Pagina 1 van 2

Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 07 aug 2013, 11:40
door Beukenoot
Om brood op een stok te kunnen doen... ben ik op zoek naar een goed recept voor deeg...

De eis die ik er aan stel is dat het 'droog' vervoerbaar moet zijn... en dan alleen water erbij... kneden en klaar...

Nu had ik laatst een fijn recept gevonden op het wereld wijde web... alleen heeft mijn bookmark het niet overleefd... iets met melkpoeder... suiker... gist en meel...

Wie o wie heeft er een fijn (beproefd!) recept wat in de rugzak mee kan?

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 07 aug 2013, 12:00
door jenniskens
waarom geen kant en klaar meel mix?
Die kan je zo bij de super halen.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 07 aug 2013, 12:05
door Rien
zeer simpel:

- zelfrijzende bloem
- melkpoeder

in een ziplock zakje doen en ter plaatse water bijvoegen en kneden in het zakje.
zo blijven je handen proper.

wil je bruin brood neem dan meergranenmeel (of andere) ipv zelfrijzende bloem en doe er bakpoeder bij (gemakkelijker mee te werken dan gist).

je kunt er ook altijd rozijnen, noten, vruchten, kruiden, ... aan toevoegen.


smakelijk

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 07 aug 2013, 12:06
door janvanloon
zelfrijzend bakmeel  ;D geen geklooi met gist

anders bij de bloem een beetje bicarbonaat zout ivp het gist

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 08 aug 2013, 13:09
door obiwanjacobi
Tja, idd niet zo moeilijk. Vergeet een klein snufje zout niet, dat geeft het toch een beetje meer smaak.

Ik voeg zelf soms ook Brinta en/of eipoeder toe - naast vruchten uit de omgeving (vlier laats geprobeerd) of gewoon lekker krenten zelf meenemen - ook handig voor de pannekoeken.

Je kan inweze elk kant en klaar product kopen waar melk of water in moet. Indien er melk bij moet doe je gewoon wat melkpoeder erbij (en goed mengen) voordat je er water bij doet. Melkpoeder is gewoon bij AH te krijgen. Denk er ook aan dat je eerst de vruchten in je mix doet voordat je water toevoegt. Vruchten hebben ook vocht en anders kan het te nat worden...

[2c]

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 11 aug 2013, 22:46
door elkliko
Traditionele Bannock

Ingrediënten:
- 250 ml water
- 500 gr (biologische) bloem
- olie (niet nodig als je het op een spies klaarmaakt)
- zout (niet nodig maar wel lekker als het voorhanden is)

of het wat luxere gerezen Bannock

Ingrediënten:
- 250 ml water
- 500 gr (biologische) bloem
- zakje gist in poeder (7 gram)
- olie (niet nodig als je het op een spies klaarmaakt)
- zout (niet nodig maar wel lekker als het voorhanden is)

Dit kun je in een pannetje, aan de spies of op een steen klaar maken.
Goed kneden en vervolgens even laten rusten (30 minuutjes).
Maak de bannock niet te dik anders wordt het niet goed gaar van binnen.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 14:51
door madman73
Gooi het topic weer eens open!
Dit recept had ik uit een oud boek eat ergens op YouTube werd getoond. Erg lekker!!
Afbeelding


Hoeveelheid is voor 1 portie. Ik bewaar het ook in ziplock zakje. Water en vet erbij en kneden. Lekker droog houden. Bakken en vingers erbij aflikken.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 17:13
door oud deelnemer 4
Inderdfaad alle drooge spul in 'n zip-lock zakje en de rugzak in.

voordeel van zelfrijzend bakmeel is dat het rijst boven het vuur, het kan dus meteen op 'n stok, plank, dutchoven en boven het vuur.
als je zlef gaat prutsen met gist dan moet het eerst rijzen, kneden, weer effe rijzen, niet zo handig als je honger hebt  ;D

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 17:22
door janvanloon
wat rozijnen, suiker en kaneel erbij  ;D
of met chocolade stukjes erin... je kunt dan met beide vanillesuiker gebruiken.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 17:48
door Wälderer
ik zie regelmatig recepten passeren met melkpoeder in. Zijn er mensen met ervaring met sojamelkpoeder? Ben nog niet zo lang lactose intolerant en heb geen ervaring met de poeder. Zou me wel wat schelen in gewicht ipv brikken sojamelk of lactosevrije melk mee te moeten nemen

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 18:55
door hvm
Melk in brood is volgens mij helemaal niet nodig en hoef je dus ook niet te vervangen. Meel, water en een rijsmiddel zijn als enige belangrijk.

Het recept van Hartog volkorenbrood dat erg populair is in Amsterdam:

500g volkorenmeel
400ml water
20g gist
10g zout

Een bekend recept van no-knead-bread, met deeg dat je niet hoeft te kneden:

430 grams of flour
345 grams of water
8 grams of salt
1 gram of yeast

Het officiële Napolitaanse pizzadeeg:

1,8 kg meel
1 liter water
50g zout
3g gist

En zo zijn er heel veel recepten zonder melk, of olie.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 20:54
door hannie
[quote="miniman_78"]
ik zie regelmatig recepten passeren met melkpoeder in. Zijn er mensen met ervaring met sojamelkpoeder? Ben nog niet zo lang lactose intolerant en heb geen ervaring met de poeder. Zou me wel wat schelen in gewicht ipv brikken sojamelk of lactosevrije melk mee te moeten nemen
[/quote]

Miniman,

Als je aan soja poedermelk kan komen is dat eigenlijk het zelfde te gebruiken als ( koemelk )poeder. Een van de meiden gebruikt geen lactose en die heeft haar eigen voorraadje sojamelkpoeder.

Melk is geen "verplicht" ingrediënt in Bannook, maar wel lekker er in.

Als je meer melkpoeder nodig hebt dan de Elk uit de supermarkt kan je in de toko NIDO volle melkpoeder krijgen. 450 gram,900 gram en nog grotere blikken.

Thuis uitproberen wat je het beste bevalt.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 21:01
door Sander2000
Een eitje erin is ook lekker ! Voor dit weekend heb ik ook wat hagelslag in de zak gedaan, zal vast niet vied worden. Verder rozijnen en veel vruchten en bessen zijn ook geschikt. Suiker is eigg ook niet echt nodig maar maakt het wel een stuk lekkerder. Ikzelf weeg het eigenlijk nooit maar gooi er een beetje bij wat mij qua hoeveelheid wel goed lijkt. Eigenlijk nog nooit gehad dat het niet te eten is.

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 22 mei 2014, 22:49
door hvm
Over eitjes gesproken:

Verse pasta
  • 100g meel
  • 1 ei

Mengen, 10 min kneden, even laten rusten, dun uitrollen of sliertjes van maken. Kookt razendsnel en heeft minder water nodig dan droge pasta.
Kan ook gevuld met b.v. stukjes pittige worst of  kaas met verse kruiden, hoeft dan eigenlijk niet veel meer bij.

Ook van deeg dus, als alternatief voor kampvuurbrood. Toegegeven: beetje off-topic  :-[

Re: Recepten voor draagbaar (brood) deeg

Geplaatst: 23 mei 2014, 09:59
door madman73
[quote="hvm"]
Over eitjes gesproken:

Verse pasta
  • 100g meel
  • 1 ei

Mengen, 10 min kneden, even laten rusten, dun uitrollen of sliertjes van maken. Kookt razendsnel en heeft minder water nodig dan droge pasta.
Kan ook gevuld met b.v. stukjes pittige worst of  kaas met verse kruiden, hoeft dan eigenlijk niet veel meer bij.

Ook van deeg dus, als alternatief voor kampvuurbrood. Toegegeven: beetje off-topic  :-[
[/quote]

Inderdaad. Alleen eventjes laten rusten? Ik doe altijd (thuis) 1 uur in folie gewikkeld in de koelkast. Koken duurt inderdaad maar paar minuutjes.