Leuke test,
Maar normaal heb je alle stappen van vuur al klaar hebt ( tondel, dunne twijgjes enzoverder ).
Dus een goede kool zoals het verkoolde stuk vind ik wel leuk.
En idd, het is niet zo gemakkelijk als je ziet op tv of youtube.
Heb je al eens geprobeerd hem op te fluffen ( donzig maken )?
Tonderzwam supaah!
- janvanloon
- Berichten: 3334
- Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09
Re: Tonderzwam supaah!
Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart
bushcraftexperience.be
bushcraftexperience.be
Re: Tonderzwam supaah!
Nee, nog niet geprobeerd om het op te fluffen, kan ik ook nog eens proberen. Misschien de volgende stap, natuurlijke brandbare tondel.. ik kan het kooltje proberen aan te maken met wat lisdode of schraapsel van berkenbast....
Maar het is wat je zegt, normaal heb je de rest klaar liggen. Nu ging het mij er om, om te kijken wat het beste gloeit en hoelang. Ik twijfel dan nog tussen het gekookte stukje of het verkoolde. Het verkoolde is makkelijk te maken in een kampvuur. Dus weinig handelingen tegenover het gekookte stukje. Alleen is het gekookte stukje dan weer makkelijker te hanteren als het gloeit. Maar ik zou voor het verkoolde stuk een tak kunnen splijten om het vast te houden...
Dan heeft het verkoolde stukje toch mijn voorkeur. Weinig handelingen (stukje zwam in een klein blikje) en het hoeft niet te drogen, dus snel klaar..
Maar het is wat je zegt, normaal heb je de rest klaar liggen. Nu ging het mij er om, om te kijken wat het beste gloeit en hoelang. Ik twijfel dan nog tussen het gekookte stukje of het verkoolde. Het verkoolde is makkelijk te maken in een kampvuur. Dus weinig handelingen tegenover het gekookte stukje. Alleen is het gekookte stukje dan weer makkelijker te hanteren als het gloeit. Maar ik zou voor het verkoolde stuk een tak kunnen splijten om het vast te houden...
Dan heeft het verkoolde stukje toch mijn voorkeur. Weinig handelingen (stukje zwam in een klein blikje) en het hoeft niet te drogen, dus snel klaar..
Er is meer te zien aan de andere kant van de geraniums.....
- janvanloon
- Berichten: 3334
- Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09
Re: Tonderzwam supaah!
Van oorsprong flufde men de amadou op zodat hij beter de vonken pakte bij markasiet en silex.
Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart
bushcraftexperience.be
bushcraftexperience.be
Re: Tonderzwam supaah!
Dank je wel voor het uitproberen eric. Ik ben een beetje teleurgesteld im de gewone versie, dat die niet blijft gloeien. Ik ga dit weekend het ook eens uit proberen. Ik heb hier wat spul liggen dat al een jaar ligt te drogen.
Re: Tonderzwam supaah!
Voordeel van dde gekookte gekookte vind ik dat het makkelijk is mee te nemen en niet uit elkaar valt. Gewoon als een lapje zeemleer met de vuurslag en vuursteen in een foedraal. Even aansteken, gloeiend stukje eraf snijden en de rest weer in de foedraal. Gloeit lekker lang en ruikt heerlijk.