Pagina 1 van 4

dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 15:44
door bambix
Ik heb de patina van mn dutch oven al een aantal keer vervangen en dat gaat telkens prima,
Maar om de een of andere reden wil de deksel toch telkens opnieuw beginnen met roesten,
Heeft iemand tips voor me?

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:01
door justl1
Ik heb alleen een keer problemen gehad met de buitenkant van het deskel..
Oplossing was toen schoonmaken en opnieuw inbranden.

Tegenwoordig stook ik hem na het schoonmaken nog een keer een iets op, zodat al het vocht er echt af is. En dan redelijk dik in de olie (de buitenkant, de binnenkant veeg ik de olie er uit met een stuk papier of een doek)

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:08
door herman744
Bambix,

Als het alleen gaat over de buitenkant van het deksel, zou je er een heel dun laagje gekookte lijnolie op kunnen smeren. Ik heb jaren geleden een schep ingesmeerd met dat spul. Schep sindsdien niet meer gebruikt, maar nog steeds geen roest erop.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:18
door bambix
herman, blijft kookgerei, en dan vind ik lijnolie toch een beetje eng.
Maar toch opnieuw inbranden dus,
gaan het gewoon nog een keer proberen

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:22
door MauriceMoss
Helpt het niet gewoon elke keer nadat je klaar bent met bakken hem in te smeren met een olie? De mijne heb ik tot nu toe steeds van binnen en van buiten ingesmeerd met zonnebloemolie. Dat lijkt te werken, maar dan heb ik hem ook nog niet zo lang :)

En anders inderdaad gewoon nog een keer inbranden..

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:31
door bambix
ik smeer em ook telkens in met zonnebloem olie, maar na em toch enigszins misbruikt te hebben in de vogezen wilde ik em even grondig schoonmaken (kon em niet aanraken zonder zwarte handen te krijgen, voornamelijk roet aan de buitenkant) hierop besloten em eens grondig te poetsen echter de fout gemaakt een staalwol sponsje te gebruiken waardoor de patina nu echt aangetast is.
Vervolgens a la rvs met olie ingebrand en met wat grof zout nageschrobt, lijkt in de pan prima te werken maar de deksel heeft toch al weer roest plekjes.
vandaar de vraag :-)
Dank voor het meedenken, en aanvullende tips zijn altijd welkom

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:39
door justl1
Less is more is mijn ervaring.. Niet schrobben met schuursponzen of zout!
Als de buitenkant afgeeft, en je wilt dat niet, kan je beter met wat olie en keukenpapier of nemen.

Ik heb zelf een oud t-shirt er om heen gedaan tegen het afgeven van het roet.
de routine voor mij is:
- eten er uit
- water er in en weer op t vuurr om schoon te koken
- water er uit, doek er door
- eventueel nog een keer herhalen
- leeg opzetten en iets verwarmen (kan hem nog met blote handen pakken)
- in de olie, binnenkant eerst.
- buitenkant met de proppen die ik over hou na de binnenkant.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:45
door Dabberty
Die van mij heb ik gekocht van 1 van de 3 shops die op het bushcraft evenement waren. Het was het oude model, en ze gingen over op een nieuw model. Die oude was gebruikt als demo model en om s'avonds echt in te koken en mocht weg voor de halve prijs. Gedaan dus.
Heb hem helemaal schoon gemaakt en geschrobt  met water en zeep, flink na gespoeld, meerdere keren op het vuur met water er in laten koken, en toen ingebrand met olijf olie binnen en buitenkant.
Verder staat hij altijd buiten, wel overdekt, en geen last van roest oid..

Sterkte met die van jouw.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:48
door bambix
de truuc met grof zout werkt bij mij eigenlijk prima, als ik klaar ben met koken goed leeg halen en met wat olie op het vuur, en dan grof zeezout erin en met een katoenendoek schoon schrobben., zout wel goed weghalen naderhand en nog even voor het opbergen op het vuur inbranden.
Maar zal es met gewoon water proberen, dank voor de tip!

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:53
door MauriceMoss
Water, en zout. Check! Ik moet mijn DO nog schoonmaken na afgelopen weekend (beetje laat ik weet het maar geen tijd gehad nog  :-().
Ik ga jullie tips gebruiken!

Man wat ben ik blij dat ik lid van dit forum ben geworden  ;D

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:56
door Dabberty
Trouwens, bij het inbranden van de buitenkant van de deksel, draai je hem dan ook om, zodat om onderste boven op de pan ligt ?
Dus de buitenkant zit dan aan de binnenkant van de pan ?

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 16:58
door bambix
Nee ik brand de deksel meestal apart in, dus die komt zelfstandig op het vuur.
Ook om in de do te kunnen kijken bij het inbranden, dit om te voorkomen dattie te heet word

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 17:02
door justl1
neeee, geen zout! niet schuren!

buiten kant inbranden heeft vrij weinig zin, zowel van het deksel  als de pan niet. Die brand je de eerst volgende keer dat je hem gebruikt er weer af..

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 17:04
door bambix
Hmm ik zal mn werkwijze bijstellen.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 17:09
door justl1
Wellicht een te schreeuwige reactie, maar ik heb geen roest vorming :))

Maar even serieus, ik weet echt niet beter dat je moet vermijden om te schuren, juist omdat je de patina intakt wil houden..