Olight S1A (1x AA/14500, XM-L2) Review

Plaats waar reviews kunnen worden geplaatst.
kj2kj2
Berichten: 42
Lid geworden op: 27 sep 2012, 16:43
Locatie: Gelderland

Olight S1A (1x AA/14500, XM-L2) Review

Berichtdoor kj2kj2 » 27 aug 2016, 13:27

Eerder schreef ik al een review over de S2A, en nu heeft Olight ook z'n kleine broertje uitgebracht de S1A. De S1A werkt op één AA batterij en kan ook overweg met de lithium ion variant daarvan; de 14500. Zoals zijn grotere broer gebruikt de S1A ook een Cree XM-L2 led in combinatie met een TIR lens.
Werkend op een AA batterij is de maximale lichtopbrengst 220 lumens. Maar als hij wordt gevoed door een 14500 li-ion batterij, produceert de led maximaal 600 lumens! En dat voor een AA-formaat lamp is best uniek ^-^

Afbeelding

Eigenschappen:

- Cree XM-L2 led
- TIR lens
- Werkt op 1x AA batterij. Standen: 0.5, 5, 50, 220 lumens. 10 Hz strobe.
- Turbo output van 600 lumens (alleen met 14500 batterij)
- Temperatuurs bescherming. Turbo werkt voor 1 minuut voordat de lamp geleidelijk output afbouwd (alleen met 14500)
- Ingebouwde timer van 3 en 9 minuten
- Magneet in einddop

De S1A komt in Olight's hedendaags standaard verpakking. In de verpakking zit; de lamp, Meertalig handleiding, een polskoortje en 1x Olight lithium ijzer (L91) AA batterij. Deze bijgeleverde batterij is niet oplaardbaar. De batterij bevind zich al in de lamp en de pocketclip zit ook al aan de lamp vanaf fabriek.

Afbeelding
Afbeelding

Bediening van de S1A werkt allemaal via één knop aan de zijkant. Klik voor Aan of Uit, en houd ingedrukt om door de standen heen te gaan.
Standen zijn als volgt; Low > Med > High > Low > ...
Voor de 0.5 lumens stand (moonlight) houd de knop 1 seconden ingedrukt wanneer de lamp uit staat. Druk tweemaal snel op knop om de hoogste stand te activeren. Driemaal drukken activeerd de Strobe.

De S1A heeft een geheugen, en komt dus altijd in de laatst gebruikt stand (behalve strobe) aan.

De ingebouwde timer kan worden gebruikt om de lamp automatisch uit te laten gaan. Druk de schakelaar tweemaal snel in, als de lamp aanstaat. De lamp knippert 1x voor de 3 minuten timer, en tweemaal voor de 9 minuten timer. Als de timer is afgelopen gaat de lamp vanzelf uit.

Afbeelding
Afbeelding

Nu zul je denken; maar 600 lumens, in dat formaat, wordt de lamp niet HEEL ERG heet? Nou, dat valt wel mee. Omdat de Turbo stand voor maar 1 minuut werkt, wordt er ook nauwelijk warmte opgebouwd. En de warmte die er is, trekt snel wel in je hand. Overigens is de 50 of 220 lumen stand voldoende voor de meeste taken waarbij de licht nodig hebt. De S2A had het niet, maar Olight heeft in de S1A wél een magneet in de einddop gedaan. Daardoor kan je gemakkelijk de lamp aan iets magnetisch ophangen en zo je handen vrij houden. Mocht er niets van staal in de buurt wezen, kan de lamp altijd nog tussen de lippen worden gehouden want de S1A weegt slechts 37.5 gram (zonder batterij).

De schakelaar wordt bedekt door een rubber cover die zorgt voor enige grip. Wel zit de knop vlak met de body, waardoor de knop wat lastig te vinden is in het donker. Maar het zorgt er ook voor, dat de lamp moeilijker zomaar aangaat in de broekzak. Een lockout is mogelijk door simpel de einddop een kwart slag los te draaien.

De TIR lens geeft een grote hotspot met een ruime spill er omheen. Het is een EDC lampje, en verlicht dus echt rondom je heen. Olight geeft een maximaal bereik van 118 meter, maar effectief schat ik het eerder rond de 30-40 meter. Daarna heb je te weinig licht reflectie om duidelijk te zien, wat je probeerd te verlichten.

Zoals je kunt zien, is de S1A echt klein ;-)
Afbeelding

En hier vergeleken met een paar andere,
Afbeelding
(L naar R; Olight AA, S1A, Olight S10R II, Zebralight SC5, Olight S2A)

Canon 500D: ISO400, 3.2s, f/5.6
220 lumens:
Afbeelding

600 lumens:
Afbeelding

De S1A is een zeer handzaam lampje met een goede lichtopbrengst. De Turbo stand is alleen beschikbaar met een li-ion 14500 batterij, maar is eigenlijk overbodig in het dagelijks gebruik. Voor 's nachts kan het wel een mooie toegevoegde waarde zijn, op die extra donkere plekken. Zelf raad ik ook aan om een 14500 batterij in de lamp te doen tijdens gebruik. Maar zoals ik eerder al zei, de standaard standen zijn voldoende voor dagelijks gebruik. Omdat de S1A werkt op de standaard AA batterij, kun je makkelijk een vervangende batterij vinden. De S1A werkt met Alkaline, NiMH en lithium/lithium ion (14500) batterijen. Standen zijn mooi verspeid en de TIR lens geeft een wijd lichtbeeld. De lamp is IPX8 waterbestendig dus water is geen probleem!

De Olight S1A Baton is voor deze review beschikbaar gesteld door AdolaTerug naar “Reviews”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast