Bijenwas en nu

Alles op het gebied van werken met leer. Snijden, naaien, slagijzers, bewerken.
Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

Wat is de beste temperatuur om een ledere schede in bijenwas te dompelen? Lijkt mij ergens rond de 80 graden of zo. Te heet is zeker niet goed dan is het leer net kroepoek.
Te koud dan trekt het er niet voldoende in lijkt mij.
Moet je de schede voorverwarmen om de porien te openen van het leer? 
Wat is beter een mix van was en?????? Of toch puur was?
Wat zijn dan de voordelen en nadelen?
Ik heb een grote ovenbraadslee 60cm bij 40 cm en 9 cm hoog vol met bijenwas en kan deze in een oven op de graad nauwkeurig verwarmen.  Maar ik zou graag wat meer tips krijgen voor ik mijn leerwerkjes vern****k
Alvast bedankt voor de tips en zal ze zeker posten hier.


Gebruikersavatar
jenniskens
Berichten: 6064
Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
Locatie: Venray
Contacteer:

Re: Bijenwas en nu

Bericht door jenniskens »

Zelf gebruik ik pure bijen was en geen toevoeging.
Wat wel gedaan wordt is Paraffine 20% met 70% bijen was.

Ik verwarm het in de oven ( in een langwerpige keek vorm) tot dat het [glow=red,2,300]net helemaal gesmolten [/glow]is.
Smelt temperatuur van bijen was is ongeveer 65 graden Celsius (ligt aan de puurheid wan de was).

Dan dompel ik de schede in de vloeibare was voor een paar tellen (je ziet de lucht er uit komen).
Giet het af en doe het mes er in en vorm het leer.

Let op dat de was niet te warm wordt (frituren is voor frietjes  ;D )  en dat je leer[glow=red,2,300] kurk droog [/glow]is.
Zit er nog vocht in je leer dan mag je opnieuw beginnen. 

Suc6


Afbeelding      
See you in the bush, Gebert
Gebruikersavatar
rob
Berichten: 537
Lid geworden op: 06 okt 2010, 23:20
Locatie: Vlaardingen
Contacteer:

Re: Bijenwas en nu

Bericht door rob »

Inderdaad, vocht, leer en bijenwas gaat niet samen, dan verziek je de boel. Ik gebruik 2 cakeblikken. 1 met een beetje water waar de 2e in staat met bijenwas. Dan op een klein gaspitje langzaam verwarmen tot de was gesmolten is.  Zal rond de 80-90 graden zijn denk ik, heb het nooit gemeten. Schede er in en lekker laten volzuigen. Dan uit de was, afvegen en even laten afkoelen. Als de schede nog warm is kun je hem heel mooi om je mes kneden.
Laatst gewijzigd door rob op 31 aug 2014, 13:42, 1 keer totaal gewijzigd.


Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

Dank je heren ik ga het proberen ik zet de oven op 70 graden tot het volledige bad gesmolten is.
De schedes en andere dingen laat ik evn goed drogen in de andere oven tot 50 graden.  Dan lekker vol laten zuigen het leer en het overtollige erafpoetsen dan meteen het geweldige mes erin ennog eens lekker kneden tot we een mooie snug pas messchede hebben. Met het allom bekende tok gehalte.  Deze week gaat het gebeuren hoop ik als de bijlschede en klapzaagschede ook klaar zijn.
Gebert ik hoop dat de schede aan de verwachting zal voldoen.
Nogmaals dank heren.


Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Een pan's hobby kok »

Ries jou kennende zal het wel weer een kunst werkje op zich zelf zijn.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
janvanloon
Berichten: 3334
Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09

Re: Bijenwas en nu

Bericht door janvanloon »

ben benieuwt om zowel het mes als de schede in het echt zien.
Twee kunstwerkjes op zich.


Stomme vraag. ik heb een schede van leer maar die is niet stijf ( bark river mes ) kan ik dit nog in bijenwex gooien en ook tok krijgen? want ik gebruik da bark river niet omdat hij echt uit de schede valt...


Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart

bushcraftexperience.be
Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

Ik ga ze zeker meenemen naar het volgende weekend jan en je bent welkom om ze te bepotelen.
Het mes is zeker een schoonheid. De schede en riem plus atributen mogen gezien worde. 😋


Teacher
Berichten: 2535
Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
Locatie: België sint-niklaas
Contacteer:

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Teacher »

Ik ben benieuwd ;D


Afbeelding
Gebruikersavatar
Rens
Berichten: 366
Lid geworden op: 08 jan 2011, 18:06
Locatie: Herten

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Rens »

#useless


Afbeelding
Gebruikersavatar
Dabberty
Berichten: 3026
Lid geworden op: 20 mar 2013, 13:41
Locatie: Praag
Contacteer:

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Dabberty »

Hoi, voor m'n leren schedes, heb ik de bijenwas in een conserven blikje, dat ik een een pannetje met water laat drijven, dat op het kookstel, water laten rustig aan de kook brengen, en als de bijenwas eenmaal helemaal gesmolten is doop ik het leer er in.
Daarna het leer op 2 laagjes keuken papier leggen, 2 laagjes er op en drukken maar, zodat al het overtollige was in het keuken papier trekt.
Daarna vormen met de hand en klemmen zoals je het wilt hebben, en een tijdje later is het klaar..

Zag deze methode ergens op youtube, en werkt prima voor mij :-)


Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

#useless #


Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

Ok ik heb een grote ovenschaal genomen deze met tien kilo zuivere bijenwas gevuld en in de oven gezet op 100 graden. Toen het geheel gesmolten was nog even laten staan. De lederen schedes etc. Ook even in de oven gelegd zodat de porien goed opengaan. De ovenschaal uitgenomen en de schedes dertig seconden ondergedompeld en vervolgens het teveel aan was afgepoetst met een oude poetsdoek, een nieuwe poetsdoek heb ik niet.
De schede nog even in de oven gelegd tot hij weer een beetje begon te glimmen en toen direct uitegenomen en afgepoets. Het hele gebeuren af laten koelen en opgeboend met een andere oude poetsdoek.
Ziehier het resultaat.


Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

Voor het was bad
Bijlagen
image.jpg
image.jpg (610.12 KiB) 3836 keer bekeken


Gebruikersavatar
Ries68
Berichten: 270
Lid geworden op: 15 okt 2012, 18:53
Locatie: Lommel

Re: Bijenwas en nu

Bericht door Ries68 »

Zo dies groot
Bijlagen
image.jpg
image.jpg (778.3 KiB) 3835 keer bekeken


Gebruikersavatar
rob
Berichten: 537
Lid geworden op: 06 okt 2010, 23:20
Locatie: Vlaardingen
Contacteer:

Re: Bijenwas en nu

Bericht door rob »

Mooi! En ik vind het onwijs lekker ruiken, leer en bijenwas..  :-)


Plaats reactie