Pagina 2 van 4

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 17:13
door bambix
no worries dat schreeuwerige prik ik wel doorheen, je tips zijn goed en daar gaat het om toch?

ik gebruik(te) grof zeezout omdat het de patina niet aantast bij het schuren. vandaar

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 17:30
door justl1
Ik ga t een keer proberen, t zout!

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 18:05
door bambix
wel grof zout, fijn keukenzout heb je niks aan, juist het grove is alsof je met keizeltjes schrobt zonder de patina te slopen (zo onderhoud ik em al bijna 2 jaar en gaat altijd goed, totdat ik zo slim was om een sponsje van staalwol te gebruiken.......
Ga em zo es even onderhanden nemen (staat al een week op mn fornuis op me te wachtten)

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 18:29
door Stijn Smits
Hmmmm zout zou ik niet snel gebruiken,  gaat het daar juist niet van roesten?

Die van wordt altijd schoongemaakt met water en daarna voorzien van een laagje olijfolie.

Tot nu toe geen roest en ik gebruik em toch al vier jaar met enige regelmaat.

Groet Stijn

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 18:41
door bambix
Zolang er een patina op zit niet, je moet het ook niet op het rauwe metaal gebruiken. Het is meer voor onderhoud van de patina bedoelt.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 18:52
door madman73
Bij mij ook geen roest. Ik gebruik geen zout, maar zelfde wekwijze als justl1. Wolgens mij komt dit overeen met die beschreven in het DO kookboek. Die zou ik gewoon aanhouden. Schijnt te werken.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 20:04
door bambix
heb em net nog es afgewreven en met olie ingesmeerd en op zn kop op de wok pit van het fornuis gezet.
Goed heet gestookt en toen vuur eronderuit, omdraaien en nog es met olie ingesmeerd.
heeft nog wat bruinige vlekjes maar volgens mij moet het wel goedkomen

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 20:17
door Snow
Met een krant kom je al heel ver om hem schoon te maken.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 22:08
door hannie
Ik heb op een van mijn Do's ook een plekje dat blijft roesten. Er zit blijkbaar wat in het staal ter plekke. Kan best wat zurigs zijn geweest dat te lang op het deksel heeft gelegen.
Het is aan de buitenkant en dus maak ik er me niet druk om.

Ik lees veel in dit draadje over DO bezitters die de DO een tijdje laten wachten voor dat de pan verzorgd wordt.  Dat is wel extra veel werk en meer kans op roest plekken.

Er is ook gesuggereerd dat lijnzaad (vlas)-olie geen verstandige keuze zou zijn. Het tegendeel is waar, door de eigenschappen van lijnzaadolie vormt deze de meest harde laag die met een eetbare olie kan verkrijgen.  Je kan het zelf lezen:  http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/

Als je deze seasoning gebruikt kan je DO zelfs tegen een beetje afwasmiddel.

De andere methode van coaten met een zwarte roestlaag is misschien nog wel iets voor die deksel Bambix. http://sherylcanter.com/wordpress/2010/02/black-rust-and-cast-iron-seasoning/

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 22:17
door bambix
Super dank voor de info!
Ik meende dat lijnzaadolie slecht voor je was als je het opwarmde.
Maar da's niet waar dus?

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 22:39
door MauriceMoss
Het probleem met gekookte lijnzaadolie is ten eerste dat als je het bijvoorbeeld in de bouwmarkt koopt, het vaak met terpentine gemixed is. Dat lijkt me niet heul lekker nee :)
Ten tweede moet je gewoon oppassen met de doek die je gebruikt hebt, deze kan door broei in de olie spontaan in de fik vliegen.. Men adviseert de doek in een metalen container buiten op te bergen, in water te leggen of te verbranden. Ik doe vaak het laatste :)

Volgens mij is pure gekookte lijnzaadolie niet naar / gifitig als je de dampen in ademt, maar daar ben ik geen expert in!!

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 05 nov 2014, 22:43
door bambix
....................klinkt niet echt smakelijk.
Als het goed is ga je er niet dood van.........

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 06 nov 2014, 00:12
door hannie
[quote="bambix"]
Super dank voor de info!
Ik meende dat lijnzaadolie slecht voor je was als je het opwarmde.
Maar da's niet waar dus?
[/quote]

Klop als je al lijnolie gebruikt dan koud.

Het grote verschil tussen lijnolie op een lepeltje doorslikken en de coating die op een goed behandelde pan is dat de pan een laagje polymeriseerde oliedeeltjes bevat. Die dus Chemisch gezien niks meer te maken hebben met lijnolie. Je eet die coating er niet af.

Na het schoonmaken een beedje spijsolie in de DO wrijven heeft niks met het seasoning te maken.

@ MauriceMoss  Wie heeft het over gekookte lijnolie?
Het gaat hier om biologische, koudgeperste, vlaszaadjes.  Die koop je in de biowinkel of een reform zaak. Het wordt ook gebruikt als paarden voer.

Voor broei moet je toch oppassen kan ook met rauwe lijnolie gebeuren. Het doekje waarmee je de DO mee in de olie zet. Maar ook Danish-Oil en Petroleum  bijvoorbeeld.

Aan gekookte lijnolie worden droogmiddelen toegevoegd (Cobalt en Zirconium) en meestal terpentine / terpentijn. Dat is allemaal niet gezond voor de mens.

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 06 nov 2014, 06:57
door bambix
Ok, kan ik dan dus op de zelfde manjier lijnolie gebruiken om in te branden of is daar nog een truuc voor?

Re: dutch oven deksel toch steeds roestvorming

Geplaatst: 06 nov 2014, 14:01
door Teacher
Mensen,
Er is een gigantisch verschil tussen;

Ruwe lijnolie (niet giftig en ontvlambaar) of het lekker en eetbaar is weet ik niet en dat laat ik in het midden.

en gekookte lijnolie (wel giftig, hard snel uit en de gebruikte doeken kunnen spontaan ontvlammen)

de gekookte lijnolie is niet "aan de kook gebrachte ruwe lijnolie", maar dit is de naam van de chemische behandeling.