houtsoorten voor keukengerei

Houtsnijwerken, gebruikte houtsoorten, materialen om mee te bewerken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
saiga
Berichten: 25
Lid geworden op: 30 aug 2010, 14:15
Locatie: Stal

houtsoorten voor keukengerei

Bericht door saiga »

Hoi hoi,

Welke houtsoorten kan je allemaal veilig gebruiken om lepels, kuksa's, kommen e.d. van te maken?
Hout waar je dus voedsel mee manipuleert.

Diegene die ik ken:
Berk
populier
hazelaar
alle fruitsoorten

Groeten,

saiga


De aarde is ons niet gegeven door onze ouders, ze is ons geleend door onze kinderen...
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Een pan's hobby kok »

eiken wel laten drogen
Volgens mij alle niet hars houdende bomen geschikt .


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Anneke
Berichten: 1365
Lid geworden op: 10 apr 2010, 18:16

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Anneke »

Giftige soorten zou ik niet gebruiken, zoals taxus en rhododendron.
Ook zou ik geen hout gebruiken wat gemakkelijk splintert.

De lijst van soorten die je wel kunt gebruiken is denk ik een boel langer dan welke je niet moet gebruiken. :-)


Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Een pan's hobby kok »

Ja oke je heb gelijk maar ik zat meer in bomen te denken dan in struiken en een  rhododendron is een stuik van daar

en splinter hout heb ik niet aan gedacht om dat dit niet makkelijk verwerk dus ook niet gouw gepakt zal woorden om te bewerken.

aar goed dat je er op wijst.  #032#


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Matis
Berichten: 2087
Lid geworden op: 23 jun 2010, 19:41
Locatie: Overloon

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Matis »

Wat dacht je van beuk, dat neemt bijna geen vocht en geur op.


Gr. Matis


Gebruikersavatar
Roel
Berichten: 2312
Lid geworden op: 10 apr 2010, 19:58

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Roel »

Voor (pol)lepels is vooral linde heel geschikt. licht, zacht, splintert niet en dat hadden ze duizenden jaren geleden al in de smiezen want o.a. in Denemarken zijn een aantal resten  en hele lindehouten lepels gevonden.


Teacher
Berichten: 2535
Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
Locatie: België sint-niklaas
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Teacher »

Beuk wordt veel gebruikt voor kinder speelgoed, en snijplanken.
Ideaal voor keuken gerei, het laat geen inhoud stoffen los, maar zal wel snel vervormen
(kan van natuur niet goed tegen water).

Eik zou ik niet nemen omwille van het looizuur.


Afbeelding
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Een pan's hobby kok »

Looi zuur verdampt door de verdroging nat eiken is niet prettig te verwerken want dat heeft een te dichte structuur.
;D


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Teacher
Berichten: 2535
Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
Locatie: België sint-niklaas
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Teacher »

eik neemt zand op als het groeid dus droog is het een marteling voor je snijgereedschap,
zeker bij draaiwerk.  :P


Afbeelding
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Een pan's hobby kok »

He weer wat bij geleerd bedank dit wist ik nog niet.  :D


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Peter Groen
Berichten: 132
Lid geworden op: 30 jun 2011, 15:47
Locatie: Barneveld
Contacteer:

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Peter Groen »

Is Esdoorn geschikt voor b.v. het maken van een kommetje?


Vriendelijke groet,

Gerben

Basiszaak | Outdoor & Survival
www.basiszaak.nl
Ron

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Ron »

Ik kreeg vanuit Zweden de tip jeneverbes te gebruiken voor lepels e.d.


Gebruikersavatar
Ivo
Berichten: 113
Lid geworden op: 20 jan 2013, 15:58

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door Ivo »

Laatst essen en iepenhout gebruikt voor het maken van lepels. Prima hout. Stevig, duurzaam maar wel vrij taai/hard om te bewerken. Mes moet vlijm en vlijmscherp zijn. ( ik weet het, moet altijd) . Iep heeft wel de neiging, als je tegen de nerf ingaat, erg ver door te scheuren.
lepel3.jpg
lepel3.jpg (35.88 KiB) 8037 keer bekeken
lepel2.jpg
lepel2.jpg (26.16 KiB) 8037 keer bekeken
lepel 1.jpg
lepel 1.jpg (29.97 KiB) 8037 keer bekeken


TtB
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 jun 2016, 09:41
Locatie: zutphen

Re: houtsoorten voor keukengerei

Bericht door TtB »

Ik heb erg goede ervaring met vers essen hout. Als het droog is lukt het ook maar is het een stuk taaier.

Thijs


Plaats reactie