Brainfart over smeden

Manieren van smeden, zelf smeden en technieken.
Gebruikersavatar
Kevski-Style
Berichten: 539
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:21
Locatie: Ridderkerk
Contacteer:

Brainfart over smeden

Bericht door Kevski-Style »

Eerst de disclaimer: Dit heeft totaal niets smeden zelf te maken, maar ik post het toch hier ;-)

Na veel te veel oud spul voorbij te hebben zien komen valt het me eigenlijk wel erg op dat oude zwaarden, bijlen en messen uit Europa nagenoeg nooit zijn voorzien van makerstempels tot aan de middeleeuwen. Maar wel een land als bijvoorbeeld japan, waar ze bijna op elk stukje staal wel te vinden zijn. Daar heb ik een theorie voor die uit 2 delen bestaat:
-Godsdienst
-Geletterdheid

Godsdienst is met name in Europa een dingetje: Het Christendom. In Japan is er Shinto in die tijd. Christendom heeft een behoorlijke stempel gedrukt op de ontwikkeling in Europa. Maar mensen ook stempels gegeven. Lang verhaal kort: Kain en Abel. Kain legde zijn broer Abel om en werd bekend als de eerste moordenaar (fabeltje natuurlijk, maar dat terzijde). Daardoor keerde god zich van Kain af. Tubal-Kain is een afstammeling van Kain en staat in de bijbel als de eerste smit. Omdat het nog steeds een afstammeling is van kain is daarmee het hele beroep ook ver van goed verwijdert. Om nog maar niet te beginnen over het vuur, de kolen en de warmte, wat een associatie met de hel is. Shinto en daarmee het hele Japanse rijk is daarentegen op 3 zaken gebouwd: Broodkruimels, een spiegel en een zwaard. het is dus opgenomen in de religie en daarmee juist een symbool van goed.

Geletterheid is een ander dingetje: In Europa was slechts 10% van de Adel geletterd. Het percentage daalde echter naarmate de je in lagere sociale kaste uitkwam. Gezien dat smeden aand e onderkant van de maatschappij stonden, kan je er redelijk vanuit gaan dat dat percentage lager lag dan 1%. Daarmee wordt schrijven wat lastig. In japan is dat nagenoeg andersom geweest: 80% van de mensen in de steden was er geletterd. Bij de adel lag datzelfde percentage op tussen de 95 en 100%. Om die reden zie je daarom op een gegeven moment rond de middeleeuwen merktekens ontstaan. In Japan zijn er al van oudsher geschreven namen te vinden.

Uitzondering zijn hierbij met name de Ulfberth zwaarden die in omloop zijn. Maar dit zijn zwaarden die gemaakt zijn door Kelten/Vikingen, waarbij het christondom nog niet wijdverspreid was.


Plaats reactie