Rugzak met mesvak

Nieuw item in de planning? Bevraag hier je medeleden over de ins en outs.
Zhunqey
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 jan 2017, 00:18

Rugzak met mesvak

Berichtdoor Zhunqey » 22 jan 2017, 14:18

Beste allemaal,

Dit is de eerste keer dat ik op dit forum ben, dus neem mij niet kwalijk als ik in de verkeerde thread ben om deze vraag te stellen... ;-)

Mijn vraag luid als volgende. Ik ga over een paar weken naar Brazilië om daar op survival te gaan met een maat van mij. Dit doen we elke 2 jaar met alleen een rugzak met was basictools erin. Nu is mijn vraag of je (in Nederland) een rugzak kunt kopen met een meshouder er in? Ik weet dat je dit in het buitenland kan bestellen. Simpel weg stel ik deze vraag omdat ik dan mijn houder niet meer aan mijn broek moet dragen maar direct kan halen uit mijn rugzak wat dus veel effectiever zal zijn. ^-^

(Ik heb al op Google gekeken maar daar kan ik zelf niets op vinden, vandaar hier mijn vraag) :-[

Thanks in advance!

~ ZhunqeyGebruikersavatar
madman73
Berichten: 2104
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor madman73 » 22 jan 2017, 19:05

Succes met de zoektocht, ik ken het iig niet.
Leuke trip heb je in het vooruitzicht!Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 1148
Lid geworden op: 14 jul 2015, 16:34

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Tim » 22 jan 2017, 19:07

Hey,

Waarom zou je een zak in een zak willen hebben?

Ik weet waar mijn mes zit, maar hoe ie dan verpakt zit boeit toch niet echt? Om je nek, op je riem, in je zak, etc.

Tim


If you are not willing to be a fool, you can't become a master.

Gebruikersavatar
Gobert
Berichten: 75
Lid geworden op: 23 apr 2016, 21:47
Locatie: Omgeving Arnhem

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Gobert » 22 jan 2017, 19:55

Mijn (extra) messchede zit gewoon vastgesnoerd aan de buitenzijde van de rugzak (Berghaus). In mijn geval valt hij onder de sidepockets die ik gebruik, keurig uit het zicht.


La Passione Passa dal Cuore

Zhunqey
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 jan 2017, 00:18

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Zhunqey » 22 jan 2017, 20:03

Gobert schreef:Mijn (extra) messchede zit gewoon vastgesnoerd aan de buitenzijde van de rugzak. In mijn geval valt hij onder de sidepockets die ik gebruik, keurig uit het zicht.


Heb je daar wellicht een foto van?

madman73 schreef:Succes met de zoektocht, ik ken het iig niet.
Leuke trip heb je in het vooruitzicht!


Dat zeker. Back to the basics!

Tim schreef:Waarom zou je een zak in een zak willen hebben?


Het is niet een zak in een zak hebben. Als je door de jungle gaat heb je soms wel eens je mes nodig om snel iets door te snijden of jezelf te verdedigen en dan weer verder te gaan. Het is dan makkelijker als je een soort hulster hebt waarin je mes zit zodat je deze in 1 beweging uit je tas kan halen (het zit aan de voorkant) en je deze ook direct weer weg kan stoppen. Mijn vraag is dus of zo'n soort tas in Nederland ook te verkrijgen is.Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 1148
Lid geworden op: 14 jul 2015, 16:34

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Tim » 22 jan 2017, 22:28

Hey,

Ow zo. Draag je hem buiten je tas niet op je dan? Ik heb een kleine necker die om de nek kan ::), maar ook aan een schouderstrap van je tas, of aan mn riem.

Gewoon met een touwtje.

Tim


If you are not willing to be a fool, you can't become a master.

Gebruikersavatar
CommonZense
Berichten: 796
Lid geworden op: 18 aug 2014, 10:25
Locatie: Aalst (BE)
Contacteer:

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor CommonZense » 22 jan 2017, 22:52

Dag Zhungey, je zou een messchede kunnen zoeken met molle straps. Die kan je aan je nek hangen of in of aan je rugzak bevestigen. En overweeg ook de combi van een lichter neckknife en een machete. Of toch een machete met z'n tweeën, en een stevig mes en twee lichtere neck knives. Ik heb hier nog wel een mooie liggen, een platte die je vrijwel onzichtbaar onder je T-shirt kan dragen. Met firesteel en van jungleproof kydex.

Ga je een verslag/ blog of vlog bijhouden?Zhunqey
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 jan 2017, 00:18

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Zhunqey » 22 jan 2017, 23:32

Tim schreef:Ow zo. Draag je hem buiten je tas niet op je dan? Ik heb een kleine necker die om de nek kan ::), maar ook aan een schouderstrap van je tas, of aan mn riem.

Gewoon met een touwtje.


CommonZense schreef:Dag Zhungey, je zou een messchede kunnen zoeken met molle straps. Die kan je aan je nek hangen of in of aan je rugzak bevestigen. En overweeg ook de combi van een lichter neckknife en een machete. Of toch een machete met z'n tweeën, en een stevig mes en twee lichtere neck knives. Ik heb hier nog wel een mooie liggen, een platte die je vrijwel onzichtbaar onder je T-shirt kan dragen. Met firesteel en van jungleproof kydex.


Normaal gesproken droeg ik deze altijd aan mijn linker dijbeen in een holster zoals ik dat gewend ben. Echter wil ik dit nu zo onopvallend mogelijk dragen om zo te voorkomen dat als ik mensen tegenkom dat ik ze afschrik. Nu heb ik dus ooit gezien dat iemand een tas had waar zijn mes in zijn rugzak geschoven kan worden (zonder sheath). Het is iets wat al in de rugzak zelf zit en niet iets wat je eraan zou moeten monteren. ^-^

CommonZense schreef:Ga je een verslag/ blog of vlog bijhouden?


Een vlog/blog dag tot dag bijhouden gaat niet lukken. Wij gaan 2 weken lang survivelen zonder enige vorm van technologie. We nemen alleen een rugzak mee met survivaltools, een hangmat, documenten en een mes. Wellicht dat ik als ik terug ben een verslag kan schrijven van de ervaring en wat ik mee heb gemaakt. Van mijn eerdere trips heb ik ook diverse verslagen gemaakt. Echter heb ik deze niet gepubliceerd aangezien er angstaanjagende dingen gebeurt zijn die je niet gaat meemaken als je een weekje gaat kamperen in de Ardennen (als je begrijpt wat ik bedoel :-X )bourgeois
Berichten: 750
Lid geworden op: 05 dec 2009, 20:37

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor bourgeois » 23 jan 2017, 10:59

Met enige verbazing zit ik deze thread te lezen. Voorafgaand aan het inhoudelijke: In Brazilie ben ik zelf nog nooit geweest. Mijn Zuid Amerika ervaring beperkt zich tot een half jaar in het oerwoud langs de Marowijne in Suriname.
Ik snap niks van de behoefte naar zo'n speciaal vak. Ik kan er helemaal inkomen dat je midden in Rio niet gaat lopen met een groot mes zichtbaar aan je riem. Maar dan stop je het toch simpelweg in een van de kleinere (zij?)vakken van de rugzak? En in het bos gaan lopen met je mes in je rugzak? Als je het een keer snel nodig hebt om je los te snijden b.v., kan het feit dat je eerst nog je rugzak af moet doen om bij je mes te kunnen je aardig in de problemen brengen. Mensen afschrikken? Ik denk dat een bushcraftmesje mensen die zelf allemaal met een levensgrote machete rondlopen (of op de foute plekken met een pistool) niet veel doet. En verdedigen met een mes? Als je daarmee tegen van die grote gevlekte poezen bedoelt, die zijn daar echt niet van onder de indruk. Een stevige (lokaal te maken) puntige stok is een stuk effectiever. En gevaar op twee benen? Vergeet dat mesje maar. Tijd voor een reality check.Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 160
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Mosseltje » 23 jan 2017, 11:23

Ik heb zelf een Shooterking Highland Broek met geïntegreerde zak voor een mes.
Een Fällkniven A1 past perfect.

Afbeelding


Een andere mogelijkheid is al eerder genoemd.
Je kan een mes aan de buitenkant vast maken met het molle systeem als je dat hebt.
Bijvoorbeeld een 5.11 Rush rugzak zoals hieronder:

Afbeelding


Maar het mooiste is natuurlijk zelf iets fabriceren.
Zo moeilijk moet het niet zijn om een schede aan de binnenkant van je rugzak te bevestigen en een (onopvallende) opening naar buiten te maken.Gebruikersavatar
michiel
Berichten: 1187
Lid geworden op: 20 jan 2011, 09:34
Locatie: Noord-Brabant

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor michiel » 25 jan 2017, 14:20

Ik vermoed dat je overwegingen breder zijn dan je kan beschrijven, direct antwoord op je vraag:

Ter verduidelijking; heb je je mes in je rugzak of wil je je mes snel in de hand hebben? (Je beschrijft beide namelijk)

Ik ken geen rugzak met een vak dat specifiek is gemaakt voor een mes.

Opgeborgen
Snel bij de hand
Niet een gemonteerde oplossing

Vragen die bij mij opkomen:

Hoe groot is je mes?
Wat voor soort rugzak heb je bij je; dagrugzak, tourrugzak of expeditierugzak?

Meedenkend:

- klimrugzakken hebben meestal vakken voor klimuitrusting, maar die zitten aan de achterzijde.
- de meeste rugzakken hebben aan een of beide zijden een houder aan de onderzijde om stokken in te steken. Kan je daar iets mee?
- ik draag vaak een klein mes met een teklok (MOLLE en (M))ALICE zijn al genoemd) aan de draagband op de voorzijde; vlakbij (maar niet aan) de sternumstrap.
- Aan heupbanden zitten vaak ook lussen om een tasje of een mes aan vast te maken.
- in mijn dagrugzak zit bij mij afstand tussen mijn rug en het rugpand voor ventilatie. Daar steek ik nog wel een paraplu of mes tussen zodat ik mijn mes scout carry stijl kan pakken. heeft niet mijn voorkeur ivm met het terug steken van het mes in de schede.
- Vanaf de andere kan is ook mogelijk; kan je iets verzinnen zodat je je mes vanuit de nek van de rugzak kan pakken?
- Nekmes is al genoemd.
- En als laatste: een baldrick stijl schede.

In de jungle van Thailand/Myanmar had ik een flink mes bij me; tijdens het lopen aan de rugzak en in en om het kamp met een losse spanband (kleintje) om mijn middel. En altijd een folder in mijn broekzak.
Je kan je eigen mes aan de rugzak van je maat gespen (of in een zijvak) en andersom. Dan kan je altijd makkelijk bij je eigen mes.

Het snel bij je mes kunnen om iets te snijden kan ik plaatsen. Ook dat je je mes niet aan iedereen hoeft te laten zien, is een persoonlijk keuze en die snap ik.
Wat betreft bescherming kan ik me geen goede voorstelling maken. Een gids die weet wat ie doet en/of een flinke stok is voor de meeste situaties afdoende, lijkt mij. Een machete zal in de ogen van de locals geen bijzonder iets zijn. Die is ook makkelijk aan de zijkant van je rugzak te plaatsen.

Ik hoop dat we (ik) je vraag goed interpreteren? Zo niet, kan je specifieker zijn?

Nou ben ik wel nieuwsgierig geworden naar je ervaringen die je niet publiceert.


Brousse - handgemaakt, voor outdoor

You are free to choose, but you're not free from the consequence of your choice.

Maurice

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor Maurice » 25 jan 2017, 15:30

Berghaus centurio 30 of 45)met Molle. elke schede is weer anders voor elke mes (uiteraard) dus een rugzak met schede bestaat niet ^-^
aan molle op rugzak: r zo kan evt. wel iedereen bij jou mes......
Ik zou t niet doen....tis niet dat je naar Bhutan of IJsland gaat......
wat ik zou doenl: Om riem, om neck of onder oksel etcGebruikersavatar
janvanloon
Berichten: 3292
Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09

Re: Rugzak met mesvak

Berichtdoor janvanloon » 31 jan 2017, 19:36

Vroeger werden pouches gedragen om de schouder met achterin een schede voor een klein mes... 18de eeuw ergens door de trappers.


Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart

bushcraftexperience.be