Charcuterie

Water zuiveren, eetbare planten en ander voedsel uit de natuur of eigen gemaakt voedsel. Bereiden van gevangen voedsel.
Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

Alder schreef:Ziet er heerlijk uit, maar ik kan me voorstellen dat het net zo veel plezier geeft om het te maken. Die zalm had ik niet verwacht, ook buiten de koelkast te bewaren, en dus mee te nemen? Ik ben zeker geïnteresseerd.
Ja en nee.

Zie het als een boterham.
Neem je deze mee in een boterhamzakje dan gaat het gisten en schimmelen.
Neem je deze mee in een luchtdoorlatende verpakking dan droogt het uit.
Dat laatste is goed.

Ik durf mijn zalm gerust een paar dagen buiten de koelkast te houden.
Zeker met de temperaturen van nu.
Midden in de zomer zou ik er inderdaad wat voorzichtiger mee zijn. ;-)


Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

madman73 schreef:Kwijl kwijl kwijl, misschien een workshop/proeverijtje op het Bushcraft weekend!?! Lijkt me leuk.
Ik ben a.s. vrijdag avond op Paalkamp 1 in de Chaamse bossen te vinden.
Kampvuurtje en een gedroogde eendenborst lijkt me een heerlijke combinatie.
Als je wijn mee neemt wil ik misschien nog wel delen ook. ;-)


Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

Dabberty schreef:Wij gaan vrienden worden :-)
Zelf ben ik graag bezig met jerky en biltong, maar wat jij laat zien ziet er erg aantrekkelijk uit :-)
Word zeer graag vrienden met je.
Jij woont namelijk in een van de beste plekken voor Charcuterie.
Ken je het restaurant Potrefená husa Na Verandách? http://www.phnaverandach.cz/en/
Charcuterie, kaas en zelf gebrouwd bier....


Jerky en biltong is het perfecte BC voedsel maar heb het zelf nog nooit gemaakt.
Ben benieuwd naar jouw recepten. :D


Jeof
Berichten: 461
Lid geworden op: 26 mar 2014, 10:44

Re: Charcuterie

Bericht door Jeof »

de smoker kan weer aan :) !
thanks mosseltje :-)


Gebruikersavatar
madman73
Berichten: 2119
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door madman73 »

Mosseltje schreef:
madman73 schreef:Kwijl kwijl kwijl, misschien een workshop/proeverijtje op het Bushcraft weekend!?! Lijkt me leuk.
Ik ben a.s. vrijdag avond op Paalkamp 1 in de Chaamse bossen te vinden.
Kampvuurtje en een gedroogde eendenborst lijkt me een heerlijke combinatie.
Als je wijn mee neemt wil ik misschien nog wel delen ook. ;-)
Hmmm, net wat te ver fietsen vanaf de waddenkust. :-[


Gebruikersavatar
Dabberty
Berichten: 3026
Lid geworden op: 20 mar 2013, 13:41
Locatie: Praag
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door Dabberty »

Mosseltje schreef:
Dabberty schreef:Wij gaan vrienden worden :-)
Zelf ben ik graag bezig met jerky en biltong, maar wat jij laat zien ziet er erg aantrekkelijk uit :-)
Word zeer graag vrienden met je.
Jij woont namelijk in een van de beste plekken voor Charcuterie.
Ken je het restaurant Potrefená husa Na Verandách? http://www.phnaverandach.cz/en/
Charcuterie, kaas en zelf gebrouwd bier....


Jerky en biltong is het perfecte BC voedsel maar heb het zelf nog nooit gemaakt.
Ben benieuwd naar jouw recepten. :D
Yep, die ken ik, er zijn meerdere Husa's hier in de stad, en daar zitten we toch wel wekelijks voor lunch :-)
Ik zal binnenkort wat biltong recepten online slingeren


Alder
Berichten: 498
Lid geworden op: 22 apr 2014, 09:07
Locatie: Bennekom

Re: Charcuterie

Bericht door Alder »

@Mosseltje, ik heb nog een vraag, ik wil binnenkort die zalm eens proberen.
Je beschrijft het gebruik van nitriet-zout. In de beschrijving van de eendenborst en de zalm staat er 'zout', in de beschrijving van de bacon staat er colorozo-zout. Klopt het dat ik voor de zalm dus geen nitrietzout moet gebruiken, maar gewoon keukenzout?


Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

Klopt, voor de zalm gebruik je gewoon keukenzout.


Alder
Berichten: 498
Lid geworden op: 22 apr 2014, 09:07
Locatie: Bennekom

Re: Charcuterie

Bericht door Alder »

Thanks, Duidelijk!


Gebruikersavatar
Dabberty
Berichten: 3026
Lid geworden op: 20 mar 2013, 13:41
Locatie: Praag
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door Dabberty »

Hier een voorbeeldje van wat er nu hangt te drogen in mijn droog kast.
Runder steak, met alleen peper en zout deze keer. De biltong spices zijn op, moet nieuwe gaan halen.
Hopelijk dinsdag klaar.

Afbeelding


Gebruikersavatar
Dabberty
Berichten: 3026
Lid geworden op: 20 mar 2013, 13:41
Locatie: Praag
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door Dabberty »

En het is klaar.
Alleen zeezout en peper gebruikt, erg lekker, maar vooral niet vergeten er veel bij te drinken.
Ik snij het in kleine stukken, zodat het makkelijker als snack weg te werken is.
Gevaar is wel dat je door blijft gaan, en dan is hij zomaar opeens op..

Tijdens de weekendjes of weekje uit neem ik hier toch wel 2 handen vol van mee, lekker tijdens het wandelen knauwen, of bij het vuurtje met een whiskey.
Ook verkoop ik het op het werk, heb vele klanten onder tussen :-)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

M'n minstends 15 jaar oude snijbord kon het granaat scherf mes niet goed aan..
Afbeelding

Afbeelding


Gebruikersavatar
jenniskens
Berichten: 6064
Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
Locatie: Venray
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door jenniskens »

Die lampen Dieter zijn die voor de warmte?


Gebruikersavatar
Dabberty
Berichten: 3026
Lid geworden op: 20 mar 2013, 13:41
Locatie: Praag
Contacteer:

Re: Charcuterie

Bericht door Dabberty »

Yep, die zorgen er voor dat in de box een temperatuur is van ongeveer 30 / 35 c. Vlees stukken met een diameter van rond de 4 cm duurt ongeveer 3 tot 4 volle dagen voordat het gedroogt is.
Vlees gewicht krimpt met ongeveer 60 procent.
Stukjes bierblik boven de lamp zodat het vlees sap niet op de lampen druipt.

Zoek eens op "biltong box" en je komt erg uiteenlopende creaties tegen.


Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 161
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Charcuterie

Bericht door Mosseltje »

Dit ga ik ook proberen.


Gebruikersavatar
Martin Outdoors
Berichten: 2192
Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
Locatie: Waar ik vanavond slaap.

Re: Charcuterie

Bericht door Martin Outdoors »

Heel leuk topic , als bourgondier en vlees verslaafde zit ik hier te watertanden.
Ik wil het ook eens proberen ik ben benieuwd in ieder geval staat hier al genoeg waardevolle info!


Youtube kanaal "Veld vaardigheden" ;
https://www.youtube.com/channel/UCRx3EQ ... tzC44XdSVw
Plaats reactie