Pagina 1 van 1

Wonderen der natuur

Geplaatst: 24 jul 2021, 16:10
door J.J
Slakkenlijm mooi spul.
slakkenslijm heeft-potentie-levens-redden.

Tijdens wandelingen kom je nog wel eens op een naaktslak terecht, en de restanten zijn soms moeilijk van de schoenen af te krijgen.
Ik dacht hee, je kan het misschien ook als lijm gebruiken, even op het internet gekeken en ja het is ook nog een wonderlijk spul.

We houden van de natuur dus ik dacht heel leuk om het jullie te laten lezen.
Lees: https://www.nu.nl/gezondheid/4859979/sl ... edden.html
Flexibel
"Het materiaal is erg sterk, flexibel en compatibel, wat erg nuttig is wanneer je te maken hebt met hart- of longweefsel", vertelt een van de betrokken onderzoekers. De lijm zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden ter opvulling van de huid of worden geïnjecteerd in wonden die zich dieper in het lichaam bevinden.

De lijm heeft een opbouwend effect: het wordt steeds sterker naarmate het zich langer op een weefsel bevindt. Na een half uur is het even sterk als kraakbeen.

Slakken-Slijm word ook gebruikt voor cosmetisch doeleinden.

Hebben jullie ook leuke ervaringen met dingen uit de natuur wat je ook bijzonder vind, het past mooi in deze topic.

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 24 jul 2021, 18:23
door Flecktarnmann
Hoe zit het dan met eventuele virussen die een slak mogelijk draagt?

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 30 jul 2021, 00:44
door Roely
Slakken dragen niet zo zeer virussen. Maar juist parasieten en bacteriën. En waarbij de zeg maar worm parasiet ernstig schadelijk kan zijn voor de mens. (bv long worm)

Biolijm is synthetisch nagemaakt 2 componenten lijm. Welke ze gevonden hadden als werkzame kleverige stoffen in slakkenslijm bij stress/gevaar.. Toch zoiets!?
Waarbij dan de een positief en de ander een negatieve lading draagt. Waardoor je een soort covalente binding krijgt. Dat zou ook de toename van kleefkracht kunnen verklaren..dat ze bij verloop van tijd steeds meer gaan rangschikken en het geheel sterker wordt. ::)
Dat is dus wel heel wat anders, dan dat slijm in het bos op je wond. Of beschadigde huid te gaan smeren.

In het bos kun je beter hars op je wond smeren. Of honing.

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 31 jul 2021, 07:33
door Roel
Dat is ook mijn idee.

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 31 jul 2021, 16:17
door Roely
Toch nog even eea uitgezocht!
Ook voor wat betreft toepasbaarheid in het veld, van slakkenslijm.

25 jaar geleden was ik erg geïntrigeerd door slakken gel, maar kreeg toen niet echt helder hoe het geschikt gemaakt werd voor medische / cosmetische gebruik. Gelukkig dat vandaag de dag alles wel te vinden valt op internet.

Slakkenslijm bevat onder andere Allantoine en clycolzuur als belangrijke werkzame stoffen. ( Allantoine heeft een weefsel helende en celdeling stimulerende werking, en glucolzuur vreet gewoon in als een zuur op je buitenste huidlaag en aanwezige micro-organismen)
Natuurlijk is het een complex van stoffen, waarvan er meerdere stoffen medicinale eigenschappen hebben. En ook afgescheiden door een complex van slijmklieren.

Zoals gezegd geproduceerd slakken slijm is afhankelijk van de omstandigheden. En is vervuild met bacteriën en parasieten.
Dus voor gebruik moet je het juiste verzamelen en daarna zuiveren.
De juiste slijm was allang bekend, juist datgene dat werd geproduceerd door stress of gevaar, bij veel slakkensoorten als ook de naaktslak.

De slijm verzamelen :
Gewoon die beesten plagen of beschadigen om de gewenste slijm te laten produceren. Vroeger werden die slakken gewoon langzaam dood gemarteld (lees levend verwerkt). En ook rauw volledig verpulverd en gebruikt. Meer in de vorm van slakken smurrie dan slakkenslijm natuurlijk.
Tegenwoordig varieert het van dompelen in oa zuur baden tot plagen met electrische stootje tot zouten. Ergens tussendoor waren er nog Chinezen die slakken gingen kriebelen met houten spateltjes, en zo tevens de geproduceerde slijm afschraapten.

De slijm zuiveren :
Na veel gezoek ben ik erachter gekomen dat de juiste methode vries drogen is om van de gevaarlijke parasieten af te komen. En de werkzame bestanddelen te behouden.,
Je hebt natuurlijk ook chemische en of andere thermische sterilisatie methoden.
Maar vries drogen was achteraf het grote geheim.

We weten dat veel bacteriën en die worm parasieten ook gedood kunnen worden door hoge temperaturen.( vrij simpel beetje koken in water) Maar ook gewenste stoffen veranderen of gaan kapot bij hoge temperaturen.
Van de twee eerder genoemde werkzame bestanddelen Allantoine en glucolzuur, gaat de glucolzuur eraan. Dit is voor ons niet zo erg. Glucolzuur zorgt voor de verjonging van de huid door zijn corroderende werking. Allantoine is wel bestand tegen hoge temperaturen.
Als we dus in het bos de verzamelde slijm /slakken steriliseren door te koken in water, zijn we van de schadelijke micro-organismen af en behouden we de werkzame helende stof Allantoine ;D

Dus hoe bushcraft wil je het hebben 8-)
Jagen en verzamelen van slakken.
Vuurtje stoken en je potje koken in het veld.
En zo een krachtig medicijn produceren voor al uw wonden en huidbeschadigingen, als een echte panoramix.


N. B. Die en andere worm parasieten kunnen ook oa als eitjes of blaasworm voorkomen op rauwe bosvruchten planten, paddestoelen en in vlees. Dus zo heel spannend is het dan ook weer niet. Maar ja, aan een opgedane lint worm van een paddenstoel ga je niet zomaar dood. En slakken dragen wel de z.g longworm wat een stuk ernstigere gevolgen kan geven.

En de slijm toepassing als lijm.. Tja die is binnen afzienbare tijd biologisch afgebroken. Dus in het veld hooguit toepasbaar om wat Aas aan een val te hechten. Ook hier is gewoon dennenhars al master.

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 31 jul 2021, 19:26
door Roely
De dennenboom
Is een van die vele wonderen der natuur.
Tevens ook een van de oude bekende met bewezen medicinale toepassingen.

Het verbazende is dat je er zoveel mee kunt naast prima bouwmateriaal. Dennenhars /olie/teer/thee met daaraan hele lijsten van mogelijkheden en toepassingen. Van fatwood tot pleisters en van aangenaam etherisch tot antiseptisch ^-^

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 31 jul 2021, 20:54
door J.J
Prachtige reacties, een mooie ondersteuning.

Re: Wonderen der natuur

Geplaatst: 01 aug 2021, 10:02
door Roel
Er zijn brokjes dennenpek gevonden in préhistorische archeologische context waarin tandafdrukken zijn gevonden.
Het vaakst van heel jonge kinderen èn oude mensen.
Het idee er achter is dat dit de bevolkingsgroepen zijn met het vaakst tandproblemen.
B.v. doorkomende tanden en ontstekingen.
Door de antibacteriële werking van de teer treedt er verlichting op van de klachten.
En de aromatische koolwaterstoffen, teerzuren en - basen die ze ook binnen kregen hebben ze geen weet van gehad.