oakleafNL schreef: Bramen zijn hier al zo goed als weg, 'n enkele braam zit nog aan de struik..
Bij mij in de buurt zijn ze al perfect rijp, misschien nog een weekje wachten en dan zijn ze op zijn zoetst. Ik heb twee handjes vol in de koelkast liggen, gaat vanavond op de sorbet . Kom net terug van een weekendje op NTKC-terrein de valkenbelt en daar waren ze bijna allemaal knalrood. Zal zeker per plek verschillen denk ik.herman744 schreef:Ik hen doornloze bramen in de tuin. Lekker dik en beginnen nu eetbaar te worden. Pas te oogsten als ze bijna vanzelf van de struik vallen.
De vlierbessen zijn bij mij bijna allemaal rijp, sommige trossen zijn nog helemaal knijterhard en groen, maar 70% is zacht en donkerrood. Ik heb er een paar dagen geleden limonadesiroop van gemaakt, 4 suiker op 6 vlierbessen (naar volume) ongeveer, en dan koken en vliesjes wegzeven. Ik had een klein flesje vol. Ik heb maar 3 trosjes geplukt, maar ik ga morgen denk ik wat meer halen want niemand plukt ze en zaadverspreiding is sowieso onnodig aangezien de omgeving helemaal volgegroeid staat (of klopt die theorie niet?).
Michel