichtdoor Alder » 19 feb 2017, 22:07

Op wikipedia kwam ik dit tegen, vroeg me af of het dus een bloedvlek kan zijn. Iemand hier meer kennis van?

"Livor mortis (ook wel lijkvlek of hypostase genoemd) betreft bij overledenen de donkerpaarse verkleuring op de laagst gelegen plekken van het lichaam. De verkleuring treedt ongeveer een tot twee uur na het overlijden op en is na acht tot tien uur compleet.

Livor Mortis wordt veroorzaakt doordat het hart het bloed niet meer rondpompt, waardoor de rode bloedcellen en het plasma van elkaar gescheiden worden. De rode bloedcellen zinken en belanden in het lager gelegen deel van het lichaam. Bij een overledene die op zijn rug ligt zal livor mortis op de rug te zien zijn, maar niet op de punten waar het lichaam in contact is met de bodem waar het bloed wordt weggedrukt. Als het zich op een andere plek op het lichaam openbaart, betekent dat het lijk na de dood en nadat de lijkvlekken zijn gefixeerd, is gekeerd of verplaatst. Verkleuringen op de huid die bij aanraking wit worden, wijzen erop dat de livor mortis nog niet volledig is ingetreden, dus dat de dood meer dan twee uur maar waarschijnlijk niet meer dan tien uur geleden is ingetreden. In sommige gevallen bij bijvoorbeeld veel bloedverlies is de livor mortis niet van toepassing."
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Livor_mortisWaidmann
Berichten: 1045
Lid geworden op: 21 feb 2013, 23:08
Locatie: Gelderland

Re: Damhert met vlek

Berichtdoor Waidmann » 19 feb 2017, 22:16

Welk gebied heb je hem gevonden? Ziet er erg mager uit namelijk.

Het is altijd erg lastig om over een enkele foto iets te zeggen. Dus veel meer dan een suggestie geven kan ik ook niet, maar zoals ik het daar zie lijkt de donkere vlek op een (oudere) bloed uitstorting. Het groenige is ontbinding, al dan niet maag inhoud die door letstel is verspreid. Goed aan gedaan om vlees dus niet mee te nemen! Hoewel de kans vaak klein is moet je het risico niet willen nemen buiten survival situaties.

Je hebt meerdere huidlagen, bij het schoonmaken van de huid zou de vlek dan ook moeten verwijderen als het een uitstorting is. Zo te zien lag hij er nog niet heel erg lang. Een aanrijding slachtoffer is vaak hoofdverdachte in dit soort gevallen. Tenzij je nu in de OVP of de AWD liep vanzelfsprekend.

Afgaande op het beperkte fotobeeld, ervaring en intuitie heeft deze jonge heer een opdoffer gehad. Zeer waarschijnlijk van een auto.
Terug naar “Dieren algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten