houtsoorten voor keukengerei
houtsoorten voor keukengerei
Hoi hoi,
Welke houtsoorten kan je allemaal veilig gebruiken om lepels, kuksa's, kommen e.d. van te maken?
Hout waar je dus voedsel mee manipuleert.
Diegene die ik ken:
Berk
populier
hazelaar
alle fruitsoorten
Groeten,
saiga
Welke houtsoorten kan je allemaal veilig gebruiken om lepels, kuksa's, kommen e.d. van te maken?
Hout waar je dus voedsel mee manipuleert.
Diegene die ik ken:
Berk
populier
hazelaar
alle fruitsoorten
Groeten,
saiga
De aarde is ons niet gegeven door onze ouders, ze is ons geleend door onze kinderen...
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: houtsoorten voor keukengerei
eiken wel laten drogen
Volgens mij alle niet hars houdende bomen geschikt .
Volgens mij alle niet hars houdende bomen geschikt .
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Re: houtsoorten voor keukengerei
Giftige soorten zou ik niet gebruiken, zoals taxus en rhododendron.
Ook zou ik geen hout gebruiken wat gemakkelijk splintert.
De lijst van soorten die je wel kunt gebruiken is denk ik een boel langer dan welke je niet moet gebruiken.
Ook zou ik geen hout gebruiken wat gemakkelijk splintert.
De lijst van soorten die je wel kunt gebruiken is denk ik een boel langer dan welke je niet moet gebruiken.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: houtsoorten voor keukengerei
Ja oke je heb gelijk maar ik zat meer in bomen te denken dan in struiken en een rhododendron is een stuik van daar
en splinter hout heb ik niet aan gedacht om dat dit niet makkelijk verwerk dus ook niet gouw gepakt zal woorden om te bewerken.
aar goed dat je er op wijst. #032#
en splinter hout heb ik niet aan gedacht om dat dit niet makkelijk verwerk dus ook niet gouw gepakt zal woorden om te bewerken.
aar goed dat je er op wijst. #032#
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Re: houtsoorten voor keukengerei
Wat dacht je van beuk, dat neemt bijna geen vocht en geur op.
Gr. Matis
Gr. Matis
Re: houtsoorten voor keukengerei
Voor (pol)lepels is vooral linde heel geschikt. licht, zacht, splintert niet en dat hadden ze duizenden jaren geleden al in de smiezen want o.a. in Denemarken zijn een aantal resten en hele lindehouten lepels gevonden.
-
- Berichten: 2535
- Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
- Locatie: België sint-niklaas
- Contacteer:
Re: houtsoorten voor keukengerei
Beuk wordt veel gebruikt voor kinder speelgoed, en snijplanken.
Ideaal voor keuken gerei, het laat geen inhoud stoffen los, maar zal wel snel vervormen
(kan van natuur niet goed tegen water).
Eik zou ik niet nemen omwille van het looizuur.
Ideaal voor keuken gerei, het laat geen inhoud stoffen los, maar zal wel snel vervormen
(kan van natuur niet goed tegen water).
Eik zou ik niet nemen omwille van het looizuur.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: houtsoorten voor keukengerei
Looi zuur verdampt door de verdroging nat eiken is niet prettig te verwerken want dat heeft een te dichte structuur.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
-
- Berichten: 2535
- Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
- Locatie: België sint-niklaas
- Contacteer:
Re: houtsoorten voor keukengerei
eik neemt zand op als het groeid dus droog is het een marteling voor je snijgereedschap,
zeker bij draaiwerk.
zeker bij draaiwerk.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: houtsoorten voor keukengerei
He weer wat bij geleerd bedank dit wist ik nog niet.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
- Peter Groen
- Berichten: 132
- Lid geworden op: 30 jun 2011, 15:47
- Locatie: Barneveld
- Contacteer:
Re: houtsoorten voor keukengerei
Ik kreeg vanuit Zweden de tip jeneverbes te gebruiken voor lepels e.d.
Re: houtsoorten voor keukengerei
Laatst essen en iepenhout gebruikt voor het maken van lepels. Prima hout. Stevig, duurzaam maar wel vrij taai/hard om te bewerken. Mes moet vlijm en vlijmscherp zijn. ( ik weet het, moet altijd) . Iep heeft wel de neiging, als je tegen de nerf ingaat, erg ver door te scheuren.
Re: houtsoorten voor keukengerei
Ik heb erg goede ervaring met vers essen hout. Als het droog is lukt het ook maar is het een stuk taaier.
Thijs
Thijs