Re: anti aanbak messtin?
Geplaatst: 03 mar 2015, 18:59
Chemische samenstelling
Teflon is een etheenpolymeer waarin alle waterstofatomen vervangen zijn door fluor (halogeenalkeen). Het polymeer heeft een zeer grote lengte en is nog steeds een van de grootste moleculen. PTFE is een thermoplast; het laat zich echter niet op een thermoplastische manier verwerken. PTFE wordt als poeder bij kamertemperatuur in een matrijs geperst en hierna in een oven gesinterd.
Er zijn ook andere polymeren met dezelfde handelsnaam en soortgelijke eigenschappen: per-fluor-alkoxy-polymeren (PFA) en fluorinated-ethylene-propylene (FEP). Deze materialen zijn wel thermoplastisch te verwerken.
PTFE is een plastic en heeft van alle plastics de laagste wrijvingscoëfficiënt. Het wordt onder andere toegepast als anti-aanbaklaag in pannen, zoals de Tefal-pan. Er zijn geen aanwijzingen dat de teflonlaag giftig is, ook niet als deze beschadigd wordt en in de voeding geraakt. Bij hoge temperaturen, boven 260 °C, gaat de laag in kwaliteit achteruit en boven de 350 °C begint de stof te ontleden. De daarbij vrijkomende ontledingsproducten zijn schadelijk en zijn dodelijk voor vogels. Bij mensen kunnen ze griepachtige verschijnselen veroorzaken. Ter vergelijking, boter en andere vetten die gebruikt worden bij bakken en braden beginnen te schroeien en te roken vanaf 200 °C. Vlees wordt in de regel niet heter dan 230 °C om aanbranden te voorkomen. Kookgerei dat leeg op een hete kookplaat wordt gezet kan evenwel de temperaturen bereiken waarbij schadelijke gassen vrijkomen.
Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke giftigheid van perfluoroctaanzuur (PFOA), dat gebruikt wordt bij de productie van teflon. Teflon is bijzonder weinig reactief en wordt daarom gebruikt in allerlei toepassingen voor opslag en transport van reactieve chemicaliën. Het smeltpunt bedraagt 327 °C.
(Bron: Wikipedia)
Ik denk dat het gebruik ok is, zolang je je pannetje niet te lang "droog" laat koken!
Het zal weinig tot geen kwaad kunnen, indien je je Koffie en thee en zowel "vettig" voedsel hierin klaar maakt!
Mijn oude natuurkunde docent demonstreerde eens een heel simpel experimentje in de klas!
Hij vouwde 2 papieren bakjes en zette 1 daarvan boven op een bunsenbrander en deze vloog nagenoeg direct in de fik!
De 2e vulde hij met water en zette hem idem boven de brander en deze bleef natuurlijk heel omdat het vocht ervoor zorgde dat het papier zijn ontbrandingstemperatuur niet haalde!
Dus het zou zomaar hierop neer kunnen komen dat met voldoende vocht in je pan de Teflon die 327 graden nooit gaat halen!
Teflon is een etheenpolymeer waarin alle waterstofatomen vervangen zijn door fluor (halogeenalkeen). Het polymeer heeft een zeer grote lengte en is nog steeds een van de grootste moleculen. PTFE is een thermoplast; het laat zich echter niet op een thermoplastische manier verwerken. PTFE wordt als poeder bij kamertemperatuur in een matrijs geperst en hierna in een oven gesinterd.
Er zijn ook andere polymeren met dezelfde handelsnaam en soortgelijke eigenschappen: per-fluor-alkoxy-polymeren (PFA) en fluorinated-ethylene-propylene (FEP). Deze materialen zijn wel thermoplastisch te verwerken.
PTFE is een plastic en heeft van alle plastics de laagste wrijvingscoëfficiënt. Het wordt onder andere toegepast als anti-aanbaklaag in pannen, zoals de Tefal-pan. Er zijn geen aanwijzingen dat de teflonlaag giftig is, ook niet als deze beschadigd wordt en in de voeding geraakt. Bij hoge temperaturen, boven 260 °C, gaat de laag in kwaliteit achteruit en boven de 350 °C begint de stof te ontleden. De daarbij vrijkomende ontledingsproducten zijn schadelijk en zijn dodelijk voor vogels. Bij mensen kunnen ze griepachtige verschijnselen veroorzaken. Ter vergelijking, boter en andere vetten die gebruikt worden bij bakken en braden beginnen te schroeien en te roken vanaf 200 °C. Vlees wordt in de regel niet heter dan 230 °C om aanbranden te voorkomen. Kookgerei dat leeg op een hete kookplaat wordt gezet kan evenwel de temperaturen bereiken waarbij schadelijke gassen vrijkomen.
Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke giftigheid van perfluoroctaanzuur (PFOA), dat gebruikt wordt bij de productie van teflon. Teflon is bijzonder weinig reactief en wordt daarom gebruikt in allerlei toepassingen voor opslag en transport van reactieve chemicaliën. Het smeltpunt bedraagt 327 °C.
(Bron: Wikipedia)
Ik denk dat het gebruik ok is, zolang je je pannetje niet te lang "droog" laat koken!
Het zal weinig tot geen kwaad kunnen, indien je je Koffie en thee en zowel "vettig" voedsel hierin klaar maakt!
Mijn oude natuurkunde docent demonstreerde eens een heel simpel experimentje in de klas!
Hij vouwde 2 papieren bakjes en zette 1 daarvan boven op een bunsenbrander en deze vloog nagenoeg direct in de fik!
De 2e vulde hij met water en zette hem idem boven de brander en deze bleef natuurlijk heel omdat het vocht ervoor zorgde dat het papier zijn ontbrandingstemperatuur niet haalde!
Dus het zou zomaar hierop neer kunnen komen dat met voldoende vocht in je pan de Teflon die 327 graden nooit gaat halen!