Zouten en jodium uit de natuur, hoe vind je ze
Geplaatst: 04 apr 2019, 22:19
Hoe komen dier in het wild aan hun zouten kunnen we daar wat van opsteken, om ook aan onze behoeften te komen.
Stel je moet in de natuur overleven, dan is zout/jodium best belangrijk zeker voor een goed werkende schildklier.
Ik heb wel eens gezien dat herten grond eten wat zout bevat, maar hoe kunnen wij dat winnen, schoon maken voor gebruik.
Waarschijnlijk de grond waar de herten de grond eten bij elkaar scheppen, later water toevoegen en vervolgens filteren tot er schoon zout water over blijft dat koken tot er alleen zout over blijft.
Maar om het te vinden moeten de dieren observeren.
Dit is meer er over filosoferen dan dat ik het weet.
Is dit onderwerp ooit besproken op het forum, of hebben jullie elders info gevonden wat gebruikt kan worden.
Misschien weet @Janvanloon er iets over, of de mensen die zich veel in de natuur bevinden, zou er wel graag meer over weten.
------------------
Update,
Dit heb ik wel gevonden maar is kleinschalig niet meer te gebruiken denk ik:
Tot in de zestiende eeuw werd in Nederland zeezout gewonnen door moernering. Hiervoor werd laagveen gebruikt dat ooit door zeewater was overspoeld. Na drogen kon de gevormde turf eerst als brandstof gebruikt worden, daarna kon de as gebruikt worden als grondstof voor zout. De bijkomende zoutproductie werd echter snel de hoofdreden voor het steken van deze turf. Waar buitendijks veen werd gestoken leidde dat tot verlies van de vooroever, waardoor in de late middeleeuwen en de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden veel dorpen en steden (Reimerswaal) tijdens stormvloeden "verdronken".
Ook dit is voor de gewone bushcrafter geen doen:
Ook in Nederland zit zout in de grond, vlak bij de plaats Hengelo in de provincie Overijssel, bij Veendam in de provincie Groningen en in de Riedpolder rondom Sexbierum (Friesland). In Veendam wordt magnesiumzout gewonnen door Nedmag en bij Heiligerlee en Hengelo keukenzout door AkzoNobel. In Harlingen staat een fabriek van Frisia Zout die het pekelwater uit de Riedpolder gebruikt om diverse soorten zout te maken (van hoogwaardig industrieel en medisch zout tot strooizout).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutwinning
Zout huisjes bij Twekkerlo: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutwinning
Stel je moet in de natuur overleven, dan is zout/jodium best belangrijk zeker voor een goed werkende schildklier.
Ik heb wel eens gezien dat herten grond eten wat zout bevat, maar hoe kunnen wij dat winnen, schoon maken voor gebruik.
Waarschijnlijk de grond waar de herten de grond eten bij elkaar scheppen, later water toevoegen en vervolgens filteren tot er schoon zout water over blijft dat koken tot er alleen zout over blijft.
Maar om het te vinden moeten de dieren observeren.
Dit is meer er over filosoferen dan dat ik het weet.
Is dit onderwerp ooit besproken op het forum, of hebben jullie elders info gevonden wat gebruikt kan worden.
Misschien weet @Janvanloon er iets over, of de mensen die zich veel in de natuur bevinden, zou er wel graag meer over weten.
------------------
Update,
Dit heb ik wel gevonden maar is kleinschalig niet meer te gebruiken denk ik:
Tot in de zestiende eeuw werd in Nederland zeezout gewonnen door moernering. Hiervoor werd laagveen gebruikt dat ooit door zeewater was overspoeld. Na drogen kon de gevormde turf eerst als brandstof gebruikt worden, daarna kon de as gebruikt worden als grondstof voor zout. De bijkomende zoutproductie werd echter snel de hoofdreden voor het steken van deze turf. Waar buitendijks veen werd gestoken leidde dat tot verlies van de vooroever, waardoor in de late middeleeuwen en de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden veel dorpen en steden (Reimerswaal) tijdens stormvloeden "verdronken".
Ook dit is voor de gewone bushcrafter geen doen:
Ook in Nederland zit zout in de grond, vlak bij de plaats Hengelo in de provincie Overijssel, bij Veendam in de provincie Groningen en in de Riedpolder rondom Sexbierum (Friesland). In Veendam wordt magnesiumzout gewonnen door Nedmag en bij Heiligerlee en Hengelo keukenzout door AkzoNobel. In Harlingen staat een fabriek van Frisia Zout die het pekelwater uit de Riedpolder gebruikt om diverse soorten zout te maken (van hoogwaardig industrieel en medisch zout tot strooizout).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutwinning
Zout huisjes bij Twekkerlo: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutwinning