een pan's gerechten.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: een pan's gerechten.
Twentse bonenschotel BerianPrint pagina
Maak favoriet
Vlees » Bonenschotel recepten
4 porties uit Nederland
In 2 uur klaar
Ingrediënten
(varkens) vleesbruine bonen grote ui laurier kruidnagel paprika spek tomatenpuree bladselderij
Bereidingswijze
Kruid het spek naar believen en bak het niet te gaar. Haal het spek uit de pan en bak hierin het vlees. Voeg het gesneden ui en paprika toe, even laten fruiten. Doe dit geheel (met spekvet en braadsel) in een stoofpan/dutch oven. Voeg hierbij de niet uitgelekte bruine bonen en laurier en kruidnagel toe Goed mengen en de tomatenpuree en bladselderij erbij. Even mengen en ongeveer een uur tot twee uur laten stoven. Pan van het vuur en een nacht over laten staan, dan trekken alle smaken in het gerecht. De volgende dag opwarmen en serveren met een goed stuk brood.
Maak favoriet
Vlees » Bonenschotel recepten
4 porties uit Nederland
In 2 uur klaar
Ingrediënten
(varkens) vleesbruine bonen grote ui laurier kruidnagel paprika spek tomatenpuree bladselderij
Bereidingswijze
Kruid het spek naar believen en bak het niet te gaar. Haal het spek uit de pan en bak hierin het vlees. Voeg het gesneden ui en paprika toe, even laten fruiten. Doe dit geheel (met spekvet en braadsel) in een stoofpan/dutch oven. Voeg hierbij de niet uitgelekte bruine bonen en laurier en kruidnagel toe Goed mengen en de tomatenpuree en bladselderij erbij. Even mengen en ongeveer een uur tot twee uur laten stoven. Pan van het vuur en een nacht over laten staan, dan trekken alle smaken in het gerecht. De volgende dag opwarmen en serveren met een goed stuk brood.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
Re: een pan's gerechten.
Voor in de DO:
Honingkip met Citroen en Knoflook
Omschrijving : Makkelijk te maken
Aantal personen : 4
Bereidngstijd : 1 uur 15 minuten
Ingredienten :
3 citroenen
50 gram boter
3 eetlepels verse rozemarijnblaadjes
3 eetlepels heldere honing
2 tenen knoflook zeer fijngehakt
4 kippedijen en 4 drumsticks
750 gram aardappelen geschild en blokken van 2 centimeter
zout en versgemalen zwarte peper
De bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.Pers 2 citroenen uit.Laat de boter boven zacht vuur langzaam smelten(niet kleuren).Voeg het citroensap,knoflook,honing en rozemarijn toe.Breng stevig op smaak met zout en peper.Leg de kipdelen in een laag in een lage ovenschaal,leg de aardappelen er omheen.Sprenkel de citroenboter er overheen en keer alles een paar keer om zodat alles goed bedekt is.Snijd de laatste citroen in partjes en steek die tussen de kip en aardappelen.Bak 1 uur in de oven tot de kip gaar en de aardappelen goudbruin zijn.Roer tijdens het bakken alles twee keer om.
Serveer met een groene salade en wat knapperig brood en boter.
Honingkip met Citroen en Knoflook
Omschrijving : Makkelijk te maken
Aantal personen : 4
Bereidngstijd : 1 uur 15 minuten
Ingredienten :
3 citroenen
50 gram boter
3 eetlepels verse rozemarijnblaadjes
3 eetlepels heldere honing
2 tenen knoflook zeer fijngehakt
4 kippedijen en 4 drumsticks
750 gram aardappelen geschild en blokken van 2 centimeter
zout en versgemalen zwarte peper
De bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.Pers 2 citroenen uit.Laat de boter boven zacht vuur langzaam smelten(niet kleuren).Voeg het citroensap,knoflook,honing en rozemarijn toe.Breng stevig op smaak met zout en peper.Leg de kipdelen in een laag in een lage ovenschaal,leg de aardappelen er omheen.Sprenkel de citroenboter er overheen en keer alles een paar keer om zodat alles goed bedekt is.Snijd de laatste citroen in partjes en steek die tussen de kip en aardappelen.Bak 1 uur in de oven tot de kip gaar en de aardappelen goudbruin zijn.Roer tijdens het bakken alles twee keer om.
Serveer met een groene salade en wat knapperig brood en boter.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: een pan's gerechten.
(jagersstoof van kip)
4 personen
ingrediënten
1 kip van 2 kg, in stukken, of het equivalent aan stukken kip
8 laurierblaadjes
2 takjes verse rozemarijn
3 teentjes knoflook, gepeld (1 geplet, 2 in plakjes gesneden)
½ fles Chianti
bloem
extra vierge olijfolie
6 ansjovisfilets
een handvol groene en zwarte olijven zonder pit
2 blikken van 400 g gepelde tomaten
voorbereiden
Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in een kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en het geplette teentje knoflook erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur, maar liefst een hele nacht marineren.
bereiden
Laat de stukken kip uitlekken - bewaar de marinade - en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Zet een vuurvaste pan op het vuur, giet er als de pan goed heet is een scheut olijfolie in, bak de stukken kip rondom bruin aan en zet ze even opzij.
Zet de pan weer op het vuur en doe de plakjes knoflook erin. Bak de knoflook licht goudbruin en doe de ansjovis, olijven, tomaten (kapot gestoken met een houten lepel) en de stukken kip inclusief marinade erbij. Laat de zaak aan de kook komen, leg het deksel op de pan of dek de pan af met een dubbele laag folie en zet/hang hem 1½ uur boven het vuur.
Schep het vet dat bovendrijft af, roer en proef en doe er zo nodig een beetje zout en peper bij. Haal de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit de pan en serveer de kip met een salade of wat cannellini-bonen en flink wat Chianti.
4 personen
ingrediënten
1 kip van 2 kg, in stukken, of het equivalent aan stukken kip
8 laurierblaadjes
2 takjes verse rozemarijn
3 teentjes knoflook, gepeld (1 geplet, 2 in plakjes gesneden)
½ fles Chianti
bloem
extra vierge olijfolie
6 ansjovisfilets
een handvol groene en zwarte olijven zonder pit
2 blikken van 400 g gepelde tomaten
voorbereiden
Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in een kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en het geplette teentje knoflook erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur, maar liefst een hele nacht marineren.
bereiden
Laat de stukken kip uitlekken - bewaar de marinade - en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Zet een vuurvaste pan op het vuur, giet er als de pan goed heet is een scheut olijfolie in, bak de stukken kip rondom bruin aan en zet ze even opzij.
Zet de pan weer op het vuur en doe de plakjes knoflook erin. Bak de knoflook licht goudbruin en doe de ansjovis, olijven, tomaten (kapot gestoken met een houten lepel) en de stukken kip inclusief marinade erbij. Laat de zaak aan de kook komen, leg het deksel op de pan of dek de pan af met een dubbele laag folie en zet/hang hem 1½ uur boven het vuur.
Schep het vet dat bovendrijft af, roer en proef en doe er zo nodig een beetje zout en peper bij. Haal de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit de pan en serveer de kip met een salade of wat cannellini-bonen en flink wat Chianti.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
- Sander2000
- Berichten: 2727
- Lid geworden op: 06 apr 2012, 15:42
Re: een pan's gerechten.
Nou jongens als ik een eenpans gerecht wil maken dan weet ik waar ik moet kijken
Bedankt !
Bedankt !
Re: een pan's gerechten.
Klinkt allemaal erg lekker ... zal eens gaan zien op een solo-tochtje ...
dank voor het delen ..
dank voor het delen ..
"Dont copy me, by yourself"
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: een pan's gerechten.
Bonenschotel met worstjes,rookworst of servelaat of ander soort worst
Onder: Hoofdgerechten,Vlees — Phonzy @ 11:41 am
4 personen
Ingrediënten:
1 schaal worstjes (6 stuks), 2 el olijfolie, 3 teentjes knoflook, gepeld, 1 pot witte bonen (370 g) uitgelekt, 1 blik rode kidneybonen (400 g) in sillisaus, 1 pot tuinboontjes fijn/uitgelekt of (diepvries, 300 g), 1 blik tomatenblokjes (400 g), 1 el gedroogde oregano
Bereiden:
Worstjes halveren.of in plakjes snijden rook worst of ander worst In vuurpan olie verhitten en worst op matig vuur 5 min. zachtjes bakken, regelmatig keren.
Knoflook door de worst snijden en 1 min. meebakken. Witte bonen, kidneybonen en pot of bevroren tuinbonen door worst scheppen. Tomatenblokjes met vocht en oregano toevoegen.
Geheel in nog geen 10 min. zachtjes gaar stoven, af en toe omscheppen. Stoofpot pittig op smaak brengen met zout en peper of sambal. Lekker met geroosterd bruinbrood.
(kunnen ook zwarte bonen door heen ) vervang eventueel de tuinbonen voor breekbonen men kan natuurlijk ook gedroogde bonen mee nemen en een nacht van te voren laten weken.
eet smakelijk
Onder: Hoofdgerechten,Vlees — Phonzy @ 11:41 am
4 personen
Ingrediënten:
1 schaal worstjes (6 stuks), 2 el olijfolie, 3 teentjes knoflook, gepeld, 1 pot witte bonen (370 g) uitgelekt, 1 blik rode kidneybonen (400 g) in sillisaus, 1 pot tuinboontjes fijn/uitgelekt of (diepvries, 300 g), 1 blik tomatenblokjes (400 g), 1 el gedroogde oregano
Bereiden:
Worstjes halveren.of in plakjes snijden rook worst of ander worst In vuurpan olie verhitten en worst op matig vuur 5 min. zachtjes bakken, regelmatig keren.
Knoflook door de worst snijden en 1 min. meebakken. Witte bonen, kidneybonen en pot of bevroren tuinbonen door worst scheppen. Tomatenblokjes met vocht en oregano toevoegen.
Geheel in nog geen 10 min. zachtjes gaar stoven, af en toe omscheppen. Stoofpot pittig op smaak brengen met zout en peper of sambal. Lekker met geroosterd bruinbrood.
(kunnen ook zwarte bonen door heen ) vervang eventueel de tuinbonen voor breekbonen men kan natuurlijk ook gedroogde bonen mee nemen en een nacht van te voren laten weken.
eet smakelijk
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: een pan's gerechten.
Hele fazant uit de braadpan op boerse wijze
Hoofdgerecht bereidingstijd 31-60 minuten
Ingrediënten
1 fazant panklaar, 100 g ganzenvet, 2 tl zout, 1 tl peper, 2 tl rozemarijn, 2 tl tijm, 100 g bleekselderij in stukjes, 100 g wortel in plakjes, 1 stukje buikspek ca. 100 g, 1 ui gesnipperd, 1 prei in grote stukken gesneden, 3 laurierblaadjes, 4 tenen knoflook geperst, 1 glas gewurtztraminer wijn.
Bereiding
Benodigdheden: 1 braadpan/Duts oven , 1 snijplank, 1 vleesvork, 1 scherp mes, lepel.
Bestrooi de fazant royaal van binnen en buiten met peper, zout, tijm en rozemarijn. Verhit de braadpan en smelt het ganzenvet/of bak en braad boter. Bak vervolgens de fazant rustig mooi bruin. Haal de fazant uit de pan. Bak vervolgens in het braadvocht de ui met de groenten enkele minuten goed aan. Blus af met de wijn. Leg de fazant met het spek (in blokjes gesneden) er bovenop, sluit met de deksel af en zet 50 minuten in de kolen. Bedruip de fazant af en toe met het braadvocht. Haal 10 minuten voor het eind van de braadtijd de deksel van de pan en laat de fazant lekker kleuren. Serveer met de jus de groenten en het stuk spek.
tip neem inplaats van witte wijn appel cidde. En seveer deze ook bij het eten.
Hoofdgerecht bereidingstijd 31-60 minuten
Ingrediënten
1 fazant panklaar, 100 g ganzenvet, 2 tl zout, 1 tl peper, 2 tl rozemarijn, 2 tl tijm, 100 g bleekselderij in stukjes, 100 g wortel in plakjes, 1 stukje buikspek ca. 100 g, 1 ui gesnipperd, 1 prei in grote stukken gesneden, 3 laurierblaadjes, 4 tenen knoflook geperst, 1 glas gewurtztraminer wijn.
Bereiding
Benodigdheden: 1 braadpan/Duts oven , 1 snijplank, 1 vleesvork, 1 scherp mes, lepel.
Bestrooi de fazant royaal van binnen en buiten met peper, zout, tijm en rozemarijn. Verhit de braadpan en smelt het ganzenvet/of bak en braad boter. Bak vervolgens de fazant rustig mooi bruin. Haal de fazant uit de pan. Bak vervolgens in het braadvocht de ui met de groenten enkele minuten goed aan. Blus af met de wijn. Leg de fazant met het spek (in blokjes gesneden) er bovenop, sluit met de deksel af en zet 50 minuten in de kolen. Bedruip de fazant af en toe met het braadvocht. Haal 10 minuten voor het eind van de braadtijd de deksel van de pan en laat de fazant lekker kleuren. Serveer met de jus de groenten en het stuk spek.
tip neem inplaats van witte wijn appel cidde. En seveer deze ook bij het eten.
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
-
- Berichten: 2535
- Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
- Locatie: België sint-niklaas
- Contacteer:
Re: een pan's gerechten.
[quote="Pauroz"]
Voor in de DO:
Honingkip met Citroen en Knoflook
[/quote]
Deze wordt het vanavond in de DO. Ik ben benieuwd maar ziet (leest) er smakelijk uit.
Voor in de DO:
Honingkip met Citroen en Knoflook
[/quote]
Deze wordt het vanavond in de DO. Ik ben benieuwd maar ziet (leest) er smakelijk uit.
Re: een pan's gerechten.
[quote="Teacher"]
Deze wordt het vanavond in de DO. Ik ben benieuwd maar ziet (leest) er smakelijk uit.
[/quote]
Houd me op de hoogte hoe je het vindt Pieter! Ik ga het aankomend weekend in Ouddorp dit potje koken in een poging de pindasoep van Herman te overtroeven.
Deze wordt het vanavond in de DO. Ik ben benieuwd maar ziet (leest) er smakelijk uit.
[/quote]
Houd me op de hoogte hoe je het vindt Pieter! Ik ga het aankomend weekend in Ouddorp dit potje koken in een poging de pindasoep van Herman te overtroeven.
- Een pan's hobby kok
- Berichten: 8625
- Lid geworden op: 30 mar 2011, 11:08
- Locatie: Berkel en rodenrijs
Re: een pan's gerechten.
be my guest
Voor/Door en Met elkaar komen we een heel eind.
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
GR.Herman
http://www.facebook.com/BushcraftLimburg
een pan's gerechten en voedsel-Rookgerechten.
http://forum.bushcraftnederland.nl/http ... 15#p138315
-
- Berichten: 2535
- Lid geworden op: 19 jan 2011, 16:42
- Locatie: België sint-niklaas
- Contacteer:
Re: een pan's gerechten.
[quote="Pauroz"]
Houd me op de hoogte hoe je het vindt Pieter! Ik ga het aankomend weekend in Ouddorp dit potje koken in een poging de pindasoep van Herman te overtroeven.
[/quote]
Het was lekker juist heb ik te weinig kruiden gebruikt waardoor de kip een beetje flets smaakte (in het vervolg peper en zout in het vlees masseren (mss ga ik eens experimenteren met Kippenkruiden). Maar het frisse van de citroen en het zoete van de honing kwamen goed naar voor. De look was ook juist goed. De aardappeltjes smaakten lekker "fris zoet". Zeker voor herhaling vatbaar.
Ik heb wel kolen op het deksel gelegd om voldoende hitte van beide kanten te bekomen. Het heeft 1 uur 30 min opgestaan, zo viel het vlees lekker van het bot.
Het is idd een recept voor 4 personen (morgen de overschot opwarmen)
Kortom het was een lekker fris/zoet gerecht, maar als je van kruiden houd (zoals ik) kan je er mss nog een draai aan geven.
Houd me op de hoogte hoe je het vindt Pieter! Ik ga het aankomend weekend in Ouddorp dit potje koken in een poging de pindasoep van Herman te overtroeven.
[/quote]
Het was lekker juist heb ik te weinig kruiden gebruikt waardoor de kip een beetje flets smaakte (in het vervolg peper en zout in het vlees masseren (mss ga ik eens experimenteren met Kippenkruiden). Maar het frisse van de citroen en het zoete van de honing kwamen goed naar voor. De look was ook juist goed. De aardappeltjes smaakten lekker "fris zoet". Zeker voor herhaling vatbaar.
Ik heb wel kolen op het deksel gelegd om voldoende hitte van beide kanten te bekomen. Het heeft 1 uur 30 min opgestaan, zo viel het vlees lekker van het bot.
Het is idd een recept voor 4 personen (morgen de overschot opwarmen)
Kortom het was een lekker fris/zoet gerecht, maar als je van kruiden houd (zoals ik) kan je er mss nog een draai aan geven.
- jenniskens
- Berichten: 6064
- Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
- Locatie: Venray
- Contacteer:
Re: een pan's gerechten.
[quote="Teacher"]
Het was lekker juist heb ik te weinig kruiden gebruikt waardoor de kip een beetje flets smaakte (in het vervolg peper en zout in het vlees masseren (mss ga ik eens experimenteren met Kippenkruiden). Maar het frisse van de citroen en het zoete van de honing kwamen goed naar voor. De look was ook juist goed. De aardappeltjes smaakten lekker "fris zoet". Zeker voor herhaling vatbaar.
Ik heb wel kolen op het deksel gelegd om voldoende hitte van beide kanten te bekomen. Het heeft 1 uur 30 min opgestaan, zo viel het vlees lekker van het bot.
Het is idd een recept voor 4 personen (morgen de overschot opwarmen)
Kortom het was een lekker fris/zoet gerecht, maar als je van kruiden houd (zoals ik) kan je er mss nog een draai aan geven.
[/quote]
Bla bla bla. ik geloof er niets van.
Gewoon bewijzen Pieter.
Ik weet wel wanneer dat kan.
Het was lekker juist heb ik te weinig kruiden gebruikt waardoor de kip een beetje flets smaakte (in het vervolg peper en zout in het vlees masseren (mss ga ik eens experimenteren met Kippenkruiden). Maar het frisse van de citroen en het zoete van de honing kwamen goed naar voor. De look was ook juist goed. De aardappeltjes smaakten lekker "fris zoet". Zeker voor herhaling vatbaar.
Ik heb wel kolen op het deksel gelegd om voldoende hitte van beide kanten te bekomen. Het heeft 1 uur 30 min opgestaan, zo viel het vlees lekker van het bot.
Het is idd een recept voor 4 personen (morgen de overschot opwarmen)
Kortom het was een lekker fris/zoet gerecht, maar als je van kruiden houd (zoals ik) kan je er mss nog een draai aan geven.
[/quote]
Bla bla bla. ik geloof er niets van.
Gewoon bewijzen Pieter.
Ik weet wel wanneer dat kan.
-
- Berichten: 3217
- Lid geworden op: 21 jan 2013, 22:39
- Contacteer:
Re: een pan's gerechten.
Wat hebben we gegeten in de Vogezen ... oa. Limburg zuurvlees.... iedereen wilde het recept wel hebbem dus dat is doorgemaild
maar waarom niet op het forum zetten
hier is dan 't recept: Limburgs Zurrvlees ala mijn oma
Limburgs zuurvlees recept
Origineel moet je zuurvlees met paardenvlees bereiden maar omdat dat niet overal even makkelijk te verkrijgen is hier de variant met rundepoulet, sukadelapjes of runderlappen.
Je hebt nodig...
600 gram tot 1 kilo vlees (runderpoulet)
4dl water en evenveel witte (wijn)azijn
3 dikke uien
4 tot 6 kruidnagels
5 laurierblaadjes
zwarte peper korrels
peper en zout
nootmuskaat
boter
2 flinke lepels appelstroop (rinse)
2 plakken ontbijtkoek
2 eetlepels bruine basterdsuiker
evt. 1 eetlepel maizena om de saus te binden als die niet dik genoeg zou zijn, ik persoonlijk voeg dan liever nog wat ontbijtkoek toe om te binden.
Voorbereiding (1 dag van te voren)...
snij het vlees in grove stukken en bestrooi het met zout en peper uit de pepermolen en wat nootmuskaat
snij 1 ui in grove ringen
meng in een grote kom of pan de (wijn)azijn met water en voeg de gesneden ui, de laurierblaadjes, de kruidnagels toe.
Schep dan het vlees erdoor en laat het vlees trekken in de marinade voor minimaal 24 uur.
Zet de kom in de koelkast. Zorg ervoor dat het vlees net onder de marinade staat.
De dag erna...
snij de overige 2 uien in grove ringen
haal het vlees uit de marina en dep het droog
doe boter in een pan en en bak het vlees en de uien tezamen aan (uien goedgeel bakken)
als het allemaal een lekker kleurtje heeft de ontbijtkoek verkruimelen, twee flinke eetlepels stroop en de helft van het marinade-vocht toevoegen.
Laat het geheel nu op een laag vuurtje 2½ tot 3 uur door pruttelen (stoven) tot het vlees gaar is. Gedurende het stoven regelmatig alles doorroeren. Na ongeveer 1 uur is de ontbijtkoek opgelost, dan even proeven of de smaak goed is anders nog wat ontbijtkoek en appel stroop toevoegen, ook de bruine basterd suiker toevoegen. Als de massa te dik wordt kun je wat water toevoegen. Als het vlees bijna uit elkaar valt is het zuurvlees klaar.
ps. is de saus niet dik genoeg dan binden met wat maizena of met wat extra ontbijtkoek
op smaak maken met evt. peper en zout – en wat extra marinade-vocht.
haal de laurierblaadjes en de kruidnagels eruit (of zeg even tegen de gasten dat die er nog in zitten) en smullen maar....
dit alles is huiswerk... of je moet tijd genoeg hebben :)
maar je kunt dit prima in een bakje of zip-lock zakje mee nemen, evt. diepgevroren en onderweg snel opwarmen.
maar waarom niet op het forum zetten
hier is dan 't recept: Limburgs Zurrvlees ala mijn oma
Limburgs zuurvlees recept
Origineel moet je zuurvlees met paardenvlees bereiden maar omdat dat niet overal even makkelijk te verkrijgen is hier de variant met rundepoulet, sukadelapjes of runderlappen.
Je hebt nodig...
600 gram tot 1 kilo vlees (runderpoulet)
4dl water en evenveel witte (wijn)azijn
3 dikke uien
4 tot 6 kruidnagels
5 laurierblaadjes
zwarte peper korrels
peper en zout
nootmuskaat
boter
2 flinke lepels appelstroop (rinse)
2 plakken ontbijtkoek
2 eetlepels bruine basterdsuiker
evt. 1 eetlepel maizena om de saus te binden als die niet dik genoeg zou zijn, ik persoonlijk voeg dan liever nog wat ontbijtkoek toe om te binden.
Voorbereiding (1 dag van te voren)...
snij het vlees in grove stukken en bestrooi het met zout en peper uit de pepermolen en wat nootmuskaat
snij 1 ui in grove ringen
meng in een grote kom of pan de (wijn)azijn met water en voeg de gesneden ui, de laurierblaadjes, de kruidnagels toe.
Schep dan het vlees erdoor en laat het vlees trekken in de marinade voor minimaal 24 uur.
Zet de kom in de koelkast. Zorg ervoor dat het vlees net onder de marinade staat.
De dag erna...
snij de overige 2 uien in grove ringen
haal het vlees uit de marina en dep het droog
doe boter in een pan en en bak het vlees en de uien tezamen aan (uien goedgeel bakken)
als het allemaal een lekker kleurtje heeft de ontbijtkoek verkruimelen, twee flinke eetlepels stroop en de helft van het marinade-vocht toevoegen.
Laat het geheel nu op een laag vuurtje 2½ tot 3 uur door pruttelen (stoven) tot het vlees gaar is. Gedurende het stoven regelmatig alles doorroeren. Na ongeveer 1 uur is de ontbijtkoek opgelost, dan even proeven of de smaak goed is anders nog wat ontbijtkoek en appel stroop toevoegen, ook de bruine basterd suiker toevoegen. Als de massa te dik wordt kun je wat water toevoegen. Als het vlees bijna uit elkaar valt is het zuurvlees klaar.
ps. is de saus niet dik genoeg dan binden met wat maizena of met wat extra ontbijtkoek
op smaak maken met evt. peper en zout – en wat extra marinade-vocht.
haal de laurierblaadjes en de kruidnagels eruit (of zeg even tegen de gasten dat die er nog in zitten) en smullen maar....
dit alles is huiswerk... of je moet tijd genoeg hebben :)
maar je kunt dit prima in een bakje of zip-lock zakje mee nemen, evt. diepgevroren en onderweg snel opwarmen.