bushcraft hachee idee
bushcraft hachee idee
Tijdens afgelopen weekend zat ik te denken om volgende keer eens een soort hachee te maken in het bos, maar hoe pak ik dit het beste aan?
Op welke manier kan ik het beste het vlees houdbaar houden, roken/pekelen/drogen ?
heeft iemand als eens iets dergelijks geprobeerd?
de overige ingrediënten kan ik gewoon meenemen (aardappelpuree, uitje, kruiden etc.)
Op welke manier kan ik het beste het vlees houdbaar houden, roken/pekelen/drogen ?
heeft iemand als eens iets dergelijks geprobeerd?
de overige ingrediënten kan ik gewoon meenemen (aardappelpuree, uitje, kruiden etc.)
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: bushcraft hachee idee
Drogen kan heel goed maar hoe lang wil je het vlees mee nemen en in welk jaar getijden?
in de winter kan je bevroren vlees rustig 2 dagen mee nemen zonder bederf.
herfst een dag
zomer de zelfde dag.
ook kan je je vlees voor braden in een blik doen en het braad boter met ui en kruiden laten stollen dat is de oude wetse manier oma had zo heel de winter rund vlees en spek. ( let op geen water of wijn bij voegen in de boter) dit kan je later doen bij het berijden.
in de winter kan je bevroren vlees rustig 2 dagen mee nemen zonder bederf.
herfst een dag
zomer de zelfde dag.
ook kan je je vlees voor braden in een blik doen en het braad boter met ui en kruiden laten stollen dat is de oude wetse manier oma had zo heel de winter rund vlees en spek. ( let op geen water of wijn bij voegen in de boter) dit kan je later doen bij het berijden.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Re: bushcraft hachee idee
[quote="Een pan's hobby kok"]
ook kan je je vlees voor braden in een blik doen en het braad boter met ui en kruiden laten stollen dat is de oude wetse manier oma had zo heel de winter rund vlees en spek.[/quote]
Kijk, dat was bij ons ook zo, was het alleen helemaal vergeten.
Aangezien ik graag elke dag vlees eet, is dit een geweldige herindering ! Dank U !
ook kan je je vlees voor braden in een blik doen en het braad boter met ui en kruiden laten stollen dat is de oude wetse manier oma had zo heel de winter rund vlees en spek.[/quote]
Kijk, dat was bij ons ook zo, was het alleen helemaal vergeten.
Aangezien ik graag elke dag vlees eet, is dit een geweldige herindering ! Dank U !
Re: bushcraft hachee idee
Moet het vlees dan onder de braadboter bewaard worden dus geheel ondergedompeld of is braden en stollen
voldoende?
gr
Cees
voldoende?
gr
Cees
back2basemetcees@hotmail.nl
www.back2basemetcees.wix.com/back2basic
tel- 0251-245202
cui bono, Cicero
never judge a man untill you have walked two moons in his moccassins
www.back2basemetcees.wix.com/back2basic
tel- 0251-245202
cui bono, Cicero
never judge a man untill you have walked two moons in his moccassins
Re: bushcraft hachee idee
Om het langere tijd mee te nemen, beter een dikkere laag.
M'n moeder had het vroeger in van de halvarine bakjes, niet die grote, wel dezelfde omvang maar de iets minder hoge bakjes.
En dan het braadsel helemaal tot de rand.
M'n moeder had het vroeger in van de halvarine bakjes, niet die grote, wel dezelfde omvang maar de iets minder hoge bakjes.
En dan het braadsel helemaal tot de rand.
Re: bushcraft hachee idee
thanks
gr
Cees
gr
Cees
back2basemetcees@hotmail.nl
www.back2basemetcees.wix.com/back2basic
tel- 0251-245202
cui bono, Cicero
never judge a man untill you have walked two moons in his moccassins
www.back2basemetcees.wix.com/back2basic
tel- 0251-245202
cui bono, Cicero
never judge a man untill you have walked two moons in his moccassins
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: bushcraft hachee idee
Bedankt voor de aan vulling Dabberty
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Re: bushcraft hachee idee
Nah, jij bedankt voor de herindering
Zomers is het toch altijd wel lastig om vlees goed te houden op een hike, dit is een perfecte oplossing.
Zomers is het toch altijd wel lastig om vlees goed te houden op een hike, dit is een perfecte oplossing.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: bushcraft hachee idee
Oma's wijsheid is ongelooflijk.
vroeger ouderwets maar als je zelf geen 18 meer bent dan ongelooflijk belangrijk.
vroeger ouderwets maar als je zelf geen 18 meer bent dan ongelooflijk belangrijk.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Re: bushcraft hachee idee
bedankt voor de tips!
in hoeverre wordt je vlees weer een beetje mals als je het hebt gedroogd?
in hoeverre wordt je vlees weer een beetje mals als je het hebt gedroogd?
Re: bushcraft hachee idee
Hangt ervan af waarvoor je het gebruikt.
Jerky is ook lekker als snack dus kan zo uit de verpakking gebruikt worden, en anders weer vocht toevoegen
b.v. koken, bakken etc.
gr
Cees
Jerky is ook lekker als snack dus kan zo uit de verpakking gebruikt worden, en anders weer vocht toevoegen
b.v. koken, bakken etc.
gr
Cees
back2basemetcees@hotmail.nl
www.back2basemetcees.wix.com/back2basic
tel- 0251-245202
cui bono, Cicero
never judge a man untill you have walked two moons in his moccassins
www.back2basemetcees.wix.com/back2basic
tel- 0251-245202
cui bono, Cicero
never judge a man untill you have walked two moons in his moccassins
Re: bushcraft hachee idee
ik ben net uit het zwartewoud terug, en daar verkochten ze bij de lidl (en hier ook) gerookt vacuum verpakt vlees, blijf een maand goed in je rugzak, kan je ook gebruiken en het geef nog een lekkere bij smaak ook.
- janvanloon
- Berichten: 3334
- Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09
Re: bushcraft hachee idee
jerky in stukken scheuren en bij de noedels gooien... lekker smaakje en extra vulling
Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart
bushcraftexperience.be
bushcraftexperience.be
Re: bushcraft hachee idee
Roken pekelen en drogen zijn allemaal goede ideeën om vlees langer houdbaar te maken, hache en stoofpotjes zijn eigenlijk bedoelt om rottend vlees toch te kunnen eten, vandaar dat er in de recepten veel gebruik word gemaakt van azijn en zout die bacteriën doden.
Daarnaast is zelf botulisme in 10 minuten boven de 100 graden dood, dus laat je stoofput lekker een paar uur koken dan zijn de bacteriën dood. Let wel de bacteriën zijn dood, maar de uitwerkpselen van de bacteriën niet en die kunnen ook giftig zijn dus ben wel voorzichtig.
Als het vlees net te lang in je bag heeft gezeten kun je het dus nog wel eetbaar maken door er een stoofpot van te maken.
Mijn advies als je wild uit het bos wil eten is zorgen dat je een klein flesje azijnessence bij je hebt.
Azijn zoals wij het kennen is qua zuurgraad rond de 4,5 a 5%, azijnessence zit rond de 80% dus niet puur gebruiken. Hiermee kun je een marinade maken die bacteriën en parasieten als wormen doodt en niet onbelangerijk het vlees malser maakt (vers wildvlees is meestal erg taai, vandaar dat men het ook eerst laat afsterven wat in principe een vorm van rotten is voor het eetbaar word.
Andere tip bij zwijnen is dat je de zeug wil en niet de beer, berenvlees is wel eetbaar maar stinkt enorm.
Andere handige kruiden zijn kruidnagel, rozemarijn, thijm, laurierbladeren, oregano en blauwbesbladeren.
Elk heeft weer een ander effect maar het merendeel werkt bacteriën dodend of insectverjagend.
Er zijn ook kruidenmengsels die erg handig zijn, zoals gele kerrie.
Wat en mengsel is van onder andere kruidnagel, gember, kurkuma, koriander, komijn, karwij en peper.
Erg goed middeltje tegen bacteriën en parasieten.
Rode kerrie bevat rode pepers en hoe roder hoe heter en hoe heter hoe beter mbt bacteriën doden.
vandaar ook dat er in armere landen meer met chili's en dergelijken gekookt word en er meestal een pimento-achtige saus op tafel staat.
Er zijn nog veeeel meer truucjes maar ik ken ze nog niet allemaal.
Hoop dat iemand iets aan deze post heeft.
Daarnaast is zelf botulisme in 10 minuten boven de 100 graden dood, dus laat je stoofput lekker een paar uur koken dan zijn de bacteriën dood. Let wel de bacteriën zijn dood, maar de uitwerkpselen van de bacteriën niet en die kunnen ook giftig zijn dus ben wel voorzichtig.
Als het vlees net te lang in je bag heeft gezeten kun je het dus nog wel eetbaar maken door er een stoofpot van te maken.
Mijn advies als je wild uit het bos wil eten is zorgen dat je een klein flesje azijnessence bij je hebt.
Azijn zoals wij het kennen is qua zuurgraad rond de 4,5 a 5%, azijnessence zit rond de 80% dus niet puur gebruiken. Hiermee kun je een marinade maken die bacteriën en parasieten als wormen doodt en niet onbelangerijk het vlees malser maakt (vers wildvlees is meestal erg taai, vandaar dat men het ook eerst laat afsterven wat in principe een vorm van rotten is voor het eetbaar word.
Andere tip bij zwijnen is dat je de zeug wil en niet de beer, berenvlees is wel eetbaar maar stinkt enorm.
Andere handige kruiden zijn kruidnagel, rozemarijn, thijm, laurierbladeren, oregano en blauwbesbladeren.
Elk heeft weer een ander effect maar het merendeel werkt bacteriën dodend of insectverjagend.
Er zijn ook kruidenmengsels die erg handig zijn, zoals gele kerrie.
Wat en mengsel is van onder andere kruidnagel, gember, kurkuma, koriander, komijn, karwij en peper.
Erg goed middeltje tegen bacteriën en parasieten.
Rode kerrie bevat rode pepers en hoe roder hoe heter en hoe heter hoe beter mbt bacteriën doden.
vandaar ook dat er in armere landen meer met chili's en dergelijken gekookt word en er meestal een pimento-achtige saus op tafel staat.
Er zijn nog veeeel meer truucjes maar ik ken ze nog niet allemaal.
Hoop dat iemand iets aan deze post heeft.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: bushcraft hachee idee
Bambix ik ga met je uitleg mee.
Maar sterke kruiden zo als kruidnagel, rozemarijn,tijm,ui,bieslook,en look zonder look( knoflook kwam pas later in Europa via de Romeinen. Toen is het pas hier in Europa gaan groeien)
werden in de vorige eeuwen voor al in Europa gebruikt en dan wel om de rot smak te verbloemen.
kruiden als peper,gember,kerrie kwamen pas met de zilvervloot mee en alleen maar betaalbaar voor de uiterste rijken.
azijn is zowiezo een goed inmaak product denk aan zuur kool de zilvervloot had nog meer zuur groenten voor al knollen.
Maar ook inderdaad vlees en vis in het zuur.
zuur zorgt er voor dat de dorst minder wordt om dat de slijm vliezen al het waren dicht getrokken woorden.
pekelen was ook een in maak product maar minder geschikt voor op zee om dat dit dorst op leverde en water was sporadisch en vaak bedorven en moest dus gekookt worden en daar was hout voor nodig en dat was er ook maar weinig aan boordt dus gevolg buik loop en nog andere vele enge ziektes.
[glow=red,2,300]Als je blieft mensen onze maag kan niet meer tegen bedorven voedsel wees voorzichtig en eet zeker geen rouw vlees of half rouw in het wild. [/glow]
Maar sterke kruiden zo als kruidnagel, rozemarijn,tijm,ui,bieslook,en look zonder look( knoflook kwam pas later in Europa via de Romeinen. Toen is het pas hier in Europa gaan groeien)
werden in de vorige eeuwen voor al in Europa gebruikt en dan wel om de rot smak te verbloemen.
kruiden als peper,gember,kerrie kwamen pas met de zilvervloot mee en alleen maar betaalbaar voor de uiterste rijken.
azijn is zowiezo een goed inmaak product denk aan zuur kool de zilvervloot had nog meer zuur groenten voor al knollen.
Maar ook inderdaad vlees en vis in het zuur.
zuur zorgt er voor dat de dorst minder wordt om dat de slijm vliezen al het waren dicht getrokken woorden.
pekelen was ook een in maak product maar minder geschikt voor op zee om dat dit dorst op leverde en water was sporadisch en vaak bedorven en moest dus gekookt worden en daar was hout voor nodig en dat was er ook maar weinig aan boordt dus gevolg buik loop en nog andere vele enge ziektes.
[glow=red,2,300]Als je blieft mensen onze maag kan niet meer tegen bedorven voedsel wees voorzichtig en eet zeker geen rouw vlees of half rouw in het wild. [/glow]
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315