een pan's gerechten.

Water zuiveren, eetbare planten en ander voedsel uit de natuur of eigen gemaakt voedsel. Bereiden van gevangen voedsel.
Gebruikersnaam
Berichten: 185
Lid geworden op: 27 jun 2013, 07:23
Locatie: 0475

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Gebruikersnaam »

Ik heb een .pdf in onze media map gezet met eenpans gerechten

grt, Roel

http://forum.bushcraftnederland.nl/index.php?action=media


Bushcraft liberates and empowers
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

weide pandestoelen met spuiten.
benodigheden.
spruiten jong en klijn
2 uien
bakspek of zuurkool spek
1 grote teen knoflook
weidekringpaddensloelen en honing ding  ;D

snij de ui klein ( versnipperen)
knoflook fijn (versnipperen)
bak de spek uit en schep deze uit de pan.
fruit in het spekvet de ui en knoplook goud/bruin.
voeg de spruiten toe en roer bak deze mee.
snij de paddoos in blokjes(reepjes) bak ze mee.
voeg het spek weer toe en een kleinbeetje peper.
en eet smakelijk.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
J@siu
Berichten: 3573
Lid geworden op: 18 apr 2012, 18:47

Re: een pan's gerechten.

Bericht door J@siu »

Thxs Herman  ;-)


"Dont copy me, by yourself"
Gebruikersavatar
lampje
Berichten: 1709
Lid geworden op: 13 aug 2010, 21:08
Locatie: Utrecht

Re: een pan's gerechten.

Bericht door lampje »

Is een mooie en interessante topic geworden Herman.

Lekker bezig


Gebruikersavatar
hvm
Berichten: 1004
Lid geworden op: 04 dec 2009, 15:42
Locatie: Utrecht

Re: een pan's gerechten.

Bericht door hvm »

Klinkt smakelijk allemaal. Zelf maak ik af en toe eenpans-bonenschotels, die ongeveer in twee soorten uiteenvallen in de luie praktijk:
  • type chili: rode peper, uien, komijn, paprikapoeder (gerookt en ongerookt lekker), tomaat, oregano (optioneel: spek, gehakt, kip, peen, korianderblad, bleekselderij, wat je hebt)
  • type mediterraans: rode wijn, sjalotjes/uien, knoflook, spek, tijm, champignons, laurier, zwarte peper (wederom aanvullen met wat je in de koelkast vindt, peterselie b.v.)
Soms moeten er aardappelen op en gaan die er doorheen. Een handje rijst of pasta vult ook aardig. Heb ook wel eens wat kippepoten meegestoofd en achteraf de botten en velletjes er uitgevist.

Algemene instructies: Ui en knoflook niet te fijn snijden. Uien eerst aanschroeien in hete pan (gietijzer of RVS gebruiken, teflon kan slecht tegen hitte) voor extra smaak. Afhankelijk van waar je zin in hebt helemaal bruinbakken of juist aangeschroeid maar verder rauw gebruiken. Of beide ;D Specerijen worden ook lekkerder van kort opbakken.

Knoflook niet te lang/heet bakken, anders wordt het bitter. Rauw verwerken is ook lekker. Als er vlees of spek doorheen gaat, bak ik eerst de uien, die ik daarna uit de pan gooi, vervolgens het vlees in de hete, lege pan, dan de uien erbij en dan pas knoflook. Andere ingredienten als tomaat, peen, enzovoort kort daarna. Peen is trouwens ook lekker om eerst even aan te bakken. Als het een waterig geheel geworden is, zachtjes laten sudderen.

Warrig verhaal, sorry daarvoor. Hoe pakken jullie dit soort schotels aan? Dezelfde volgorde of andere overwegingen?


Gebruikersavatar
leo
Berichten: 576
Lid geworden op: 12 jul 2012, 19:28
Contacteer:

Re: een pan's gerechten.

Bericht door leo »

ik kan nu helemaal niet meer wachten om mijn nieuwe dutch oven te proberen :) leuk topic dit!


Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

[quote="hvm"]
Warrig verhaal, sorry daarvoor. Hoe pakken jullie dit soort schotels aan? Dezelfde volgorde of andere overwegingen?
[/quote]

Ik zelf braad zelf het vlees in de pan /of bak de spek uit.
dit even op een boort dan de uien /knoflook/pepers vervolgens water of bier of wijn dan het vlees hoog boven het vuur
daar na kijken wat ik er bij ga doen winter peen heeft lange nodig dan snijbonen of bonen uit blik en langzaam werk ik naar een gehele maaltijd inderdaat met aardappel/pasta/rijst.

nog een tip probeer een vlees te sudderen in de Cola ja echt .Merk on belangrijk maar heerlijk gewoon.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

STOOFVLEES MET BIER OF COLA

De ingrediënten in dit recept zijn voor 1 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten
het stoofvlees:
1⁄4 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)
1⁄2 grote ui
1⁄4 flesje bruin bier (min. 1flesje, ) vervang de bier eens voor cola .
1⁄2 eetlepel  stroop
verse tijm
1⁄4 kruidnagel
1⁄2 blaadje laurier
1⁄4 stevige bruine boterham
1⁄2 eetlepel scherpe mosterd
1 scheutje natuurazijn
boter
peper van de molen
zout
bereiding
het stoofvlees:
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Schroei de stukken vlees in de stoofpot tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier / of cola. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.

Zodra het bier/of cola kookt, giet je het in de stoofpot.

Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje touw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

Voeg de kruidnagel toe en de stroop.

Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.

Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.

Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.

Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Dabberty
Berichten: 3026
Lid geworden op: 20 mar 2013, 13:41
Locatie: Praag
Contacteer:

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Dabberty »

Leuk topic :)
De 'hete bliksem' ga ik vrijdag maken voor m'n vriendin en haar zus, ben benieuwd wat ze er van zullen vinden :-)


Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

[quote="Dabberty"]
Leuk topic :)
De 'hete bliksem' ga ik vrijdag maken voor m'n vriendin en haar zus, ben benieuwd wat ze er van zullen vinden :-)
[/quote]

goed zo schenk er een lekker glaasje appelcider bij .

als toetje raad ik de gevulde appel aan.

doe rozijnen in een sterkedrank/likeur die je in huis heb een koffie kopje laat dit 2 dagen trekken.
hol appels uit 1 per persoon(klokhuis er uit dus ) vul die met de rozijnen.
doe deze in zilverfolie even in de oven( 200 graden) en serveer hem warm met slagroom.

Ook deze appels zijn heerlijk in de duchoven te maken.
Laatst gewijzigd door Een pan's hobby kok op 07 jan 2014, 14:06, 1 keer totaal gewijzigd.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

Vegetarische Chili

Ingrediënten

Porties: 6

350g Quorn Fijngehakt
2 (400g) blikjes zwarte bonen in chili saus
2 (400g) blikjes kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
1 (400g) blikje borlotti bonen
2 (400g) blikjes tomatenblokjes
340ml tomatensap
5 uien, gehakt
1 1/2 eetlepels gemalen komijn
2 teentjes knoflook, fijngehakt of 1 el knoflookpoeder
2 laurierblaadjes
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een grote pan. Breng zachtjes aan de kook, doe de deksel op de pan. Laat de chilli minstens 1 uur sudderen alvorens op te dienen.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

Gehakt met feta

Ingrediënten voor gehakt, feta
500 gr gehakt
125 gr feta
100 gr geraspte oude kaas
400 gr verse spinazie
gehakt kruiden
2 beschuiten/of 2 eetlepels paneermeel
Bereiden:
Snij de feta in kleine kruimels en snij de spinazie fijn.
Kruid het gehakt met kruiden naar smaak en kruimel de beschuiten erdoor. Kneed hier de spinazie,de geraspte kaas en de feta doorheen. Maak stevige gehaktballen en braad ze in ongeveer 25 min. gaar.

Dit is een erg smakelijk gerecht lekker op een bruine boterham.

Bereidingstijd in minuten
30 min.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Gebruikersavatar
Een pan's hobby kok
Berichten: 8625
Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
Locatie: Berkel en rodenrijs

Re: een pan's gerechten.

Bericht door Een pan's hobby kok »

Heerlijk en makkelijk recept.

Pit­ti­ge bo­nen­scho­tel
aantal personen4 personen
bereidingstijd25 min



INGREDIËNTEN
1 teentje knoflook
1 rode paprika
2 uien
2 eetlepels olijfolie
1 runderrookworst (250 g)
1 pot witte bonen (350 g)
1 blik tomatenblokjes
1 zakje taco seasoningmix
2 blikken kidneybonen (a 425 g)

voor 1 persoon
klein potje (blikje) witten bonen
een klein blikje kidneybonen


BEREIDEN
Knoflook pellen. Uien pellen en snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. In braadpan olie verhitten. Knoflook erboven uitpersen. Ui en paprika toevoegen en circa 4 minuten zachtjes bakken. Intussen rookworst in plakjes snijden. Witte bonen laten uitlekken. Worst, witte bonen, seasoningmix, 1 1/2 dl water, kidneybonen (met vocht) en tomatenblokjes toevoegen. Afgedekt ca. 12 minuten laten sudderen. Serveren met tortillachips en guacamole.


Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Plaats reactie