Pagina 1 van 1

Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 14 okt 2016, 13:50
door cjhage
Vorig jaar heb ik de pers gemaakt geheel van rvs
Allemaal restanten van m'n werk
Een week geleden heb ik er lucht cilinders op gemaakt
Deze heb ik een beetje verbouwd omdat ik er twee naast elkaar wilde hebben om aan genoeg druk te komen

Deze cilinders komen van een oude vislier en ook he handel

Die mixer is gemaakt van een zaagblad die precies in de emmer past

Zie filmpjes 1tot en met 3



https://youtu.be/uPVFXVOk_eA



https://youtu.be/0lDcrB--1Qs



https://youtu.be/Xm4na9CvQ8U



Heb het linkjes even aan gepast
Ger010

Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 14 okt 2016, 13:56
door herman744
Mooi stuk vakwerk. Daar kan Wranglerstar niet aan tippen.

Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 14 okt 2016, 15:54
door cjhage
Laatste keer 200kg appels geperst kreeg er 130l sap uit

Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 14 okt 2016, 16:56
door Waidmann
Tof gemaakt man!

Bij mijn werkgever hebben we nu net een aantal keer een mobiele persinstallatie gehad, en daarmee krijgen ze zo'n 100kg tot 70l sap. Dus hele nette resultaten ook van je machine!

Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 17 okt 2016, 17:30
door Fetzl
wij maken al sinds mijn jeugd appelsap en wij doen het zo
appels worden gemalen tot een papje met een grote ronddraiende rasp - je krijgt een papje zoals in bovenstaande video
met de rasp kan je iets hogere volumes aan op kortere tijd

in tegenstelling tot cjhage persen wij niet (wel ooit gedaan, maar lang geleden overgestapt op:) centrifugeren we

een oude was-zwierder doe nu dienst om het sap uit de pulp te zwieren
je haalt mss niet helemaal het laatste drupje uit de pulp, maar 't gaat wel veel sneller en de pulp komt er ook kwasi door uit
als je fijn genoeg raspt is het rendementsverlies verwaarloosbaar - wij halen vlot tussen de 70 en 75 liter uit 100 kg appels

je rendement wordt ook bepaald door het soort appel... dus voor sap kies je best voor een heel sappige appel en geen stoofappel (zoals bv boskoop)

't is ondertussen een traditie bij ons in het najaar - je kijkt er elke keer weer naar uit en zo tof om een heel jaar pure appel te kunnen drinken zonder enige bewaarmiddel

weg met dat aangelegd "sap op basis van appelsiroop"

Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 18 okt 2016, 14:04
door madman73
En hoe bewaar je het zolang? Kort koken en dan op de fles?

Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen

Geplaatst: 18 okt 2016, 14:12
door Fetzl
pasturiseren
verhitten tot 70à80° en dan in hete bokalen en deksel er op
Bij afkoelen trekken die zich vacuum en dan blijft dat makkelijk een jaar goed