Eigenlijk de tweede dag deze week op zoek naar berkenweerschijnzwam. En twee keer niks.. Gek he! Vande week in Hoogeloon met mijn tosti en bak koffie. Nu rond loon op zand . En ook nog hetzelfde perceel als waar ik twee drie weken geleden chaga had geoogst.. Vandaag, de storm trotserend niets gevonden.
Maar kijk eens.....
Nu lag er een hele grote burl voor het oprapen. Nou ja als je een hijskraan hebt
En vanuit de storm schade een dikke tonderzwam geraapt. (1715 gram)
Tonderzwam
Tonderzwam
- Bijlagen
-
- Screenshot_20200209_165141_com.android.gallery3d.jpg (887.61 KiB) 1380 keer bekeken
Re: Tonderzwam
Ik heb toch maar besloten om de zwam kapot te zagen en snijden. Wat een slechte opbrengst zeg. Voor tondel kun je beter een jong exemplaar gebruiken dan zo'n oude.
Ik heb toch maar de gehele binnen zijde met de zogenaamde vergroeide lagen, ook maar in repen gesneden. Ik vindt het wel leuk om vuur mee te nemen.( te bewaren). En anders had ik een lege pan
Idee was om de repen in een oude handwarmer mee te sjouwen. Ben wel heel benieuwd naar de gloeitijd. Mezelf kennende zal ik wel weer overdreven veel kno3 erbij gooien . Dus het zal geen dagen lang gaan gloeien. Daarom heb ik nog een flinke blok achter gehouden, die ligt zo on behandeld te drogen. Naar het schijnt kun je daarin ook met je vuurboog aan de slag.
Naja je moet wat te doen hebben op zo'n regenachtige vrije dag.
Een en ander staat sinds gisterenavond lekker te koken.. Ik probeer het minimaal een dag aan de kook te houden. Diverse keren water verschonen tussendoor. Heb vanaf moment 1 salpeter mee gekookt. Omdat ik het idee heb dat je door het hoge zout gehalte makkelijker de cellen kapot kunt koken.
Naja er zijn 101 makkelijkere manieren om een vuurtje te maken. ( helemaal met diverse oxidators in de schuur). Maar ja in het bos zit ik toch ook met de firesteel of vuurboog vuurtje te stoken terwijl een aansteker in mijn zak zit
Ik heb toch maar de gehele binnen zijde met de zogenaamde vergroeide lagen, ook maar in repen gesneden. Ik vindt het wel leuk om vuur mee te nemen.( te bewaren). En anders had ik een lege pan
Idee was om de repen in een oude handwarmer mee te sjouwen. Ben wel heel benieuwd naar de gloeitijd. Mezelf kennende zal ik wel weer overdreven veel kno3 erbij gooien . Dus het zal geen dagen lang gaan gloeien. Daarom heb ik nog een flinke blok achter gehouden, die ligt zo on behandeld te drogen. Naar het schijnt kun je daarin ook met je vuurboog aan de slag.
Naja je moet wat te doen hebben op zo'n regenachtige vrije dag.
Een en ander staat sinds gisterenavond lekker te koken.. Ik probeer het minimaal een dag aan de kook te houden. Diverse keren water verschonen tussendoor. Heb vanaf moment 1 salpeter mee gekookt. Omdat ik het idee heb dat je door het hoge zout gehalte makkelijker de cellen kapot kunt koken.
Naja er zijn 101 makkelijkere manieren om een vuurtje te maken. ( helemaal met diverse oxidators in de schuur). Maar ja in het bos zit ik toch ook met de firesteel of vuurboog vuurtje te stoken terwijl een aansteker in mijn zak zit
- Bijlagen
-
- Screenshot_20200210_112508_com.android.gallery3d.jpg (1.29 MiB) 1361 keer bekeken
Re: Tonderzwam
Nee heb zo geen doel voor die burl.
Heel misschien dat ik er nog eens langs rij met de kettingzaag. Kijken of er een mooie tekening erin zit.. Of dat ik deze afzaag.. Die zit op schouder hoogte ( zie foto)
Heel misschien dat ik er nog eens langs rij met de kettingzaag. Kijken of er een mooie tekening erin zit.. Of dat ik deze afzaag.. Die zit op schouder hoogte ( zie foto)
- Bijlagen
-
- Screenshot_20200210_180430_com.android.gallery3d.jpg (1.26 MiB) 1337 keer bekeken
Re: Tonderzwam
Update:
Humm ik zat ernaast, met de tondel.
Het staat nog steeds een beetje te koken ( ongeveer 36 uur) ik bemerk nu pas dat de textuur begint te veranderen.
Ik heb gepoogd links en rechts op het net wat wijzer te worden. Je moet het echt eerst een paar dagen in water zetten, alvorens je begint te koken. Ik denk het beste is. Oogsten kapot snijden, dan in een pan water, met of zonder vanalles erin even 10 minuten koken voor mogelijke m.o's. Dan een dag of 4 wegzetten. En daarna pas gaan opkoken/ nitreren enz.
Opzich ook veel logischer en realiseerbaarder in het veld.
Humm ik zat ernaast, met de tondel.
Het staat nog steeds een beetje te koken ( ongeveer 36 uur) ik bemerk nu pas dat de textuur begint te veranderen.
Ik heb gepoogd links en rechts op het net wat wijzer te worden. Je moet het echt eerst een paar dagen in water zetten, alvorens je begint te koken. Ik denk het beste is. Oogsten kapot snijden, dan in een pan water, met of zonder vanalles erin even 10 minuten koken voor mogelijke m.o's. Dan een dag of 4 wegzetten. En daarna pas gaan opkoken/ nitreren enz.
Opzich ook veel logischer en realiseerbaarder in het veld.