Bijenwas en nu
Bijenwas en nu
Wat is de beste temperatuur om een ledere schede in bijenwas te dompelen? Lijkt mij ergens rond de 80 graden of zo. Te heet is zeker niet goed dan is het leer net kroepoek.
Te koud dan trekt het er niet voldoende in lijkt mij.
Moet je de schede voorverwarmen om de porien te openen van het leer?
Wat is beter een mix van was en?????? Of toch puur was?
Wat zijn dan de voordelen en nadelen?
Ik heb een grote ovenbraadslee 60cm bij 40 cm en 9 cm hoog vol met bijenwas en kan deze in een oven op de graad nauwkeurig verwarmen. Maar ik zou graag wat meer tips krijgen voor ik mijn leerwerkjes vern****k
Alvast bedankt voor de tips en zal ze zeker posten hier.
Te koud dan trekt het er niet voldoende in lijkt mij.
Moet je de schede voorverwarmen om de porien te openen van het leer?
Wat is beter een mix van was en?????? Of toch puur was?
Wat zijn dan de voordelen en nadelen?
Ik heb een grote ovenbraadslee 60cm bij 40 cm en 9 cm hoog vol met bijenwas en kan deze in een oven op de graad nauwkeurig verwarmen. Maar ik zou graag wat meer tips krijgen voor ik mijn leerwerkjes vern****k
Alvast bedankt voor de tips en zal ze zeker posten hier.
- jenniskens
- Berichten: 6064
- Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
- Locatie: Venray
- Contacteer:
Re: Bijenwas en nu
Zelf gebruik ik pure bijen was en geen toevoeging.
Wat wel gedaan wordt is Paraffine 20% met 70% bijen was.
Ik verwarm het in de oven ( in een langwerpige keek vorm) tot dat het [glow=red,2,300]net helemaal gesmolten [/glow]is.
Smelt temperatuur van bijen was is ongeveer 65 graden Celsius (ligt aan de puurheid wan de was).
Dan dompel ik de schede in de vloeibare was voor een paar tellen (je ziet de lucht er uit komen).
Giet het af en doe het mes er in en vorm het leer.
Let op dat de was niet te warm wordt (frituren is voor frietjes ) en dat je leer[glow=red,2,300] kurk droog [/glow]is.
Zit er nog vocht in je leer dan mag je opnieuw beginnen.
Suc6
Wat wel gedaan wordt is Paraffine 20% met 70% bijen was.
Ik verwarm het in de oven ( in een langwerpige keek vorm) tot dat het [glow=red,2,300]net helemaal gesmolten [/glow]is.
Smelt temperatuur van bijen was is ongeveer 65 graden Celsius (ligt aan de puurheid wan de was).
Dan dompel ik de schede in de vloeibare was voor een paar tellen (je ziet de lucht er uit komen).
Giet het af en doe het mes er in en vorm het leer.
Let op dat de was niet te warm wordt (frituren is voor frietjes ) en dat je leer[glow=red,2,300] kurk droog [/glow]is.
Zit er nog vocht in je leer dan mag je opnieuw beginnen.
Suc6
Re: Bijenwas en nu
Inderdaad, vocht, leer en bijenwas gaat niet samen, dan verziek je de boel. Ik gebruik 2 cakeblikken. 1 met een beetje water waar de 2e in staat met bijenwas. Dan op een klein gaspitje langzaam verwarmen tot de was gesmolten is. Zal rond de 80-90 graden zijn denk ik, heb het nooit gemeten. Schede er in en lekker laten volzuigen. Dan uit de was, afvegen en even laten afkoelen. Als de schede nog warm is kun je hem heel mooi om je mes kneden.
Laatst gewijzigd door rob op 31 aug 2014, 13:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Bijenwas en nu
Dank je heren ik ga het proberen ik zet de oven op 70 graden tot het volledige bad gesmolten is.
De schedes en andere dingen laat ik evn goed drogen in de andere oven tot 50 graden. Dan lekker vol laten zuigen het leer en het overtollige erafpoetsen dan meteen het geweldige mes erin ennog eens lekker kneden tot we een mooie snug pas messchede hebben. Met het allom bekende tok gehalte. Deze week gaat het gebeuren hoop ik als de bijlschede en klapzaagschede ook klaar zijn.
Gebert ik hoop dat de schede aan de verwachting zal voldoen.
Nogmaals dank heren.
De schedes en andere dingen laat ik evn goed drogen in de andere oven tot 50 graden. Dan lekker vol laten zuigen het leer en het overtollige erafpoetsen dan meteen het geweldige mes erin ennog eens lekker kneden tot we een mooie snug pas messchede hebben. Met het allom bekende tok gehalte. Deze week gaat het gebeuren hoop ik als de bijlschede en klapzaagschede ook klaar zijn.
Gebert ik hoop dat de schede aan de verwachting zal voldoen.
Nogmaals dank heren.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: Bijenwas en nu
Ries jou kennende zal het wel weer een kunst werkje op zich zelf zijn.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
- janvanloon
- Berichten: 3334
- Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09
Re: Bijenwas en nu
ben benieuwt om zowel het mes als de schede in het echt zien.
Twee kunstwerkjes op zich.
Stomme vraag. ik heb een schede van leer maar die is niet stijf ( bark river mes ) kan ik dit nog in bijenwex gooien en ook tok krijgen? want ik gebruik da bark river niet omdat hij echt uit de schede valt...
Twee kunstwerkjes op zich.
Stomme vraag. ik heb een schede van leer maar die is niet stijf ( bark river mes ) kan ik dit nog in bijenwex gooien en ook tok krijgen? want ik gebruik da bark river niet omdat hij echt uit de schede valt...
Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart
bushcraftexperience.be
bushcraftexperience.be
Re: Bijenwas en nu
Ik ga ze zeker meenemen naar het volgende weekend jan en je bent welkom om ze te bepotelen.
Het mes is zeker een schoonheid. De schede en riem plus atributen mogen gezien worde. 😋
Het mes is zeker een schoonheid. De schede en riem plus atributen mogen gezien worde. 😋
Re: Bijenwas en nu
Hoi, voor m'n leren schedes, heb ik de bijenwas in een conserven blikje, dat ik een een pannetje met water laat drijven, dat op het kookstel, water laten rustig aan de kook brengen, en als de bijenwas eenmaal helemaal gesmolten is doop ik het leer er in.
Daarna het leer op 2 laagjes keuken papier leggen, 2 laagjes er op en drukken maar, zodat al het overtollige was in het keuken papier trekt.
Daarna vormen met de hand en klemmen zoals je het wilt hebben, en een tijdje later is het klaar..
Zag deze methode ergens op youtube, en werkt prima voor mij
Daarna het leer op 2 laagjes keuken papier leggen, 2 laagjes er op en drukken maar, zodat al het overtollige was in het keuken papier trekt.
Daarna vormen met de hand en klemmen zoals je het wilt hebben, en een tijdje later is het klaar..
Zag deze methode ergens op youtube, en werkt prima voor mij
Re: Bijenwas en nu
Ok ik heb een grote ovenschaal genomen deze met tien kilo zuivere bijenwas gevuld en in de oven gezet op 100 graden. Toen het geheel gesmolten was nog even laten staan. De lederen schedes etc. Ook even in de oven gelegd zodat de porien goed opengaan. De ovenschaal uitgenomen en de schedes dertig seconden ondergedompeld en vervolgens het teveel aan was afgepoetst met een oude poetsdoek, een nieuwe poetsdoek heb ik niet.
De schede nog even in de oven gelegd tot hij weer een beetje begon te glimmen en toen direct uitegenomen en afgepoets. Het hele gebeuren af laten koelen en opgeboend met een andere oude poetsdoek.
Ziehier het resultaat.
De schede nog even in de oven gelegd tot hij weer een beetje begon te glimmen en toen direct uitegenomen en afgepoets. Het hele gebeuren af laten koelen en opgeboend met een andere oude poetsdoek.
Ziehier het resultaat.