Tonderzwam supaah!
- Stovemeister
- Berichten: 186
- Lid geworden op: 29 nov 2014, 23:31
- Contacteer:
Tonderzwam supaah!
Beste bushcrafters,
Vorige week in Duitsland een Tonderzwam geplukt. Althans een kleintje die al half was afgevreten / beschimmeld (P.s. weet iemand welk beest dit doet of was het puur de schimmel?) Ik moest en zou de skills van Ötzi evenaren. Eerst de zwam twee keer gekookt boven mijn penny stove en vervolgens met een mes voorzichtig de buitenkant eraf gehakt en het leerachtige spul eruit gehaald. Dit is het resultaat. En jawel! Het werkt perfect. Ik heb een stukje van 2 cm. bijna een half uur kunnen laten gloeien. Of dit goed is weet ik alleen niet!
Groeten
Vorige week in Duitsland een Tonderzwam geplukt. Althans een kleintje die al half was afgevreten / beschimmeld (P.s. weet iemand welk beest dit doet of was het puur de schimmel?) Ik moest en zou de skills van Ötzi evenaren. Eerst de zwam twee keer gekookt boven mijn penny stove en vervolgens met een mes voorzichtig de buitenkant eraf gehakt en het leerachtige spul eruit gehaald. Dit is het resultaat. En jawel! Het werkt perfect. Ik heb een stukje van 2 cm. bijna een half uur kunnen laten gloeien. Of dit goed is weet ik alleen niet!
Groeten
Beweeg je in de buitenlucht! http://outdoorshore.com/
Re: Tonderzwam supaah!
Mooi spul he! Aangevreten is veelal slakken, maar van alles snoept ervan; insecten, muisjes, etc
Als het een half uur gloeit dan zit je toch goed? :)
Als het een half uur gloeit dan zit je toch goed? :)
Re: Tonderzwam supaah!
Ik heb het zelf ook 20 minuten gekookt in water met as.
Nu ligt het nog te drogen en ik ben benieuwd of het ook zo lang gloeit.
Hoe heb je het aangemaakt? Met de firesteel of met vuursteen?
Nu ligt het nog te drogen en ik ben benieuwd of het ook zo lang gloeit.
Hoe heb je het aangemaakt? Met de firesteel of met vuursteen?
Er is meer te zien aan de andere kant van de geraniums.....
Re: Tonderzwam supaah!
Wat er in de tonderzwam leeft :http://www.wageningenur.nl/nl/show/Tond ... ysteem.htm
- janvanloon
- Berichten: 3334
- Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09
Re: Tonderzwam supaah!
Overschot kun je verkolen (char cloth achtig spul )
De aangevreten zwam kun je malen met een kaas rasp...
De aangevreten zwam kun je malen met een kaas rasp...
Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart
bushcraftexperience.be
bushcraftexperience.be
- Stovemeister
- Berichten: 186
- Lid geworden op: 29 nov 2014, 23:31
- Contacteer:
Re: Tonderzwam supaah!
Helaas nog geen vuurslag dus ik heb het met me firesteel gedaan :)
Beweeg je in de buitenlucht! http://outdoorshore.com/
- Martin Outdoors
- Berichten: 2192
- Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
- Locatie: Waar ik vanavond slaap.
Re: Tonderzwam supaah!
Leuk , inspireerde mij om het ook te doen .
Ben net terug uit het bos en heb het 2 x 5 minuten gekookt zou dat te kort zijn ? Nu drogen .
Ben net terug uit het bos en heb het 2 x 5 minuten gekookt zou dat te kort zijn ? Nu drogen .
Youtube kanaal "Veld vaardigheden" ;
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
Re: Tonderzwam supaah!
Gewoon uitproberen..
Ik had gelezen dat het 20 minuten in water met as moest koken. Waarom, geen idee. ik heb zo gedaan en vanavond eens uitproberen, omdat het nu droog genoeg is.
Trouwens ook gelezen om het uit te koken in water met urine, maar dat vond ik net weer wat te ver gaan voor thuis op het fornuis :)
Ik had gelezen dat het 20 minuten in water met as moest koken. Waarom, geen idee. ik heb zo gedaan en vanavond eens uitproberen, omdat het nu droog genoeg is.
Trouwens ook gelezen om het uit te koken in water met urine, maar dat vond ik net weer wat te ver gaan voor thuis op het fornuis :)
Er is meer te zien aan de andere kant van de geraniums.....
- Martin Outdoors
- Berichten: 2192
- Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
- Locatie: Waar ik vanavond slaap.
Re: Tonderzwam supaah!
Haha ja zo'n pislucht thuis is ook niet alles .
Als het droog is probeer ik het gewoon uit inderdaad , kan altijd nog langer koken als het niks is.
Als het droog is probeer ik het gewoon uit inderdaad , kan altijd nog langer koken als het niks is.
Youtube kanaal "Veld vaardigheden" ;
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
Re: Tonderzwam supaah!
Aangezien jullie lekker bezig zijn met testen, zou je een test kunnen doen van een gekookt stukje en een niet gekookt stukje en dat vergelijken ?
Daar ben ik best nieuwsgierig naar wat de noemenswaardige verschillen zijn.
Ik gebruik het ook heel af en toe, ongekookt, gewoon gedroogt, maar nooit getest hoe lang het blijft gloeien etc.
Daar ben ik best nieuwsgierig naar wat de noemenswaardige verschillen zijn.
Ik gebruik het ook heel af en toe, ongekookt, gewoon gedroogt, maar nooit getest hoe lang het blijft gloeien etc.
Re: Tonderzwam supaah!
Kan ik wel eens proberen.
Ik heb vandaag een blikje in de kachel gezet met stukjes tonderzwam. Om te verkolen.
Nu heb ik 3 proefstukjes. Verkoold, gekookt en naturel.
Ik zal eens een paar proeven doen. Aanmaaktijd en methode, vuursteen en firesteel. En de gloeitijd.
Zal maandag worden, vandaag een druk schema en zondag ga ik haaientandjes zoeken in Antwerpen..
Ik heb vandaag een blikje in de kachel gezet met stukjes tonderzwam. Om te verkolen.
Nu heb ik 3 proefstukjes. Verkoold, gekookt en naturel.
Ik zal eens een paar proeven doen. Aanmaaktijd en methode, vuursteen en firesteel. En de gloeitijd.
Zal maandag worden, vandaag een druk schema en zondag ga ik haaientandjes zoeken in Antwerpen..
Er is meer te zien aan de andere kant van de geraniums.....
- Martin Outdoors
- Berichten: 2192
- Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
- Locatie: Waar ik vanavond slaap.
Re: Tonderzwam supaah!
2 x 5 minuten koken zonder as , gedroogd en dat is kansloos ook met firesteel .
Ik moet het spul langer koken doe ik nu een uur lang met wat houtskool daarna sla ik het spul plat met een hamer om het wat vezelig te krijgen.
Drogen en nog een keer.
Ik ben net een eigenwijs kind die de geschiedenis van de tonder /tondelzwam te moeilijk vind en wat simpelers qua bewerking zoekt
Ik moet het spul langer koken doe ik nu een uur lang met wat houtskool daarna sla ik het spul plat met een hamer om het wat vezelig te krijgen.
Drogen en nog een keer.
Ik ben net een eigenwijs kind die de geschiedenis van de tonder /tondelzwam te moeilijk vind en wat simpelers qua bewerking zoekt
Youtube kanaal "Veld vaardigheden" ;
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
Re: Tonderzwam supaah!
Ik heb wel vuur gemaakt met kort (zonder houtskool) gekooktgekookte amadou. Na koken idd plat geslagen en gedroogd. Viel echter niet mee met vuurslag irt koken met houtskool. Succes en vooral veel plezier!
Re: Tonderzwam supaah!
Vanavond even aan de slag geweest. Eerst geprobeerd met alleen een vuursteen (gevonden in de kunradergroeve in Voerendaal) en de vuurslag. Geen enkel stukje zwam kreeg ik aan het smeulen, daarna met een stukje verkoold katoen en vrijwel meteen een gloeiend stukje. Hiermee de 3 stukjes aangestoken. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor vuursteen en vuurslag ipv. de firesteel, vandaar alleen maar met de vuurslag gedaan.
Ik had 3 stukjes tonderzwam (van links naar rechts), gedroogd, gekookt en verkoold. Het gedroogde stukje gloeide alleen maar een beetje en ging vanzelf uit. Het gekookte stukje bleef zo`n 20 minuten gloeien en brandde langzaam helemaal op. Het verkoolde stukje bleef zo`n 12 minuten gloeien, maar wel helemaal. Daarna tot as uit elkaar gevallen.
Conclusie:
Ik moet toch nog flink oefenen met de vuurslag en alleen een stukje zwam :).
Bij het gedroogde stukje moet je blijven blazen anders gaat het snel uit..
Bij het gekookte stukje hoef je niks te doen en brand langzaam op. En het is handteerbaar, dwz. je kunt het nog eventueel een tijdje vasthouden met 2 vingers.
Bij het verkoolde stukje hoef je ook niks te doen, maar heb je een grote gloeikool die je niet vast kunt houden.
Er is meer te zien aan de andere kant van de geraniums.....