Er is een nieuwe afdeling op het forum aan gemaakt.
Het gaat hier om de "Best buy guide"

Naar de Best buy guide !

Dank, het mod team.

Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Water zuiveren, eetbare planten en ander voedsel uit de natuur of eigen gemaakt voedsel. Bereiden van gevangen voedsel.
Gebruikersavatar
Hooger
Berichten: 103
Lid geworden op: 14 jul 2014, 20:21
Locatie: Drenthe

Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor Hooger » 05 mei 2018, 23:03

Hallo Lui,

Over filters kun je tonnen aan informatie vinden, geen probleem. De meeste filters hebben echter moeite met chemicaliën. In Nederland is dat wel een dingetje als je niet bushcraft tot het nieuwe roken wilt maken. Hen ene water is natuurlijk het andere water niet. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken als je een waterbron kiest.

Ik ben beroepshalve met water bezig en wordt dus verondersteld er iets van te weten. Mijn conclusie tot dusver was steeds beter maak uit de kraan blijven drinken als het om je gezondheid gaat. Nu was dat ook makkelijk want ik was altijd in de gelegenheid om voldoende water mee te nemen of een kraan te vinden. Afgelopen week heb ik echter meerdere dagen wild gekampeerd en mij alleen verplaatst buiten de paden en was ik dus wel aangewezen op waterbronnen in veld en bos. Om toch zoveel mogelijk problemen te vermeiden heb ik wel een Sawyer mini gebruikt.

Nederlands oppervlakte water zit vol met restanten landbouwgif, restanten (kunst)mest Ook allerlei troep wordt bij hevige regen vanuit onze rioolstelsel ongezuiverd op het oppervlakte water geloosd . Ook rioolwaterzuiveringen maken het water niet 100% schoon waardoor medicijnresten, zware metalen en nog veel meer constant worden aangevoerd. Verder bevat bevat regen nagenoeg alle stoffen die als luchtverontreiniging voorkomen. Om de ellende compleet te maken kan verontreiniging bijvoorbeeld van (illegale)stortplaatsen ook via het grondwater in het water geraken.

Al deze chemie wordt in principe door een Sawyer niet tegen gehouden. Ik heb toch de stap gewaagd maar toch besloten een beetje te letten op de gezondheid. De keuze van een waterbron met zo min mogelijk troep de meest logische aanpak voor naar het filter te grijpen. Wat er niet in zit hoeft er ook niet weer uit. Op grond het lijstje bronnen die ik hiervoor gaf vallen voor mij veel bronnen af. Alle water dat via via in open verbinding staat met zee, met uitzondering van bovenloopjes in natuurgebieden, vallen dus in een klap af. Zo ben ik de problemen van Landbouw en Stad voor een deel kwijt (uitzondering wat zich door de lucht heeft verplaatst). Blijven dus allen afgesloten plasjes in natuurgebieden of bovenloopjes van stroompjes over. Hierbij ben ik wel Allert of het niet om natuur gaat die een paar jaar geleden nog landbouwgrond was. Het duurt namelijk lang voordat allen landbouwgif en mest is uitgespoeld. Ook let ik er op dat het water niet makkelijk bereikbaar is met een auto. Dumpingen van afval vormen dan een reëel risico. Historische vuilstort locaties kun je vinden op de websites van de provincies meestal onder “bodem informatie” De invloed van neergeslagen luchtverontreiniging voor kom je nooit.

Nog een laatste opmerking over het effect van een goed filter. Het is bekend dat veel verontreinigingen worden gebonden aan de zevende deeltjes in het water als je die er uit weet te filteren verminder je ook de verontreiniging die je uiteindelijk binnen krijgt. Een Sawyer is dan ook vanuit chemie een veel beter optie dan een bijvoorbeeld een millbankfilter.

Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan.

Groet,

GerardGebruikersavatar
Jennekes
Berichten: 125
Lid geworden op: 13 okt 2013, 21:23
Locatie: Krimpenerwaard
Contacteer:

Re: Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor Jennekes » 06 mei 2018, 08:37

Het zoeken naar drinkbaar water vind ik in Nederland toch altijd wel wat problematischer dan in het buitenland. Ik houd me meestal aan plassen en bronnen in natuurgebieden en regenwater. En dan natuurlijk filteren met mijn sawyer in combinatie met een koolfilter. Aangezien ik toch de grootste tijd van mijn leven water uit de kraan drink, houd ik me niet bezig met eventuele zware metalen en chemische verontreinigingen voor die ene keer dat ik in de natuur vertoef.
Op Eiland aan de Veen verzamelen we regenwater en die moet dan gefilterd worden met een koolfilter icm een uv-lamp. Ook daarin zie ik geen direct probleem. In Zweden, en ook uit bronnetjes in de Ardennen, tap ik gewoon water zonder te filteren. Nog nooit ziek van geworden en ik denk dat ik gewoon een respectabele leeftijd ga bereiken waarbij ik terug kan blikken op vele jaren plezier in de natuur. ^-^


http://www.voetsporen.nl, indrukken van een wandelaar
http://www.natuursporen.nl, een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart

Gebruikersavatar
Martin Outdoors
Berichten: 1743
Lid geworden op: 03 apr 2014, 18:26
Locatie: Waar ik vanavond slaap.

Re: Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor Martin Outdoors » 06 mei 2018, 09:27

Ik haal water uit een gegraven gat naast een sloot , uit beekjes die niet langs akkers stromen ,plassen die zijn ontstaan door de regen, uit vennetjes waaronder zelfs turf water die bruine thee zooi. Met een sawyer gaat het allemaal prima vind ik .

En sinds kort heb ik een katadyn flesje erbij waar je water in doet en direct door het filtertje kan drinken.

Koken vind ik dan niet nodig als het water door 1 van de filters is geweest.

Kortom ik haal overal water uit maar hou rekening met chemische vervuiling door industrie, boeren en bewoond gebied, die bronnen zal ik proberen te vermijden .

En een millbank gebruik ik meestal als pre filter voor de sawyer als het water erg vervuild is met zweeftroep. Anders kook ik het water na de millbank filtering .

Dank voor de tip over die historische vuilnisstortplaatsen. Ik ga even kijken . Groet !Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 958
Lid geworden op: 14 jul 2015, 16:34

Re: Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor Tim » 09 mei 2018, 21:16

Hey,

Als het kan gebruik ik mn verstand, rekening houdend met wat hierboven geschreven is. Sawyer+ak filter.

Maar maak je niet te druk. Die paar chemicalien zijn peanuts als je bv vlees eet of niet biologisch plantaardig. En ook al doe je dat ben je niet vrij.

In ons eten zit tegenwoordig veel meer troep dan in die ene 'foute' plas of sloot.

Eigenlijk schrijft Hooger het al, de zuiveringen krijgen het ook niet schoon. Waar komt dat dan vandaan? Juist, uit je eigen uitlaat.

TimGebruikersavatar
Hooger
Berichten: 103
Lid geworden op: 14 jul 2014, 20:21
Locatie: Drenthe

Re: Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor Hooger » 09 mei 2018, 22:08

@Tim,
Ik zie je punt, gezond verstand dus. Daar zijn we nog altijd het verst mee gekomen.

wat bedoel je trouwens met een "ak filter" schakel je nog iets speciaals voor of na?

@Martin,
Hier de link naar de landelijke site waar alle gemeenten en provincies hun informatie over verdachte en verontreinigde locaties publiceren.
http://www.bodemloket.nl/kaart#Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 958
Lid geworden op: 14 jul 2015, 16:34

Re: Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor Tim » 11 mei 2018, 20:55

Hooger,

Aktief Kool. Ik heb die van platypus na se sawyer.

Groet,
Tim
Gebruikersavatar
ger010
Berichten: 1903
Lid geworden op: 03 dec 2009, 12:25
Locatie: Hoogvliet
Contacteer:

Re: Hoe kiezen jullie je drinkwaterbron in Nederland

Berichtdoor ger010 » 14 mei 2018, 10:14

In Nederland ga ik vaak maar een nachtje
dan neem ik water mee.

Zeker met de pesticiden en dergelijke heb
ik er geen best gevoel over.

In Zweden haal ik het uit het meer.


Afbeelding


Terug naar “Eten en Drinken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten