Vorig jaar heb ik de pers gemaakt geheel van rvs
Allemaal restanten van m'n werk
Een week geleden heb ik er lucht cilinders op gemaakt
Deze heb ik een beetje verbouwd omdat ik er twee naast elkaar wilde hebben om aan genoeg druk te komen
Deze cilinders komen van een oude vislier en ook he handel
Die mixer is gemaakt van een zaagblad die precies in de emmer past
Zie filmpjes 1tot en met 3
https://youtu.be/uPVFXVOk_eA
https://youtu.be/0lDcrB--1Qs
https://youtu.be/Xm4na9CvQ8U
Heb het linkjes even aan gepast
Ger010
Appel sap maken met een Homemade pers en molen
Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen
Mooi stuk vakwerk. Daar kan Wranglerstar niet aan tippen.
Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen
Laatste keer 200kg appels geperst kreeg er 130l sap uit
Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen
Tof gemaakt man!
Bij mijn werkgever hebben we nu net een aantal keer een mobiele persinstallatie gehad, en daarmee krijgen ze zo'n 100kg tot 70l sap. Dus hele nette resultaten ook van je machine!
Bij mijn werkgever hebben we nu net een aantal keer een mobiele persinstallatie gehad, en daarmee krijgen ze zo'n 100kg tot 70l sap. Dus hele nette resultaten ook van je machine!
Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen
wij maken al sinds mijn jeugd appelsap en wij doen het zo
appels worden gemalen tot een papje met een grote ronddraiende rasp - je krijgt een papje zoals in bovenstaande video
met de rasp kan je iets hogere volumes aan op kortere tijd
in tegenstelling tot cjhage persen wij niet (wel ooit gedaan, maar lang geleden overgestapt op:) centrifugeren we
een oude was-zwierder doe nu dienst om het sap uit de pulp te zwieren
je haalt mss niet helemaal het laatste drupje uit de pulp, maar 't gaat wel veel sneller en de pulp komt er ook kwasi door uit
als je fijn genoeg raspt is het rendementsverlies verwaarloosbaar - wij halen vlot tussen de 70 en 75 liter uit 100 kg appels
je rendement wordt ook bepaald door het soort appel... dus voor sap kies je best voor een heel sappige appel en geen stoofappel (zoals bv boskoop)
't is ondertussen een traditie bij ons in het najaar - je kijkt er elke keer weer naar uit en zo tof om een heel jaar pure appel te kunnen drinken zonder enige bewaarmiddel
weg met dat aangelegd "sap op basis van appelsiroop"
appels worden gemalen tot een papje met een grote ronddraiende rasp - je krijgt een papje zoals in bovenstaande video
met de rasp kan je iets hogere volumes aan op kortere tijd
in tegenstelling tot cjhage persen wij niet (wel ooit gedaan, maar lang geleden overgestapt op:) centrifugeren we
een oude was-zwierder doe nu dienst om het sap uit de pulp te zwieren
je haalt mss niet helemaal het laatste drupje uit de pulp, maar 't gaat wel veel sneller en de pulp komt er ook kwasi door uit
als je fijn genoeg raspt is het rendementsverlies verwaarloosbaar - wij halen vlot tussen de 70 en 75 liter uit 100 kg appels
je rendement wordt ook bepaald door het soort appel... dus voor sap kies je best voor een heel sappige appel en geen stoofappel (zoals bv boskoop)
't is ondertussen een traditie bij ons in het najaar - je kijkt er elke keer weer naar uit en zo tof om een heel jaar pure appel te kunnen drinken zonder enige bewaarmiddel
weg met dat aangelegd "sap op basis van appelsiroop"
Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen
En hoe bewaar je het zolang? Kort koken en dan op de fles?
Re: Appel sap maken met een Homemade pers en molen
pasturiseren
verhitten tot 70à80° en dan in hete bokalen en deksel er op
Bij afkoelen trekken die zich vacuum en dan blijft dat makkelijk een jaar goed
verhitten tot 70à80° en dan in hete bokalen en deksel er op
Bij afkoelen trekken die zich vacuum en dan blijft dat makkelijk een jaar goed