Charcuterie

Water zuiveren, eetbare planten en ander voedsel uit de natuur of eigen gemaakt voedsel. Bereiden van gevangen voedsel.
Dizzy_bushcraft
Berichten: 36
Lid geworden op: 29 mar 2016, 10:41
Locatie: Hoogvliet
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door Dizzy_bushcraft »

Wouw super vet.
Ik ben gek op beef jerky.
Heb je een recept hoe je dat kan maken en wat er allemaal bij moet?

Lijk me leuk en lekker om zelf te maken.


Mvg martijn


Niet omdat het moet. Gewoon omdat het kan. 8-)
casper937
Berichten: 13
Lid geworden op: 20 jan 2016, 20:34

Re: Charcuterie

Bericht door casper937 »

Wat een gaaf topic! Hier ga ik zeker wat van maken!


Jeof
Berichten: 461
Lid geworden op: 26 mar 2014, 10:44

Re: Charcuterie

Bericht door Jeof »

stuk buikspek is besteld voor het betere Bacon werk! ^-^ wie heeft er toevallig nog wat Nitrietzout voor me? (tegen betaling) want om nou meteen een paar kilo zout aan te schaffen :p


Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 1159
Lid geworden op: 14 jul 2015, 16:34

Re: Charcuterie

Bericht door Tim »

Hey Mossel,

Kzou even langs de slager gaan.

Tim


If you are not willing to be a fool, you can't become a master.
Gebruikersavatar
eric
Berichten: 781
Lid geworden op: 27 nov 2011, 17:33
Locatie: limburg, nederland

Re: Charcuterie

Bericht door eric »

Helemaal mooi dit, Ik zie dit nu pas.

Ik heb van de week net een droogkast zelf gemaakt van een oude wijnkoelkast. Dit om worsten en vlees mee te drogen. Ook kan ik er fruit en groente in doen. Hij is gewoon met een ventilator gemaakt en een regelaar, zodat ik de luchtstroom kan regelen. Verder niks. Je ziet ze ook wel eens met vocht en temperatuur regelaars. Maar dat kan altijd nog..
Nu heeft hij het principe van een oude vliegenkast. Ik ga hem woensdag uitproberen met een paar worsten. (nat wegen en na 2 a 3 weken droogwegen)

Laat de recepten maar komen :)


Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

Er is een reden waarom november van oudsher de slachtmaand wordt genoemd.
Rauw vlees ophangen bij kamer temperatuur is momenteel niet echt bevorderlijk voor een lang en gezond leven. ::)
En droge worst is dan ook meteen één van de moeilijkste (gevaarlijkste) van het charcuterie aanbod.

Waarom niet eerst een pancetta of beef jerkyuitproberen?

Maar indien je toch gaat beginnen raad ik je aan om met dunne worstjes te starten. (worstjes van schapendarm)
Dunne worstje drogen het mooist op.


Gebruikersavatar
eric
Berichten: 781
Lid geworden op: 27 nov 2011, 17:33
Locatie: limburg, nederland

Re: Charcuterie

Bericht door eric »

Ik sluit uiteraard de koelkast aan. Hij koelt de lucht dan in de kast (8/10 graden) en de luchtflow is minimaal. (ik kan hem regelen).
Het is nu inderdaad te warm om hem zo te gebruiken.

Maar bedankt voor de feedback. Ik ga eerst dan maar eens pancetta uitproberen. Foto`s volgen nog, eerst achter spek aan :)


Jeof
Berichten: 461
Lid geworden op: 26 mar 2014, 10:44

Re: Charcuterie

Bericht door Jeof »

eerste bacon is een feit :)
erg goed gelukt moet ik zeggen, heerlijk resultaat. Heb een stuk van iets meer dan een kilo gerookt, ongeveer 3 uur.
Qua smaak heb ik hem vrij neutraal gehouden voor de eerste keer. Gepekeld met zout, suiker, zwarte peper en mosterdzaad.
Met het roken ook nog wat in whisky gedrenkt hout gebruikt ;D
Ook maar wat procureur er op gegooid omdat ik toch bezig was ;-) en daar lekker pulled pork van gemaakt.

bacon ligt nu in porties in de vriezer, ga ik lekker wat weekendjes van genieten ^-^
Bijlagen
IMG_20160807_154508.jpg
IMG_20160807_154508.jpg (4.28 MiB) 3038 keer bekeken
IMG_20160807_113149.jpg
IMG_20160807_113149.jpg (4.06 MiB) 3038 keer bekeken


Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

Ziet er goed uit. :-)

Het mooie van bacon is dat je makkelijk een stuk mee kan nemen in de rugzak.
Echt heerlijk als ontbijt na een zware nacht in de bossen, haha


Plaats reactie