Pagina 1 van 1

lyme

Geplaatst: 24 aug 2017, 08:19
door janvanloon
De meeste van jullie hebben het wel zien doorkomen via facebook.
De laatste tijd ben ik niet meer actief in Bushcraft. De laatste slaap partij was het demo weekend van siegurd in februari.
Toen was de gezondheid al slecht. De laatste maanden ging het nog slechter.
Pijnlijk gewrichten en spieren, slecht slapen, niet kunnen concentreren, slecht humeur tot zelfs depressief zijn.
Ik kan verdomme niets meer. Mijne oude hobby ( DJ ) heb ik ook terug geprobeerd... Nope. Kan niet lang zitten of rechtstaan door mijn lichaam. Fybro... Dacht men, pijnstillers, ontstekingsremmers en hup... Hielp niet!
Na een online bericht gelezen te hebben van een bushcrafters belde ik mijn arts op! Langskomen, bloed trekken en testen! Gisteren de uitslag! Proficiat u bent in blijde verwachting van een kut bacterie. Ik heb Lyme! Ergens ben ik opgelucht! Nu weet ik hoe of wat! Morgen antibiotica kuur. Nogtans heb ik nooit de beruchte rode kring gehad op het lichaam, dus de les is: bij lichamelijke klachten als outdoorliefhebber.

Testen op Lyme!

Re: lyme

Geplaatst: 24 aug 2017, 08:28
door MichelVH
Oh jee, sterkte! Inderdaad nare beestjes en Lyme is geen fijne ziekte. Een vriend van me heeft het gehad, lag de hele nacht te trippen en te rillen zei hij... Maar of dat van de antibiotica komt of van Lyme weet ik niet. Maar hij is wel genezen.

Veel sterkte, zou jammer zijn als je je hobbys niet meer kunt doen door een beestje ter grootte een speldenknop...

Michel

Re: lyme

Geplaatst: 24 aug 2017, 12:37
door ger010
Sterkte ermee, ken via de foto club iemand met lyme.
Die heeft er ook erg veel last van. Indien van interesse
kan ik jullie wellicht in contact brengen.

Re: lyme

Geplaatst: 24 aug 2017, 13:43
door JohnVonSchutz
Heel veel beterschap!! Ik hoop dat je er niks blijvends aan over houdt.

Re: lyme

Geplaatst: 24 aug 2017, 17:29
door Tim
Jan,

Veul sterkte.

Weet je ook wat voor type test je gedaan hebt? Er schijnt wat verschil in te zitten.

Tim

Re: lyme

Geplaatst: 28 aug 2017, 22:13
door CommonZense
Vervelend Jan. Sterkte!

Re: lyme

Geplaatst: 29 aug 2017, 10:03
door Martin Outdoors
Klote joh . Beterschap !

Re: lyme

Geplaatst: 29 aug 2018, 11:07
door Philip Venema
Beste Jan, hoe is het nu met jou? Helpt de antibiotica?

Wij kunnen elkaar de hand geven. Ik heb eind 2017 ook Lyme opgelopen in Zweden. Ook geen rode ring gezien. Ik kwam er na 3 maanden achter door een oplettende huisarts die mijn bloed liet testen. Op dat moment had ik zeer ernstige pijnklachten in resp. been en arm. En verdoofden mijn ledematen.

Nu . . . een jaar later en na 3 maanden antibiotica (dubbele dosis) ben ik weer bijna hersteld. Het herstel van de neurologische schade neemt de meeste tijd in beslag. Gisteren weer een bloedonderzoek gehad. Geen spoor meer te bekennen van de bacterie. Het lijkt er dus op dat ik er net op tijd bij ben geweest.

Wat heb ik geleerd van het afgelopen jaar? Allereerst; Lyme zit in een klein hoekje. Ik denk dat de teek bij mij in een schoen is gekropen (schapenvachtvoering) toen ik de schoenen naast mijn bed in een jagershut had staan. En zo'n voering is bijna niet te controleren. Daarom is het voor mij einde "schapenvoering"'. Verder voel ik mij in het bos veilig in mijn hammock. Na deze affaire ga ik niet meer naar de grond, tenzij boven de boomgrens in bivy.

Verder . . . als je vreemde klachten krijgt? Gewrichten, spieren, hart (lyme carditis) of zenuwen (pijn, verdooft) wacht dan niet te lang met een test op Lyme. Want als je te lang wacht? Dan kan je een chronische vorm van Lyme krijgen die bijna niet meer weg te krijgen is. Een rode ring? Die heb ik bij mij niet gezien en ik heb begrepen dat er maar in 30% van de gevallen zo'n ring zichtbaar wordt. Verder . . in Nederland is een antobioticakuur van 3 weken "normaal". In Duitsland en de USA geven ze al snel 3 maanden of langer. Praat hier goed over met je huisarts en lees je goed in. Ook de https://lymevereniging.nl/ kan je goede informatie geven. Deze bacterie weet zich goed te verschansen. Ik kan alleen maar zeggen; het lijkt erop dat 3 maanden voor mij afdoende is geweest en ik betwijfel of 3 weken bij mij had gewerkt.

Tenslotte . . . geniet van de natuur! Ik pak mijn tochten en omzwervingen binnenkort weer op. Ik heb het erg gemist.

Dit bericht plaatst ik verder voor de bewustwording. Persoonlijk was ik mij bewust van de noodzaak van een goede hygiƫne waaronder de controle op teken etc. Toch duurde het lang voordat ik na de klachten dacht aan Lyme als oorzaak. Ook omdat ik nooit een rode ring heb gezien. Achteraf heb ik wel een rode vlek bij mijn teen gezien, maar dat nooit gerelateerd aan Lyme. Tot zover dit verhaal als reactie op het stuk van Jan.

Groet!
Philip

Re: lyme

Geplaatst: 30 aug 2018, 20:45
door Roely
Tja ik ook!
al 22 jaar geleden eerste besmetting gehad en daarna nog twee keer.. Pech voor mij was dat ik er pas laat achterkwam, namelijk toen ik voorlichting aan het geven was aan de gasten die bij mij moesten werken in het bos.. Toen bij de mogelijke klachten opnoemen, kreeg ik zoiets van.. Shit dat heb ik, en dat heb ik ook.
Ik heb wel twee keer die ringen gezien.. Nja de eerste zag mijn zus bij mij, de tweede zag mijn kapper op mijn achterhoofd onder mijn haren.

Naja ik had vooral hele vage klachten, en die ook niet allemaal continu aanwezig waren.
Het was jarenlang een grote ellende en van de antibiotica zijn ook nog mijn tanden helemaal verkleurd.
Maar goed dat er voor jullie intussen betere opsoringsmethodes zijn van besmetting en betere antibiotica.. Ik heb nog een paar keer van die kansloze antibiotica gehad via mijn eigenwijze huisarts die niet hielpen.

Ik voel me goed hoor... Maar ben nog steeds niet helemaal de oude. Heb nu weer uitval op een oog.

Dus Jan. Beterschap man.. En blijf alert op klachten. Er is ook ergens (in Rotterdam dacht ik) een nog betere ondersteunende behandeling via een infuus voor twee weken.
Beter twee weken daar logeren dan net als mij levenslang klachten houden.

viewtopic.php?f=34&t=12762&p=193221&hilit=Teken#p193221

Re: lyme

Geplaatst: 31 aug 2018, 11:07
door Roel
Ik ben begin februari thuis gebleven wegens een linkerarm die het opeens niet meer deed. Nekhernia was de gedachte, ik ben heftruckchauffeur en het lag dus wel wat voor de hand. MRI-scan liet een mooie gezonde nek zien. Nou, zei de dokter, dan doen we even een Lymetest. Daar moest ik even om lachen, ik heb/had dus, nooit teken en als ze al op me kruipen laten ze zich na een tijdje weer vallen, iets met geur denk ik. Maar blijkbaar is er ooit een teek geweest die zo verhongerd was dat die de geur voor lief heeft genomen. Na een ruggeprik om de hersenvloeistof te controleren op antistoffen bleek het een besmetting te zijn die wellicht al meer dan tien jaar oud is. Vanuit het bloed blijkt het dus heel moeilijk in de hersenvloeistof te kunnen komen en wanneer dan toch, dan betekent dat een oude besmetting, aldus de neuroloog. Twee weken lang kwam de wijkverpleging dagelijks een half uur lang intraveneus antibioticum, (ceftriaxon), toe dienen waarna de neuroloog mij schoon verklaarde. Het gevoel in mijn linker arm is terug, hij doet weer wat ie moet doen, alleen veel spiermassa verloren en daar mocht dan wel anderhalf jaar voor uit trekken. Pfff, anderhalf jaar... Gelukkig lijkt het allemaal sneller te gaan en werk ik weer halve dagen. Nog wel snel moe, maar stoei inmiddels weer wat met boomstammen, de bosmaaier, porfierkeien etc...En ook voor mij gold, nooit iets van een vlek of ring gezien en ik let best wel goed op met dat soort zaken.
Maar we laten ons niet van de wijs brengen door zo'n k*t bacterie en duiken over een week weer lekker de bossen van Zeewolde in! :D

Re: lyme

Geplaatst: 31 aug 2018, 12:22
door Roely
Hee Roel,
Dat is weer een nieuwe behandelmethode die ik hoor.
Het gaat echt de goede kant uit. Tof voor jou.
Bij mij zat het ook in de ruggenmerg zenuwen.

Maar dit is goede info voor Jan, misschien dat hij dit medicijn eens voor kan leggen aan zijn arts.

Ik ga er zelf ook nog eens naar informeren denk.
Ikzelf heb ooit voor iets anders antibiotica gehad waarna de klachten van Lyme ook ver verdwenen. Alleen weet ik niet meer hoe of wat, omdat mijn geheugen aangetast is.
Tja dit klinkt raar voor anderen, maar uitval van ledematen of dikke gewrichten is duidelijk voor iedereen, maar ikzelf had/heb zo'n vage klachten dat ik soms pas als ik weer in mijn energie kwam besefte dat ik de voorgaande maanden alleen maar in de bank had gezeten. Ja ik heb nu uitval aan 1 oog, maar allerlei behandelingen en ziekenhuizen verder is er nog steeds geen rechtstreeks verband met borrelia aangetoond.er is echter ook geen andere oorzaak gevonden of medicatie die er iets mee kan.

Moraal van dit verhaal.... Jan blijf actief zoeken naar behandel methodes en informeer na dat medicijn van Roel. Ik ken door de jaren heen veel besmette mensen en die hebben naast ammoxycycline en doxycycline allemaal wat anders gehad. Dus lijkt er nog steeds geen eenduidende goede behandelmethode te zijn. En de gemiddelde huisarts weet er geen flikker van.

Re: lyme

Geplaatst: 31 aug 2018, 12:41
door Roel
Dat is waar ook, geheugenverlies, ook lekker. Ik heb tegenwoordig een "wat te doen lijstje". En die rare uitvalverschijnselen, je pakt iets op en een tel later ligt het op de vloer... >:(
Niet leuk als het een heerlijke bonenschotel is met spekjes, uien, knoflook, paprika en een gesmolten kaaskorst erover heen.... Was nog net genoeg bewaard gebleven om met z'n tweetjes te kunnen eten. :-)

Re: lyme

Geplaatst: 31 aug 2018, 15:41
door Philip Venema
Roel en Roely, dank voor de reactie. Elke keer weer schrikken als je hoort hoe moeilijk de besmetting soms te ontdekken is. Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht voor. Ik heb gehoord dat huisartsen 2 jaar geleden een (verplichte) bijscholing hebben gehad over dit onderwerp.

Re: lyme

Geplaatst: 31 aug 2018, 19:54
door Anneke
Roel schreef:Niet leuk als het een heerlijke bonenschotel is met spekjes, uien, knoflook, paprika en een gesmolten kaaskorst erover heen.... Was nog net genoeg bewaard gebleven om met z'n tweetjes te kunnen eten. :-)


En al helemaal sneu dat het meeste zo dus langzaam het tapijt in zakte....

Re: lyme

Geplaatst: 31 aug 2018, 19:56
door Roel
Maar goed, als het op het linoleum terecht was gekomen hadden we nu een iets minder leuk berichtje kunnen sturen... ;D