Giftig hout? (voedsel roken)

Water zuiveren, eetbare planten en ander voedsel uit de natuur of eigen gemaakt voedsel. Bereiden van gevangen voedsel.
Gebruikersavatar
LoosAlarm
Berichten: 21
Lid geworden op: 22 mar 2016, 14:42

Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor LoosAlarm » 23 mar 2016, 01:41

Hoi allemaal

Ik las in het boek Survive! van Les Stroud, dat je bij het roken van vlees (of ander voedsel) ervoor moet waken dat je geen giftig hout gebruikt.

Nu vroeg ik mij af of iemand een lijstje heeft of kan produceren met welke houtsoorten giftig zijn?

Gr LoosAlarm



Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 160
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Mosseltje » 23 mar 2016, 09:34

Hier weet ik veel vanaf.

Wil je heel veilig zitten gebruik dan alleen hout waarvan je de vruchten kunt eten.
Bijvoorbeeld: Appel, peer, beuk, eik, tamme kastanje, esdoorn, berk, notenbomen, etc

Discutabel zijn de dennen. Dit is harshoudend hout en theoretisch heb je dan kans op petroleumhoudende rookwolken.
Echter in Scandinavië wordt veel dennenhout gebruikt om vis en worst te roken.
Eén van mijn meest favoriete maaltijd is eclades des moules. (Mosselen onder een bedje van brandende dennennaalden)

Het is sowieso beter om gedroogd hout te gebruiken om te roken.
Vershout "rookt" wel meer maar dit is voornamelijk waterdamp.
Je wilt juist droge rook voor het beste rook resultaat.

Wellicht een opendeur intrappend maar gebruik nooit behandeld hout. (Geschilderd of geimpregneerd hout)



Gebruikersavatar
madman73
Berichten: 2104
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor madman73 » 23 mar 2016, 11:06

Vandaar je naam petit moule :P



Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 160
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Mosseltje » 23 mar 2016, 11:11

Wie houdt nou niet van kleine mosseltjes? :-X



;D



Gebruikersavatar
Roel
Berichten: 2004
Lid geworden op: 10 apr 2010, 19:58

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Roel » 23 mar 2016, 11:31

Ik zou iets als taxus of gouden regen ook maar niet proberen. Eigenlijk neem je even je boekje met giftige planten er bij en je weet genoeg.



Gebruikersavatar
LoosAlarm
Berichten: 21
Lid geworden op: 22 mar 2016, 14:42

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor LoosAlarm » 23 mar 2016, 23:29

Mosseltje schreef:Hier weet ik veel vanaf.

Wil je heel veilig zitten gebruik dan alleen hout waarvan je de vruchten kunt eten.
Bijvoorbeeld: Appel, peer, beuk, eik, tamme kastanje, esdoorn, berk, notenbomen, etc

Discutabel zijn de dennen. Dit is harshoudend hout en theoretisch heb je dan kans op petroleumhoudende rookwolken.
Echter in Scandinavië wordt veel dennenhout gebruikt om vis en worst te roken.
Eén van mijn meest favoriete maaltijd is eclades des moules. (Mosselen onder een bedje van brandende dennennaalden)

Het is sowieso beter om gedroogd hout te gebruiken om te roken.
Vershout "rookt" wel meer maar dit is voornamelijk waterdamp.
Je wilt juist droge rook voor het beste rook resultaat.

Wellicht een opendeur intrappend maar gebruik nooit behandeld hout. (Geschilderd of geimpregneerd hout)


Wauw, dank voor je uitgebreide antwoord, daar kan ik wat mee!



Gebruikersavatar
Salmo Trutta
Berichten: 347
Lid geworden op: 24 jun 2014, 19:45
Locatie: Ugchelen
Contacteer:

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Salmo Trutta » 24 mar 2016, 13:19

Ik werd getrieerd door je vraag en kwam tijdens het speuren een uitputtende lijst tegen op deze site.... http://www.de-houtdraaier.nl/gezondheid.htm

Is weliswaar vanuit een hout bewerkers perspectief gemaakt, maar zeker interessant volgens mij. Eigenlijk best een heel lange lijst van houtsoorten die op een of andere manier 'giftig' zijn.

Ik weet alleen niet of je nu zomaar één op één kunt zeggen dat ze door deze vorm van giftig zijn ook automatisch giftig zijn als ze gebruikt worden voor het roken van dingen. Misschien maar aan de zekere kant blijven...


Afbeelding

Sieger

Gebruikersavatar
madman73
Berichten: 2104
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor madman73 » 24 mar 2016, 19:00

Het gaat bij de houtdraaier echt om het inademen van houtstof. Dat is echt wat anders dat het consumeren van boven houtrook bereid voedsel. Er kan best een overeenkomt in zitten, maar het is niet te vergelijken.



Gebruikersavatar
Salmo Trutta
Berichten: 347
Lid geworden op: 24 jun 2014, 19:45
Locatie: Ugchelen
Contacteer:

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Salmo Trutta » 24 mar 2016, 19:17

Mmmmmm... niet helemaal volgens mij.... Er wordt ook melding gemaakt van de plek waar de 'giftigheid' te merken is. In de tabel wordt gesproken over Plaats: H = Huid, O = Ogen, A = Ademhalingsorganen, Ha = Hartklachten.


Afbeelding

Sieger

Gebruikersavatar
madman73
Berichten: 2104
Lid geworden op: 06 mar 2014, 23:01
Locatie: Delfzijl
Contacteer:

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor madman73 » 24 mar 2016, 19:18

Ok, te snel gelezen. Maar mijn standpunt veranderd hierdoor niet.



Roely
Berichten: 1130
Lid geworden op: 26 aug 2012, 12:40

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Roely » 25 feb 2019, 15:16

Mosseltje keurig beantwoord.
De vraag was ook niet handig.. Een vraag over de juiste gewenste houtsoorten was veel simpeler te beantwoorden geweest.. Zoals jij inderdaad gedaan hebt.



Gebruikersavatar
Mosseltje
Berichten: 160
Lid geworden op: 08 mar 2016, 09:10
Locatie: Brabant

Re: Giftig hout? (voedsel roken)

Berichtdoor Mosseltje » 05 mar 2019, 11:11

^-^

Ik heb bijna wekelijks de roker aan staan en heb er veel research naar gedaan.

Ondertussen is zo beetje alles gerookt in huis.
Rook zout
Gerookte peperbolletjes in de pepermolen
Licht gerookte ovenfriet = een echte aanrader
rook boter en olie
Kruidenmengsels
Knoflook
ui
etc
etc




Terug naar “Eten en Drinken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten