Ik ben bezig met een mes te maken van een oude cirkelzaag, maar ik wil hem nog harden omdat ik denk dat het metaal niet op z'n hardst is.
Moet ik het mes opwarmen tot hij niet meer magnetisch is en dan in olie koelen? En voor hoe lang op wat voor temperatuur moet hij dan nog in de oven?
Harden cirkelzaag mes
- jenniskens
- Berichten: 6064
- Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
- Locatie: Venray
- Contacteer:
Re: Harden cirkelzaag mes
Altijd lasting als je de staal soort niet weet.
Maar ik heb het in het verleden met een zaagblad gedaan net als O1 staal en dat was toen 59 Hrc.
Idd verhitten tot de magnet niet meer plakt (800 gr. Celsius).
Temperen 3x 220 graden Celsius.
Let wel als je het mes hebt gehard dan aflaten koelen naar 80 graden en dan de voor verwarmde oven in van 220 graden.
Dit 3x doen een ur lang.
Testen met een vijl als je niet kan meten is de beste optie.
Veel suc 6
Maar ik heb het in het verleden met een zaagblad gedaan net als O1 staal en dat was toen 59 Hrc.
Idd verhitten tot de magnet niet meer plakt (800 gr. Celsius).
Temperen 3x 220 graden Celsius.
Let wel als je het mes hebt gehard dan aflaten koelen naar 80 graden en dan de voor verwarmde oven in van 220 graden.
Dit 3x doen een ur lang.
Testen met een vijl als je niet kan meten is de beste optie.
Veel suc 6
Re: Harden cirkelzaag mes
Ben het eens met Jenniskens.
Als je nog kan achterhalen wat voor staal het is, zou dit enorm helpen. Veel zaagbladen zijn tegenwoordig van HSS staal. Dat moet veel meer verhit worden dan bijvoorbeeld O1.
Bij het verhitten idd doorgaan tot het niet meer magnetisch is, maar hierbij wil je aan de onderkant zitten. Dus als het magnetisch vermogen net weg is. Niet te ver doorverhitten. Dan wordt je mes minder sterk namelijk.
Je kunt ook stukken van de zaag afhalen (stripjes) en hiermee eerst proberen. Kun je zien wat er gebeurt voordat je je mes gaat harden.
Succes, Martijn
Als je nog kan achterhalen wat voor staal het is, zou dit enorm helpen. Veel zaagbladen zijn tegenwoordig van HSS staal. Dat moet veel meer verhit worden dan bijvoorbeeld O1.
Bij het verhitten idd doorgaan tot het niet meer magnetisch is, maar hierbij wil je aan de onderkant zitten. Dus als het magnetisch vermogen net weg is. Niet te ver doorverhitten. Dan wordt je mes minder sterk namelijk.
Je kunt ook stukken van de zaag afhalen (stripjes) en hiermee eerst proberen. Kun je zien wat er gebeurt voordat je je mes gaat harden.
Succes, Martijn