Pagina 1 van 2

anti aanbak messtin?

Geplaatst: 26 feb 2015, 10:48
door Jeof
ik kan ze tot op heden niet vinden, maar weet iemand toevallig of er ook messtins (net als de kl modellen) maar dan met een anti aanbak laag ergens te vinden zijn?

het rechthoekige model vind ik namelijk makkelijk om allerlei spulletjes in op te bergen.

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 11:33
door Bushcraftshop.nl

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 15:39
door Bennie
Zijn deze nog wel bruikbaar op een houtvuur? Ivm loslaten teflon?

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 15:54
door Bushcraftshop.nl
Nee, deze zijn niet geschikt op houtvuur. Sowieso zou ik geen enkel teflon product daarvoor adviseren, maar ook een aluminium messtin is daar eigenlijk niet voor bedoeld...

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 16:59
door Jeof
bedankt voor de tip, maar als ze niet geschikt zijn voor houtvuur dan heb ik er helaas niets aan.
ik heb nu een los teflon vel, eens kijken hoe dat gaat

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 19:16
door Cobber
Ik heb mijn MSR BlackLight koekepannetje al tijden geleden gepromoveerd naar open vuur en ik heb nog geen ziekteverschijnselen opgelopen.
Maar is het echt zo schadelijk??

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 20:03
door Bushcraftshop.nl
Losse teflon deeltjes zijn kankerverwekkend. Maar verder valt het wel mee :-)

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 28 feb 2015, 21:26
door Bennie
Oftewel: goed blijven roeren, niet teveel hitte en eventueel vocht toevoegen.

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 02 mar 2015, 16:51
door justl1
RVS messtins kan je inbranden (als een gietijzer pan).

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 02 mar 2015, 20:03
door Cobber
Ben in al die jaren nog niet de pijp uit gegaan..dus we wachten af. En degene die aan hebben geschoven ook niet.

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 02 mar 2015, 20:49
door yöpyä
Waarom zou teflon losraken op een houtvuur en niet op een gasfornhuis ?

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 02 mar 2015, 23:52
door Bennie
@Yöpyä, zo uit mijn hoofd heeft het te maken met temperatuurverschillen. Houtvuur bereikt volgens mij een hogere temperatuur dan bijvoorbeeld  gas of inductie. En dat verschil is blijkbaar net te groot waardoor de hechtingslaag van het teflon los laat.

Het is voor zover ik weet nog steeds niet bewezen dat het "consumeren" van Teflon daadwerkelijk kankerverwekkend is. Maar ook ik vermijd dit soort onduidelijke risico's liever. Met een beetje skills zou je je ook prima zonder anti-aanbaklaag kunnen redden.

@ justl1, kun je me iets meer vertellen over het inbranden van RVS messtins?

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 03 mar 2015, 09:20
door Bushcraftshop.nl
Teflon heeft last van de enorme temperaturen die vrijkomen als gassen die ontstaan tijdens de verbranding van hout ontbranden. Hetzelfde geldt voor aluminium. De kans dat je teflon laag loslaat, of je een gat in je aluminium pan brand, zijn klein. Maar toch. Het materiaal is niet gemaakt voor houtvuur. Eigenlijk is alleen gietijzer of RVS daarvoor geschikt.
Dat is dan de officiële lezing natuurlijk :-) In de praktijk gebruiken velen aluminium en teflon op een houtvuur, zonder problemen.

Ziek worden van Teflon is niet iets dat je na een maaltijd direct merkt. Het vermoeden bestaat dat je de gevolgen pas na jaren merkt. Hetzelfde geldt voor de bekende BPA's in plastic flessen, drinken uit aluminium flessen, etc etc. Niet gezegd dat het echt zo is, maar er is twijfel of een sterk vermoeden dat er iets niet goed aan is.
De keuze laat ik graag aan iedereen zelf :-). Ik drink zelf ook gewoon uit een alu drinkfles en kook ook wel eens op een aluminium messtin.

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 03 mar 2015, 11:49
door Jeof
hoe werkt dat inbakken?

Re: anti aanbak messtin?

Geplaatst: 03 mar 2015, 17:40
door yöpyä
Ik dacht zelf dar een gasfornuis heter brande omdat de vlam blauw is en een houtvuur gele flammen heeft, minder heet.

Inbakken: beetje olie in je messtin en goed invetten. Overtolligge olie er uit laten lopen.
Op het vuur zetten tot de olie begint te roken, dan schoon vegen met wc papier.
Dan is je pan ingebakken.
Herhalen als je de pan met zeep afwast.
Zelf gebruik ik altijd olijf olie.
En brand je vingers niet.