Alweer een kuksa topic
Alweer een kuksa topic
De vorige kuksa die ik maakte, is na een paar keer gebruiken toch gescheurd, nadat ik er kokend water in goot. Dat doe ik dus niet meer..
Begonnen aan een nieuwe kuksa, van de burl uit dit topic.
Het gereedschap, mijn carving set, en wat gutsen. En later heeeel veel schuur papier.
De kuksa zoals hij van de boom af kwam.
Kaal gehakt om te zien waar ik mee kan werken.
Kuksa uitgetekend. Hier hield ik nog rekening mee dat het donker bruine gedeelte niet deel van de kuksa wordt.
Ik wist niet hoe diep dat zat, en wilde niet de risico lopen dat hij daar zou scheuren of lekken.
Tijdens het uithollen merkte ik dat het donker bruine gedeelte niet diep zat, dus de kuksa lijnen wat wijder gemaakt en het donker bruine gedeelte deel van de rand gemaakt.
Dieper en dieper.
Met m'n nieuwe opinel zaag grote stukken er af gezaagt.
En toen hoop snij werk. Uiterst voorzichtig te werk gegaan, super veilig etc etc etc.
Niet veilig genoeg, had in totaal 4 sneetjes in mijn handen.
Na het snijden nog veel met schuur papier lopen spelen.
Uur gekookt in erg zout water.
Oude water weggegooid, en weer een uur gekookt in erg zout water.
heb de kuksa de hele tijd onder water gehouden, zodat er geen rand op kwam te zitten van de watergrens.
Na het koken in een papieren zak 5 dagen laten drogen tot het niet meer fris aanvoelde op de lippen.
En toen weer heel veel schuren. Heel veel.
Eerst twee lagen olijf olie, en toen een laag tung olie. Tussen de lagen door een paar uur laten drogen.
Klaar !
Deze wordt toegevoegd aan mijn kookgerei.
Begonnen aan een nieuwe kuksa, van de burl uit dit topic.
Het gereedschap, mijn carving set, en wat gutsen. En later heeeel veel schuur papier.
De kuksa zoals hij van de boom af kwam.
Kaal gehakt om te zien waar ik mee kan werken.
Kuksa uitgetekend. Hier hield ik nog rekening mee dat het donker bruine gedeelte niet deel van de kuksa wordt.
Ik wist niet hoe diep dat zat, en wilde niet de risico lopen dat hij daar zou scheuren of lekken.
Tijdens het uithollen merkte ik dat het donker bruine gedeelte niet diep zat, dus de kuksa lijnen wat wijder gemaakt en het donker bruine gedeelte deel van de rand gemaakt.
Dieper en dieper.
Met m'n nieuwe opinel zaag grote stukken er af gezaagt.
En toen hoop snij werk. Uiterst voorzichtig te werk gegaan, super veilig etc etc etc.
Niet veilig genoeg, had in totaal 4 sneetjes in mijn handen.
Na het snijden nog veel met schuur papier lopen spelen.
Uur gekookt in erg zout water.
Oude water weggegooid, en weer een uur gekookt in erg zout water.
heb de kuksa de hele tijd onder water gehouden, zodat er geen rand op kwam te zitten van de watergrens.
Na het koken in een papieren zak 5 dagen laten drogen tot het niet meer fris aanvoelde op de lippen.
En toen weer heel veel schuren. Heel veel.
Eerst twee lagen olijf olie, en toen een laag tung olie. Tussen de lagen door een paar uur laten drogen.
Klaar !
Deze wordt toegevoegd aan mijn kookgerei.
-
- Berichten: 353
- Lid geworden op: 24 jun 2014, 19:45
- Locatie: Ugchelen
- Contacteer:
Re: Alweer een kuksa topic
Ik vind hem erg mooi Dieter... Prachtig om te zien hoe de kleuren uit zo'n burl tevoorschijn komen... Top!
Sieger
Re: Alweer een kuksa topic
Erg mooi, en hopelijk blijft ie heel, want als gebruiksvoorwerp wil je 'm nog lang kunnen gebruiken.
http://www.voetsporen.nl, indrukken van een wandelaar
http://www.natuursporen.nl, een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart
http://www.natuursporen.nl, een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart
- jenniskens
- Berichten: 6064
- Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
- Locatie: Venray
- Contacteer:
Re: Alweer een kuksa topic
Wauw die is wel erg mooi! Mijn bevinding met olijfolie is dat het er niet zo goed intrekt, maar een plakkerig laagje vormt, had je daar geen last van?
Re: Alweer een kuksa topic
Wat een hebbeding! Echt top. Jammer dat ik nog nooit zo'n mooie mooie burl heb gescoord!
Re: Alweer een kuksa topic
Erg mooi gedaan.
Misschien een overbodige tip voor het schuren, maar ik geef hem toch :)
Grof beginnen (korrel 40) en fijn (korrel 220) eindigen. Scheelt een hoop schuurwerk.
Is die houtbewerkingsset trouwens allemaal van Opinel?
Misschien een overbodige tip voor het schuren, maar ik geef hem toch :)
Grof beginnen (korrel 40) en fijn (korrel 220) eindigen. Scheelt een hoop schuurwerk.
Is die houtbewerkingsset trouwens allemaal van Opinel?
Er is meer te zien aan de andere kant van de geraniums.....
- Trailtraveller
- Berichten: 2587
- Lid geworden op: 20 jan 2010, 20:40
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Alweer een kuksa topic
Toppertje !
Ga op pad en vindt wat u zoekt. In de huiskamer is geen avontuur, slechts de plannen voor uw volgende reis.
IVN - http://www.ivn.nl
Bushcraft blog - trailtraveller.blogspot.nl
IVN - http://www.ivn.nl
Bushcraft blog - trailtraveller.blogspot.nl
Re: Alweer een kuksa topic
Dank u, dank u.
@ eric, nope, alles is van mora, behalve het bijltje en de opinel klap zaag. Heeft wel even geduurd om al die mora's bij elkaar te sparen, dat wel.
Het schuren, heb idd ruw papier en fijn papier gebruikt, weet niet welke korrel precies. Waat ik achter kwam is dat het ook belangrijk is wat voor schuur papier je gebruikt. (ik heb een grote stapel liggen, vanalles door elkaar). Een vel schuur papier was een groene, vrij fijn, maar het groene gedeelte liet los en ging in het hout zitten. Waarschijnlijk was dat papier niet voor hout bedoeld. Heeft weer extra schuurwerk gekost om die groene waas er uit te krijgen.
@ scono, dan zijn jouw bevindingen gelukkig anders dan die van mij. Ik heb al een kleine 100+ bijl stelen er mee verzadigt, en nog geen problemen gehad. Tip voor jouw. Gebruik droog hout, dunne lagen smeren en altijd goed laten drogen. Als het er op blijft staan, is het hout verzadigt, en de rest veeg je er af met een doekje en nog een dagje ofzo laten drogen.
@ eric, nope, alles is van mora, behalve het bijltje en de opinel klap zaag. Heeft wel even geduurd om al die mora's bij elkaar te sparen, dat wel.
Het schuren, heb idd ruw papier en fijn papier gebruikt, weet niet welke korrel precies. Waat ik achter kwam is dat het ook belangrijk is wat voor schuur papier je gebruikt. (ik heb een grote stapel liggen, vanalles door elkaar). Een vel schuur papier was een groene, vrij fijn, maar het groene gedeelte liet los en ging in het hout zitten. Waarschijnlijk was dat papier niet voor hout bedoeld. Heeft weer extra schuurwerk gekost om die groene waas er uit te krijgen.
@ scono, dan zijn jouw bevindingen gelukkig anders dan die van mij. Ik heb al een kleine 100+ bijl stelen er mee verzadigt, en nog geen problemen gehad. Tip voor jouw. Gebruik droog hout, dunne lagen smeren en altijd goed laten drogen. Als het er op blijft staan, is het hout verzadigt, en de rest veeg je er af met een doekje en nog een dagje ofzo laten drogen.
Re: Alweer een kuksa topic
Bedankt! Ik zal het maar weer eens proberen, misschien bij grit 240 oliën en dan verder schuren en weer oliën?
Re: Alweer een kuksa topic
Tijdens het googlen voor tips en tricks over het initiëren van een kuksa, vond ik deze 2 best grappig:
Over een kuksa gekocht in Finland:
I had to put a Finnish coin at the bottom, pour in strong coffee until I couldn't see the coin anymore, and then pour in cognac until I could see the coin clearly (or the cup was full, whichever came first).
Drink & repeat process.
Furthermore, I was told I have to keep using it everyday to remind me of Finland - if I don't use it often enough it will crack, and that is the penalty for forgetting Finland.
Locatie onbekend:
1. Fill the Kuksa about ¼ full with cognac.
2. Swirl the cognac clockwise so that it wets the entire inside, without spilling over the rim.
3. Drink the cognac.
4. Fill the Kuksa again about ¼ full of cognac.
5. This time, swirl the cognac anti-clockwise as before.
6. Drink the cognac.
7. Next, brew some double strength coffee (not instant)
8. Without washing the Kuksa after the cognac, fill it with the strong coffee.
9. Don’t drink the coffee!
10. Leave the coffee in the Kuksa in a safe, warm place for at least 24 hours.
11. Go and have another glass of cognac and relax.
12. 24 hours later (and with a faint hangover from the cognac you drank yesterday) go and find the Kuksa full of cold coffee.
13. Pour the coffee away
14. Rinse the Kuksa with warm water, and dry with kitchen paper.
15. Your Kuksa is now ready for use. The more you use it, the more traditional it becomes.
Onderhoud:
Care of the Kuksa in use
• Don’t use washing up liquid to clean your Kuksa!
• Just rinse with warm water
• Don’t drink milk from the Kuksa!
• Assuming it is usually used for coffee, it is good to drink at least one good stiff cognac once every month
Iemand anders nog tips en tricks voor onderhoud, initiatie, etc ?
Over een kuksa gekocht in Finland:
I had to put a Finnish coin at the bottom, pour in strong coffee until I couldn't see the coin anymore, and then pour in cognac until I could see the coin clearly (or the cup was full, whichever came first).
Drink & repeat process.
Furthermore, I was told I have to keep using it everyday to remind me of Finland - if I don't use it often enough it will crack, and that is the penalty for forgetting Finland.
Locatie onbekend:
1. Fill the Kuksa about ¼ full with cognac.
2. Swirl the cognac clockwise so that it wets the entire inside, without spilling over the rim.
3. Drink the cognac.
4. Fill the Kuksa again about ¼ full of cognac.
5. This time, swirl the cognac anti-clockwise as before.
6. Drink the cognac.
7. Next, brew some double strength coffee (not instant)
8. Without washing the Kuksa after the cognac, fill it with the strong coffee.
9. Don’t drink the coffee!
10. Leave the coffee in the Kuksa in a safe, warm place for at least 24 hours.
11. Go and have another glass of cognac and relax.
12. 24 hours later (and with a faint hangover from the cognac you drank yesterday) go and find the Kuksa full of cold coffee.
13. Pour the coffee away
14. Rinse the Kuksa with warm water, and dry with kitchen paper.
15. Your Kuksa is now ready for use. The more you use it, the more traditional it becomes.
Onderhoud:
Care of the Kuksa in use
• Don’t use washing up liquid to clean your Kuksa!
• Just rinse with warm water
• Don’t drink milk from the Kuksa!
• Assuming it is usually used for coffee, it is good to drink at least one good stiff cognac once every month
Iemand anders nog tips en tricks voor onderhoud, initiatie, etc ?
Re: Alweer een kuksa topic
[quote="Scono!"]
Bedankt! Ik zal het maar weer eens proberen, misschien bij grit 240 oliën en dan verder schuren en weer oliën?
[/quote]
Geen idee, heb het nog nooit zo gedaan, olien tussen het schuren door..
Bedankt! Ik zal het maar weer eens proberen, misschien bij grit 240 oliën en dan verder schuren en weer oliën?
[/quote]
Geen idee, heb het nog nooit zo gedaan, olien tussen het schuren door..
Re: Alweer een kuksa topic
Ik ook niet, maar klinkt wel logisch dat als je vezels mooi openliggen dat ze de boel goed opzuigen, iig beter dan als je op gritje 1000 zit.