Kwam via FB een leuk stukje in over het al dan niet giftig zijn van Taxus (Baccata).... zie vaak de vraag langskomen of dit hout kunt gebruiken voor dingen waarmee je voedsel tot je neemt.... Denk dat hier een een (goed) antwoord gegeven wordt...
http://www.kew.org/discover/news/analysis-yew-wood
Taxus Baccata... onderzoek
-
- Berichten: 353
- Lid geworden op: 24 jun 2014, 19:45
- Locatie: Ugchelen
- Contacteer:
Re: Taxus Baccata... onderzoek
Ik denk dat et antwoord al duidelijk was: Met een ld50 van 20 mg/kg
ff kopie van wiki
Van de historisch in Nederland voorkomende planten wordt beweerd dat de Galliërs een pijlgif uit de taxus (Taxus baccata) bereidden. De romeinse schrijver Plinius noemt het taxicum venenum dat echter best een misspelling van toxicum, grieks voor vergif kan zijn. 'Toxon' is ook grieks voor boog, en bogen werden vroeger vaak uit taxushout gemaakt. Nu is de taxus inderdaad ongetwijfeld giftig, er zijn vele rapporten van vergiftiging met fatale afloop van dieren en mensen door het eten van de bladeren of het drinken van een aftreksel daarvan, maar of het mogelijk is er een werkzaam pijlgif van te bereiden is minder zeker. Het bevat onder andere taxine en taxol. De LD50 van taxine voor muizen en ratten is ongeveer 20 mg/kg[5] wat voor mensen zou neerkomen op ruim een gram. Het effect is waarschijnlijk vooral op het hart[6]. Taxol (paclitaxel) is ook een chemotherapeuticum tegen kanker dat werkt op de microtubuli in de cel.
Verder zijn alkaloïden dus voornamelijk bij de planten om vraat tegen te gaan, dus met name in het blad en jonge scheuten bloemen vruchten. Belangrijk ; lossen ze moeilijk op in water en weer wel in alcohol en VETTEN.
Andere alkaloïden met een plezieriger bij-effect zijn cafeïne thc opium, psylocybine en cocaïne
Dus ja in het hout zelf zet een plant niet zoveel alkaloïden af, plus wat aan het oppervlak beschikbaar is, is dan al zeker niet spectaculair. Maar je moet er geen botervloot van maken of alcoholische drank in gaan bewaren.
ff kopie van wiki
Van de historisch in Nederland voorkomende planten wordt beweerd dat de Galliërs een pijlgif uit de taxus (Taxus baccata) bereidden. De romeinse schrijver Plinius noemt het taxicum venenum dat echter best een misspelling van toxicum, grieks voor vergif kan zijn. 'Toxon' is ook grieks voor boog, en bogen werden vroeger vaak uit taxushout gemaakt. Nu is de taxus inderdaad ongetwijfeld giftig, er zijn vele rapporten van vergiftiging met fatale afloop van dieren en mensen door het eten van de bladeren of het drinken van een aftreksel daarvan, maar of het mogelijk is er een werkzaam pijlgif van te bereiden is minder zeker. Het bevat onder andere taxine en taxol. De LD50 van taxine voor muizen en ratten is ongeveer 20 mg/kg[5] wat voor mensen zou neerkomen op ruim een gram. Het effect is waarschijnlijk vooral op het hart[6]. Taxol (paclitaxel) is ook een chemotherapeuticum tegen kanker dat werkt op de microtubuli in de cel.
Verder zijn alkaloïden dus voornamelijk bij de planten om vraat tegen te gaan, dus met name in het blad en jonge scheuten bloemen vruchten. Belangrijk ; lossen ze moeilijk op in water en weer wel in alcohol en VETTEN.
Andere alkaloïden met een plezieriger bij-effect zijn cafeïne thc opium, psylocybine en cocaïne
Dus ja in het hout zelf zet een plant niet zoveel alkaloïden af, plus wat aan het oppervlak beschikbaar is, is dan al zeker niet spectaculair. Maar je moet er geen botervloot van maken of alcoholische drank in gaan bewaren.
Laatst gewijzigd door Roely op 26 nov 2014, 14:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Taxus Baccata... onderzoek
De taxus an sich is niet giftig. Het is een endofytische schimmel die de taxus giftig maakt. Een slimme samenwerking.
Re: Taxus Baccata... onderzoek
Nou ja, je kan de besjes tenminste gewoon eten, even het pitje uitspugen.... ;)