houtsoorten voor keukengerei

Houtsnijwerken, gebruikte houtsoorten, materialen om mee te bewerken.
Gebruikersavatar
saiga
Berichten: 25
Lid geworden op: 30 aug 2010, 14:15
Locatie: Stal

houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor saiga » 10 jun 2011, 04:53

Hoi hoi,

Welke houtsoorten kan je allemaal veilig gebruiken om lepels, kuksa's, kommen e.d. van te maken?
Hout waar je dus voedsel mee manipuleert.

Diegene die ik ken:
Berk
populier
hazelaar
alle fruitsoorten

Groeten,

saiga


De aarde is ons niet gegeven door onze ouders, ze is ons geleend door onze kinderen...

Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8467
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Een pan's hobby kok » 10 jun 2011, 06:54

eiken wel laten drogen
Volgens mij alle niet hars houdende bomen geschikt .


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl//vie ... 15#p138315

Gebruikersavatar
Anneke
Berichten: 1325
Lid geworden op: 10 apr 2010, 18:16

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Anneke » 10 jun 2011, 11:48

Giftige soorten zou ik niet gebruiken, zoals taxus en rhododendron.
Ook zou ik geen hout gebruiken wat gemakkelijk splintert.

De lijst van soorten die je wel kunt gebruiken is denk ik een boel langer dan welke je niet moet gebruiken. :-)



Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8467
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Een pan's hobby kok » 10 jun 2011, 12:23

Ja oke je heb gelijk maar ik zat meer in bomen te denken dan in struiken en een  rhododendron is een stuik van daar

en splinter hout heb ik niet aan gedacht om dat dit niet makkelijk verwerk dus ook niet gouw gepakt zal woorden om te bewerken.

aar goed dat je er op wijst.  #032#


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl//vie ... 15#p138315

Gebruikersavatar
Matis
Berichten: 2082
Lid geworden op: 23 jun 2010, 19:41
Locatie: Overloon
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Matis » 10 jun 2011, 12:32

Wat dacht je van beuk, dat neemt bijna geen vocht en geur op.


Gr. Matis



Gebruikersavatar
Roel
Berichten: 1920
Lid geworden op: 10 apr 2010, 19:58

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Roel » 10 jun 2011, 12:34

Voor (pol)lepels is vooral linde heel geschikt. licht, zacht, splintert niet en dat hadden ze duizenden jaren geleden al in de smiezen want o.a. in Denemarken zijn een aantal resten  en hele lindehouten lepels gevonden.



Gebruikersavatar
Teacher
Berichten: 2526
Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
Locatie: België sint-niklaas
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Teacher » 10 jun 2011, 13:11

Beuk wordt veel gebruikt voor kinder speelgoed, en snijplanken.
Ideaal voor keuken gerei, het laat geen inhoud stoffen los, maar zal wel snel vervormen
(kan van natuur niet goed tegen water).

Eik zou ik niet nemen omwille van het looizuur.


Afbeelding

Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8467
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Een pan's hobby kok » 10 jun 2011, 13:28

Looi zuur verdampt door de verdroging nat eiken is niet prettig te verwerken want dat heeft een te dichte structuur.
;D


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl//vie ... 15#p138315

Gebruikersavatar
Teacher
Berichten: 2526
Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
Locatie: België sint-niklaas
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Teacher » 10 jun 2011, 13:31

eik neemt zand op als het groeid dus droog is het een marteling voor je snijgereedschap,
zeker bij draaiwerk.  :P


Afbeelding

Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8467
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Een pan's hobby kok » 10 jun 2011, 14:04

He weer wat bij geleerd bedank dit wist ik nog niet.  :D


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl//vie ... 15#p138315

Gebruikersavatar
Peter Groen
Berichten: 132
Lid geworden op: 30 jun 2011, 15:47
Locatie: Barneveld
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Peter Groen » 30 jul 2011, 21:16

Is Esdoorn geschikt voor b.v. het maken van een kommetje?


Vriendelijke groet,

Gerben

Basiszaak | Outdoor & Survival
www.basiszaak.nl

Ron

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Ron » 30 jul 2011, 21:49

Ik kreeg vanuit Zweden de tip jeneverbes te gebruiken voor lepels e.d.



Gebruikersavatar
Ivo
Berichten: 113
Lid geworden op: 20 jan 2013, 15:58

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor Ivo » 22 mei 2016, 20:41

Laatst essen en iepenhout gebruikt voor het maken van lepels. Prima hout. Stevig, duurzaam maar wel vrij taai/hard om te bewerken. Mes moet vlijm en vlijmscherp zijn. ( ik weet het, moet altijd) . Iep heeft wel de neiging, als je tegen de nerf ingaat, erg ver door te scheuren.
lepel3.jpg
lepel3.jpg (35.88 KiB) 1848 keer bekeken
lepel2.jpg
lepel2.jpg (26.16 KiB) 1848 keer bekeken
lepel 1.jpg
lepel 1.jpg (29.97 KiB) 1848 keer bekeken



TtB
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 jun 2016, 09:41
Locatie: zutphen

Re: houtsoorten voor keukengerei

Berichtdoor TtB » 13 jun 2016, 13:01

Ik heb erg goede ervaring met vers essen hout. Als het droog is lukt het ook maar is het een stuk taaier.

Thijs




Terug naar “Hout bewerken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast