Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Water zuiveren, eetbare planten en ander voedsel uit de natuur of eigen gemaakt voedsel. Bereiden van gevangen voedsel.
Beukenoot
Berichten: 15
Lid geworden op: 19 mei 2013, 22:29

Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor Beukenoot » 07 aug 2013, 11:40

Om brood op een stok te kunnen doen... ben ik op zoek naar een goed recept voor deeg...

De eis die ik er aan stel is dat het 'droog' vervoerbaar moet zijn... en dan alleen water erbij... kneden en klaar...

Nu had ik laatst een fijn recept gevonden op het wereld wijde web... alleen heeft mijn bookmark het niet overleefd... iets met melkpoeder... suiker... gist en meel...

Wie o wie heeft er een fijn (beproefd!) recept wat in de rugzak mee kan?



Gebruikersavatar
jenniskens
Berichten: 6010
Lid geworden op: 09 apr 2010, 18:45
Locatie: Venray
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor jenniskens » 07 aug 2013, 12:00

waarom geen kant en klaar meel mix?
Die kan je zo bij de super halen.


Afbeelding      
See you in the bush, Gebert

Gebruikersavatar
Rien
Berichten: 598
Lid geworden op: 15 apr 2011, 12:02
Locatie: Brugge - België

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor Rien » 07 aug 2013, 12:05

zeer simpel:

- zelfrijzende bloem
- melkpoeder

in een ziplock zakje doen en ter plaatse water bijvoegen en kneden in het zakje.
zo blijven je handen proper.

wil je bruin brood neem dan meergranenmeel (of andere) ipv zelfrijzende bloem en doe er bakpoeder bij (gemakkelijker mee te werken dan gist).

je kunt er ook altijd rozijnen, noten, vruchten, kruiden, ... aan toevoegen.


smakelijk


nature will provide our need, but not our greed

Gebruikersavatar
janvanloon
Berichten: 3258
Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor janvanloon » 07 aug 2013, 12:06

zelfrijzend bakmeel  ;D geen geklooi met gist

anders bij de bloem een beetje bicarbonaat zout ivp het gist


Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart

bushcraftexperience.be

Gebruikersavatar
obiwanjacobi
Berichten: 1529
Lid geworden op: 03 dec 2009, 07:35
Locatie: Mijdrecht
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor obiwanjacobi » 08 aug 2013, 13:09

Tja, idd niet zo moeilijk. Vergeet een klein snufje zout niet, dat geeft het toch een beetje meer smaak.

Ik voeg zelf soms ook Brinta en/of eipoeder toe - naast vruchten uit de omgeving (vlier laats geprobeerd) of gewoon lekker krenten zelf meenemen - ook handig voor de pannekoeken.

Je kan inweze elk kant en klaar product kopen waar melk of water in moet. Indien er melk bij moet doe je gewoon wat melkpoeder erbij (en goed mengen) voordat je er water bij doet. Melkpoeder is gewoon bij AH te krijgen. Denk er ook aan dat je eerst de vruchten in je mix doet voordat je water toevoegt. Vruchten hebben ook vocht en anders kan het te nat worden...

[2c]


Grtx,
Marc | Blog

Save a tree, eat a beaver!
All the gear but no idea!

elkliko
Berichten: 44
Lid geworden op: 09 mei 2012, 08:38
Locatie: Luttelgeest
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor elkliko » 11 aug 2013, 22:46

Traditionele Bannock

Ingrediënten:
- 250 ml water
- 500 gr (biologische) bloem
- olie (niet nodig als je het op een spies klaarmaakt)
- zout (niet nodig maar wel lekker als het voorhanden is)

of het wat luxere gerezen Bannock

Ingrediënten:
- 250 ml water
- 500 gr (biologische) bloem
- zakje gist in poeder (7 gram)
- olie (niet nodig als je het op een spies klaarmaakt)
- zout (niet nodig maar wel lekker als het voorhanden is)

Dit kun je in een pannetje, aan de spies of op een steen klaar maken.
Goed kneden en vervolgens even laten rusten (30 minuutjes).
Maak de bannock niet te dik anders wordt het niet goed gaar van binnen.



Gebruikersavatar
madman73
Berichten: 2104
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor madman73 » 22 mei 2014, 14:51

Gooi het topic weer eens open!
Dit recept had ik uit een oud boek eat ergens op YouTube werd getoond. Erg lekker!!
Afbeelding


Hoeveelheid is voor 1 portie. Ik bewaar het ook in ziplock zakje. Water en vet erbij en kneden. Lekker droog houden. Bakken en vingers erbij aflikken.



oud deelnemer 4
Berichten: 3211
Lid geworden op: 21 jan 2013, 22:39
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor oud deelnemer 4 » 22 mei 2014, 17:13

Inderdfaad alle drooge spul in 'n zip-lock zakje en de rugzak in.

voordeel van zelfrijzend bakmeel is dat het rijst boven het vuur, het kan dus meteen op 'n stok, plank, dutchoven en boven het vuur.
als je zlef gaat prutsen met gist dan moet het eerst rijzen, kneden, weer effe rijzen, niet zo handig als je honger hebt  ;D



Gebruikersavatar
janvanloon
Berichten: 3258
Lid geworden op: 20 feb 2012, 22:09

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor janvanloon » 22 mei 2014, 17:22

wat rozijnen, suiker en kaneel erbij  ;D
of met chocolade stukjes erin... je kunt dan met beide vanillesuiker gebruiken.


Quote: "In the school of the woods, there is no graduation day. " Horace Kephart

bushcraftexperience.be

Gebruikersavatar
Wälderer
Berichten: 416
Lid geworden op: 29 jan 2013, 18:56
Locatie: België

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor Wälderer » 22 mei 2014, 17:48

ik zie regelmatig recepten passeren met melkpoeder in. Zijn er mensen met ervaring met sojamelkpoeder? Ben nog niet zo lang lactose intolerant en heb geen ervaring met de poeder. Zou me wel wat schelen in gewicht ipv brikken sojamelk of lactosevrije melk mee te moeten nemen


Take less, do more.

Gebruikersavatar
hvm
Berichten: 874
Lid geworden op: 04 dec 2009, 15:42
Locatie: Utrecht

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor hvm » 22 mei 2014, 18:55

Melk in brood is volgens mij helemaal niet nodig en hoef je dus ook niet te vervangen. Meel, water en een rijsmiddel zijn als enige belangrijk.

Het recept van Hartog volkorenbrood dat erg populair is in Amsterdam:

500g volkorenmeel
400ml water
20g gist
10g zout

Een bekend recept van no-knead-bread, met deeg dat je niet hoeft te kneden:

430 grams of flour
345 grams of water
8 grams of salt
1 gram of yeast

Het officiële Napolitaanse pizzadeeg:

1,8 kg meel
1 liter water
50g zout
3g gist

En zo zijn er heel veel recepten zonder melk, of olie.



hannie
Berichten: 135
Lid geworden op: 08 sep 2013, 21:39

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor hannie » 22 mei 2014, 20:54

[quote="miniman_78"]
ik zie regelmatig recepten passeren met melkpoeder in. Zijn er mensen met ervaring met sojamelkpoeder? Ben nog niet zo lang lactose intolerant en heb geen ervaring met de poeder. Zou me wel wat schelen in gewicht ipv brikken sojamelk of lactosevrije melk mee te moeten nemen
[/quote]

Miniman,

Als je aan soja poedermelk kan komen is dat eigenlijk het zelfde te gebruiken als ( koemelk )poeder. Een van de meiden gebruikt geen lactose en die heeft haar eigen voorraadje sojamelkpoeder.

Melk is geen "verplicht" ingrediënt in Bannook, maar wel lekker er in.

Als je meer melkpoeder nodig hebt dan de Elk uit de supermarkt kan je in de toko NIDO volle melkpoeder krijgen. 450 gram,900 gram en nog grotere blikken.

Thuis uitproberen wat je het beste bevalt.



Gebruikersavatar
Sander2000
Berichten: 2711
Lid geworden op: 06 apr 2012, 15:42
Locatie: Zuid Holland
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor Sander2000 » 22 mei 2014, 21:01

Een eitje erin is ook lekker ! Voor dit weekend heb ik ook wat hagelslag in de zak gedaan, zal vast niet vied worden. Verder rozijnen en veel vruchten en bessen zijn ook geschikt. Suiker is eigg ook niet echt nodig maar maakt het wel een stuk lekkerder. Ikzelf weeg het eigenlijk nooit maar gooi er een beetje bij wat mij qua hoeveelheid wel goed lijkt. Eigenlijk nog nooit gehad dat het niet te eten is.



Gebruikersavatar
hvm
Berichten: 874
Lid geworden op: 04 dec 2009, 15:42
Locatie: Utrecht

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor hvm » 22 mei 2014, 22:49

Over eitjes gesproken:

Verse pasta
  • 100g meel
  • 1 ei

Mengen, 10 min kneden, even laten rusten, dun uitrollen of sliertjes van maken. Kookt razendsnel en heeft minder water nodig dan droge pasta.
Kan ook gevuld met b.v. stukjes pittige worst of  kaas met verse kruiden, hoeft dan eigenlijk niet veel meer bij.

Ook van deeg dus, als alternatief voor kampvuurbrood. Toegegeven: beetje off-topic  :-[



Gebruikersavatar
madman73
Berichten: 2104
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Berichtdoor madman73 » 23 mei 2014, 09:59

[quote="hvm"]
Over eitjes gesproken:

Verse pasta
  • 100g meel
  • 1 ei

Mengen, 10 min kneden, even laten rusten, dun uitrollen of sliertjes van maken. Kookt razendsnel en heeft minder water nodig dan droge pasta.
Kan ook gevuld met b.v. stukjes pittige worst of  kaas met verse kruiden, hoeft dan eigenlijk niet veel meer bij.

Ook van deeg dus, als alternatief voor kampvuurbrood. Toegegeven: beetje off-topic  :-[
[/quote]

Inderdaad. Alleen eventjes laten rusten? Ik doe altijd (thuis) 1 uur in folie gewikkeld in de koelkast. Koken duurt inderdaad maar paar minuutjes.




Terug naar “Eten en Drinken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten