Giftig hout? (voedsel roken)
Giftig hout? (voedsel roken)
Hoi allemaal
Ik las in het boek Survive! van Les Stroud, dat je bij het roken van vlees (of ander voedsel) ervoor moet waken dat je geen giftig hout gebruikt.
Nu vroeg ik mij af of iemand een lijstje heeft of kan produceren met welke houtsoorten giftig zijn?
Gr LoosAlarm
Ik las in het boek Survive! van Les Stroud, dat je bij het roken van vlees (of ander voedsel) ervoor moet waken dat je geen giftig hout gebruikt.
Nu vroeg ik mij af of iemand een lijstje heeft of kan produceren met welke houtsoorten giftig zijn?
Gr LoosAlarm
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Hier weet ik veel vanaf.
Wil je heel veilig zitten gebruik dan alleen hout waarvan je de vruchten kunt eten.
Bijvoorbeeld: Appel, peer, beuk, eik, tamme kastanje, esdoorn, berk, notenbomen, etc
Discutabel zijn de dennen. Dit is harshoudend hout en theoretisch heb je dan kans op petroleumhoudende rookwolken.
Echter in Scandinavië wordt veel dennenhout gebruikt om vis en worst te roken.
Eén van mijn meest favoriete maaltijd is eclades des moules. (Mosselen onder een bedje van brandende dennennaalden)
Het is sowieso beter om gedroogd hout te gebruiken om te roken.
Vershout "rookt" wel meer maar dit is voornamelijk waterdamp.
Je wilt juist droge rook voor het beste rook resultaat.
Wellicht een opendeur intrappend maar gebruik nooit behandeld hout. (Geschilderd of geimpregneerd hout)
Wil je heel veilig zitten gebruik dan alleen hout waarvan je de vruchten kunt eten.
Bijvoorbeeld: Appel, peer, beuk, eik, tamme kastanje, esdoorn, berk, notenbomen, etc
Discutabel zijn de dennen. Dit is harshoudend hout en theoretisch heb je dan kans op petroleumhoudende rookwolken.
Echter in Scandinavië wordt veel dennenhout gebruikt om vis en worst te roken.
Eén van mijn meest favoriete maaltijd is eclades des moules. (Mosselen onder een bedje van brandende dennennaalden)
Het is sowieso beter om gedroogd hout te gebruiken om te roken.
Vershout "rookt" wel meer maar dit is voornamelijk waterdamp.
Je wilt juist droge rook voor het beste rook resultaat.
Wellicht een opendeur intrappend maar gebruik nooit behandeld hout. (Geschilderd of geimpregneerd hout)
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Ik zou iets als taxus of gouden regen ook maar niet proberen. Eigenlijk neem je even je boekje met giftige planten er bij en je weet genoeg.
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Wauw, dank voor je uitgebreide antwoord, daar kan ik wat mee!Mosseltje schreef:Hier weet ik veel vanaf.
Wil je heel veilig zitten gebruik dan alleen hout waarvan je de vruchten kunt eten.
Bijvoorbeeld: Appel, peer, beuk, eik, tamme kastanje, esdoorn, berk, notenbomen, etc
Discutabel zijn de dennen. Dit is harshoudend hout en theoretisch heb je dan kans op petroleumhoudende rookwolken.
Echter in Scandinavië wordt veel dennenhout gebruikt om vis en worst te roken.
Eén van mijn meest favoriete maaltijd is eclades des moules. (Mosselen onder een bedje van brandende dennennaalden)
Het is sowieso beter om gedroogd hout te gebruiken om te roken.
Vershout "rookt" wel meer maar dit is voornamelijk waterdamp.
Je wilt juist droge rook voor het beste rook resultaat.
Wellicht een opendeur intrappend maar gebruik nooit behandeld hout. (Geschilderd of geimpregneerd hout)
-
- Berichten: 353
- Lid geworden op: 24 jun 2014, 19:45
- Locatie: Ugchelen
- Contacteer:
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Ik werd getrieerd door je vraag en kwam tijdens het speuren een uitputtende lijst tegen op deze site.... http://www.de-houtdraaier.nl/gezondheid.htm
Is weliswaar vanuit een hout bewerkers perspectief gemaakt, maar zeker interessant volgens mij. Eigenlijk best een heel lange lijst van houtsoorten die op een of andere manier 'giftig' zijn.
Ik weet alleen niet of je nu zomaar één op één kunt zeggen dat ze door deze vorm van giftig zijn ook automatisch giftig zijn als ze gebruikt worden voor het roken van dingen. Misschien maar aan de zekere kant blijven...
Is weliswaar vanuit een hout bewerkers perspectief gemaakt, maar zeker interessant volgens mij. Eigenlijk best een heel lange lijst van houtsoorten die op een of andere manier 'giftig' zijn.
Ik weet alleen niet of je nu zomaar één op één kunt zeggen dat ze door deze vorm van giftig zijn ook automatisch giftig zijn als ze gebruikt worden voor het roken van dingen. Misschien maar aan de zekere kant blijven...
Sieger
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Het gaat bij de houtdraaier echt om het inademen van houtstof. Dat is echt wat anders dat het consumeren van boven houtrook bereid voedsel. Er kan best een overeenkomt in zitten, maar het is niet te vergelijken.
-
- Berichten: 353
- Lid geworden op: 24 jun 2014, 19:45
- Locatie: Ugchelen
- Contacteer:
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Mmmmmm... niet helemaal volgens mij.... Er wordt ook melding gemaakt van de plek waar de 'giftigheid' te merken is. In de tabel wordt gesproken over Plaats: H = Huid, O = Ogen, A = Ademhalingsorganen, Ha = Hartklachten.
Sieger
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Mosseltje keurig beantwoord.
De vraag was ook niet handig.. Een vraag over de juiste gewenste houtsoorten was veel simpeler te beantwoorden geweest.. Zoals jij inderdaad gedaan hebt.
De vraag was ook niet handig.. Een vraag over de juiste gewenste houtsoorten was veel simpeler te beantwoorden geweest.. Zoals jij inderdaad gedaan hebt.
Re: Giftig hout? (voedsel roken)
Ik heb bijna wekelijks de roker aan staan en heb er veel research naar gedaan.
Ondertussen is zo beetje alles gerookt in huis.
Rook zout
Gerookte peperbolletjes in de pepermolen
Licht gerookte ovenfriet = een echte aanrader
rook boter en olie
Kruidenmengsels
Knoflook
ui
etc
etc